cosmos

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Βαμβακι: Με 20% κάτω στην τιμή, οι αποδόσεις αυξάνονται και τα έσοδα του παραγωγού μειώνονται δραματικά

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη συγκυρία στη διεθνή αγορά οι παραγωγοί στον κάμπο

Βαμβακι: Με 20% κάτω στην τιμή, οι αποδόσεις αυξάνονται και τα έσοδα του παραγωγού μειώνονται δραματικά
11.09.2019 | 12:46
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
Fashion City Outlet
ICBS

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη συγκυρία στη διεθνή αγορά η οποία αξιοποιείται δεόντως από τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι τελευταίες συνεχίζουν να διατηρούν στο ακέραιο τον έλεγχο της αγοράς, είναι φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί στο θεσσαλικό κάμπο.

 Με τις τιμές που ακούγονται στην έναρξη στις αρχές της άλλης εβδομάδας, των παραλαβών από τα εκκκοκκιστήρια στα 40 λεπτά το κιλό (πέρυσι ήταν γύρω στα 50) άρα κάτω 20% σε σχέση με πέρυσι , ακόμη και η άυξηση των στρεμματικών αποδόσεων δεν βοηθά στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Πολύ δε περισσότερο καθώς φέτος χρειάστηκαν και ποστίσματα ακόμη και μετά τις 20 Αυγούστου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο θεσσαλικό κάμπο. Το θετικό βέβαια ήταν ότι δεν είχαμε ετεαμένες προβολές, από πράσινο και ρόδινο σκουλίκι, όπως άλλες χρνιές

Με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να γράφει περί τα 60 σεντς η λίμπρα, γίνεται φανερό ότι οι τιμές στο σύσπορο του οποίου η συγκομιδή αρχίζει την άλλη εβδομάδα, δεν μπορούν να βλέπουν πολύ ψηλά. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και οι εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου για να διασφαλίσουν άθικτη τη δική τους συμμετοχή στην αλυσίδα του προϊόντος.

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η στάση τους ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα Κόκκαλη προέβλεπαν εφαρμογή από την επόμενη εκκοκκιστική περίοδο, ενώ η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να εμπλακεί τόσο νωρίς σε ένα θέμα που καίει.

οι παραγωγοί πάντως από πέρυσι έχουν καταθέσει στοιχεία στην επιτροπή ανταγωνισμού με τα οποία εκτός των άλλων ισχυρίζονται ότι πολλά βαμβάκια έχουν αποδόσεις πάνω από 40%, όταν η τιμή που αναγράφεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ λογίζεται έπειτα από αναγωγή με απόδοση ίνας 33%

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με βάση το γεγονός ότι η δυνατότητα προπωλήσεων συσπόρου έχει χαθεί άλλη μια χρονιά (όλουςτους τελευταίους μήνες η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή ήταν χαμηλά) , οι βαμβακοκαλλιεργητές δείχνουν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο καλό είναι ότι από πλευράς καιρού τα πράγματα πήγαν καλά και οι αποδόσεις προβλέπονται ανεβασμένες. Αυτό ωστόσο το στοιχείο γίνεται επιχείρημα και για τους εκκοκκιστές οι οποίοι λένε με τον τρόπο τους, με τέτοιες αποδόσεις όσο κάτω και να είναι φέτος η τιμή έχετε περιθώριο να μην μπείτε μέσα. Η αλήθεια είναι ότι τα 60 σεντς η λίμπρα της Νέας Υόρκης μεταφράζονται σε 40 λεπτά το κιλό για την τιμή του σύσπορου. Από εκεί και πάνω ότι δοθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι... προσφορά των εκκοκκιστών.

Πηγή πληροφοριών: agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Μαουσίδης-Νάνος

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Δήμος Τεμπών - go Tempi
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^