Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

O λογαριασμός των εξαγγελιών: Ποιο είναι το κόστος των μέτρων

Δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 1,5 δις. ευρώ «απαιτούν» τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

O λογαριασμός των εξαγγελιών: Ποιο είναι το κόστος των μέτρων
08.09.2019 | 22:57
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 1,5 δις. ευρώ «απαιτούν» τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Κοντά στα 600 εκατ. ευρώ χρειάζονται για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών και τουλάχιστον 400-500 εκατ. ευρώ ακόμη για τον νέο χαμηλό συντελεστή της κλίμακας. Στο οικονομικό επιτελείο βέβαια εκτιμούν ότι πολλά από τα μέτρα θα «αυτοχρηματοδοτηθούν», ενώ μετά την συνέντευξη Τύπου του πρωθυποργού στη ΔΕΘ, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι το κόστος των μέτρων θα κυμανθεί στα 1,2 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο να δηλώσουν περισσότερα κέρδη και να μοιράσουν περισσότερα μερίσματα. Οι ιδιοκτήτες έχουν κίνητρο να κόψουν περισσότερα τιμολόγια κατά την επισκευή των ακινήτων τους. Οι μισθωτοί θα πρέπει να ζητούν περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο ενώ με το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ακόμη και μέσα στο 2020.

1.       Η θέσπιση του νέου φορολογικού κλιμακίου με συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 9.000 ευρώ θα έχει άμεσο αντίκρισμα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση φόρου. Κέρδος προκύπτει για όλους όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν το αφορολόγητο. Το τελικό ποσό ωστόσο, θα φανεί αφού οριστικοποιηθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αφορολογήτου για το οποίο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ για το 2020 ενώ θα είναι υψηλότερο το 2021 καθώς από την μεθεπόμενη χρονιά θα αρχίσουν να κερδίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα ζητηθούν και περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους φορολογούμενους, το κονδύλι που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 θα είναι γύρω στα 400-450 εκατ. ευρώ.

 

2.       Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 28% στο 24% και από το 10% στο 5% αντίστοιχα, κοστίζει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα αλλάξει ούτε το ποσό των κερδών, ούτε το ποσό των μερισμάτων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί στην πράξη. Αρκεί μια αύξηση 10% στα δηλωθέντα κέρδη για να περιοριστεί στο μισό το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Σε κάθε περίπτωση, στον προϋπολογισμό θα εγγραφεί ποσό της τάξεως των 400-450 εκατ. ευρώ.

 
 

3.       Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2020 δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Η μείωση κατά μία μονάδα κοστίζει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και ότι στο τέλος του 2020 θα έχει μειωθεί κατά μία μονάδα. Με αυτή την συνταγή, το κόστος μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στα 200-250 εκατ. ευρώ ή και χαμηλότερα, δεδομένου μάλιστα ότι η μείωση θα αφορά μόνο τις θέσεις πλήρους απασχόλησης (σ.σ κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός λογαριασμού οι περίπου 500.000 θέσεις μερικής απασχόλησης).

4.       Αν το επίδομα τέκνων χορηγηθεί με την έναρξη του νέου έτους, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα φτάσει στα 180 εκατ. ευρώ καθώς οι γεννήσεις φτάνουν περίπου στις 90.000 τον χρόνο. Μένει βέβαια να φανεί που θα μπει το εισοδηματικό κριτήριο «κόφτης». Το επίδομα ανά παιδί ανέρχεται στα 2000 ευρώ.

5.       Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές, η έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή αναβάθμιση κτιρίων και η αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα, μπορεί να προκύψει και φορολογικό όφελος από την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της οικοδομής αλλά και την έκδοση περισσότερων παραστατικών. Και αυτό διότι με το συγκεκριμένο μέτρο, ο ιδιοκτήτης μπαίνει «απέναντι» στον τεχνίτη και έχει κίνητρο να ζητά τιμολόγια.

6.       Η διατήρηση του επιδόματος των συνταξιούχων, έχει ήδη προϋπολογιστεί ενώ υπάρχουν και περιθώρια για μείωση της δαπάνης μέσα από την πιο «θεσμική μορφή» που θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Θεσμική μορφή μπορεί να σημαίνει ότι θα μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (που δεν υπήρξαν φέτος) ώστε να μην επιδοτούνται και οι συνταξιούχοι με υψηλές απολαβές.

7.       Η μείωση του συντελεστή στα κράνη και στα βρεφικά είδη, θα κοστίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^