Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Πρόβλεψη για μείωση των σιτηρών κατά 50% στη Νότια Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής

Mείωση 16% στο αγροτικό εισόδημα της ΕΕ μέχρι το 2050 λόγω κλιματικής αλλαγής

Πρόβλεψη για μείωση των σιτηρών κατά 50% στη Νότια Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής
18.09.2019 | 10:20
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Mείωση 16% στο αγροτικό εισόδημα της ΕΕ μέχρι το 2050 λόγω κλιματικής αλλαγής

Περί το 16% υπολογίζει την απώλεια αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ ως το 2050 νέα έκθεσή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με τον ευρωπαϊκό Νότο να υπόκειται πολύ μεγαλύτερες απώλειες, λόγω μείωσης των αποδόσεων στις καλλιέργειες που οφείλεται σε αλλαγή του κλίματος.

Όπως προειδοποιεί ο ΕΟΠ, «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναμορφώσει τον γεωργικό τομέα της καθώς η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να μειώσει κατά 50% την παραγωγή σιτηρών στη Νότια Ευρώπη, πιέζοντας υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, οδήγησαν σε τεράστιες οικονομικές ζημίες για τους αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχίσουν, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

«Τα νέα στοιχεία καταγράφονται σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι αρνητικές συνέπειες αυτής της αλλαγής επηρεάζουν ήδη τη γεωργική παραγωγή στην Ευρώπη, ειδικά στο νότο», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ Hans Bruyninckx στη νέα έκθεση.

Οι προβολές που χρησιμοποιούν σενάριο υψηλών εκπομπών εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα ζαχαρότευτλα θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι το 50% στη Νότια Ευρώπη μέχρι το 2050.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες στις πληγείσες περιοχές και θα οδηγούσε επίσης σε τεράστια μείωση κατά 80% της αξίας των γεωργικών εκτάσεων έως το 2100.

Η απώλεια της παραγωγής τροφίμων θα είναι κάπως αλλά όχι εντελώς αντισταθμισμένη από τις μεγαλύτερες εποχές καλλιέργειας στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, σύμφωνα με την έκθεση, προσθέτοντας ότι «ενώ η επισιτιστική ασφάλεια δεν κινδυνεύει στην ΕΕ, η αυξημένη ζήτηση τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να ασκήσει πίεση σχετικά με τις τιμές των τροφίμων τις επόμενες δεκαετίες.».

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη του ΕΟΠ έχουν ήδη θεσπίσει εθνικές στρατηγικές προσαρμογής, αλλά τονίζει ότι σπανίως εφαρμόζονται σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, της πρόσβασης στην τεχνογνωσία και της πολιτικής στήριξης για την προσαρμογή.

Ζητεί από το μπλοκ να εισαγάγει προσαρμοσμένες καλλιέργειες, βελτιωμένες τεχνικές άρδευσης και αγροτική ακρίβεια - με τη βοήθεια της τεχνολογίας των κραδασμών και των δορυφόρων.

Ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει το 10% όλων των αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ και οι τεχνικές αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν για τη μείωση αυτού του αριθμού αλλά θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα, ιδίως σε επίπεδο καταναλωτών, οι σημαίες του ΕΟΠ.

«Η συμπεριφορά των καταναλωτών θα πρέπει επίσης να αλλάξει. Η αλλαγή της δίαιτας, όπως η κατανάλωση λιγότερων κρεάτων και η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων θα συνέβαλε σε πρόσθετες μειώσεις», σημειώνει.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^