ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΘ: τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναλυτικά οι φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με κεντρικό σύνθημα ανάπτυξη για όλους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τους επόμενους 12 μήνες, από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα μέτρων, για φοροελαφρύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις και στήριξη των πιο αδύναμων με επιδόματα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως στην επόμενη διοργάνωση θα προχωρήσει σε δημοκρατική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα αναλύει τα μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε στο Βελλίδειο, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας με αυτήν την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ.
Οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις είναι οι εξής:
Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
Παρέχεται μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.
Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που “βάλτωναν” για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε: «Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls».
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή, και εξήγησε ότι η Κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις και «γι’ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον».
Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι! Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα».
Πηγή ant1news.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2025 | 16:32
42 προτάσεις για την ενίσχυση της έρευνας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 8 εκατ. ευρώ (πίνακας) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 16:27
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου» - Τι απαντά για την αναφορά του στους διαλόγους ο Κέλλας - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 16:20
Φρίκη στην Αττική: Τέσσερις άνδρες βίασαν 14χρονη - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 16:14
Φωτιά τώρα στη Ραφήνα - Μήνυμα 112 για εκκένωση τριών περιοχών -Κλειστή η λεωφόρος Μαραθώνος - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 12:25
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα της Λίβερπουλ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.07.2025 | 12:21
Καρδίτσα: Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο 6ο Δημ. Σχολείο - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 12:01
Δημοτική Αρχή Τεμπών σε Απολογισμό Πεπραγμένων: «Με έργα και όχι με λόγια…» - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 11:49
Σε σοκ αγρότης από τον Τύρναβο που του έκλεψαν τα νεκταρίνια από το κτήμα του (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 13:21
Γιάννουλη: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στη 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 09:43
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απειλές δέχεται ο Λαρισαίος αγρότης μετά τις αποκαλύψεις του - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 10:02
Καταγγελία Λαρισαίου αγρότη: Έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ελιές μέσα σε αεροδρόμιο - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 11:49
Σε σοκ αγρότης από τον Τύρναβο που του έκλεψαν τα νεκταρίνια από το κτήμα του (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.07.2025 | 08:20
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται και σήμερα οι πληρωμές – Εντολή για δεύτερη παρτίδα στην Τράπεζα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.07.2025 | 17:00
Λυκουρέντζος: Με διαφάνεια και αντικειμενικές εκτιμήσεις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 23:39
Υπογραφεται η ΚΥΑ για τα 13 εκατ. ευρώ για φερτά υλικά , απομένει το φυτικό κεφάλαιο 65 εκατ. ευρώ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 15:04
Έρχεται νέο κύμα καύσωνα: Ο Θεσσαλικός κάμπος στις περιοχές που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 42°C