Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Επιστολή Γκουντάρα-Κολλάτου για τον κόμβο Πυργετού

Στον Υπουργό Υποδομών

Επιστολή Γκουντάρα-Κολλάτου για τον κόμβο Πυργετού
23.08.2019 | 10:51
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Κοινή επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Αχ. Καραμανλή για το θέμα της κατασκευής πλήρους κόμβου στον Πυργετό απέστειλαν οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών, Αντώνης Γκουντάρας και Κώστας Κολλάτος αντίστοιχα.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Στο πλαίσιο υλοποίησης της εργολαβίας Μαλιακός – Κλειδί και της ολοκλήρωσης των Σηράγγων των Τεμπών, πλησίον του σταθμού Διοδίων Πυργετού, έχει κατασκευαστεί κόμβος – ημικόμβος ή αλλιώς κόμβος «μονόπλευρης» εξυπηρέτησης.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ημικόμβου είναι δυνατή η είσοδος – έξοδος από την ΠΑΘΕ των κινούμενων οχημάτων από και προς Αθήνα, όχι όμως των κινούμενων από και προς Θεσσαλονίκη.

Όπως καταλαβαίνετε έχει επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων σε πολλαπλούς τομείς όχι μόνο εντός των περιορισμένων ορίων των Δήμων Τεμπών και Αγιάς όσο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα των βορειανατολικών περιοχών του Ν. Λάρισας καθώς κάτοικοι, παραθεριστές και επισκέπτες των παραλίων των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα Βόρεια της χώρας, θα πρέπει να ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές σε παράπλευρες οδούς περιορισμένου πλάτους και ορατότητας και αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η προσπάθεια αποφυγής αυτής της οδικής οδύσσειας και η σταδιακή απομόνωση των περιοχών που αποτελούν τον σημαντικότερο τουριστικό πυρήνα του Νομού Λάρισας.

-Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα το δέχεται η αγροτική οικονομία της περιοχής καθώς η μεταφορά αγροτικών προϊόντων και κυρίως από το Δέλτα του Πηνειού προς την Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο εξαγώγιμα σε ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνεται με τις δυσμενείς οδικές συνθήκες που προαναφέρθηκαν με αποτέλεσμα το κόστος μετακίνησης να φτάνει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων χάνοντας την ανταγωνιστικότητα τους, εν μέσω μιας σκληρής και ήδη αποδυναμωμένης αγοράς.

-Το τρίτο μεγάλο πλήγμα το δέχεται η Κοιλάδα των Τεμπών, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, πολιτικής και ιδιαίτερης θρησκευτικής ιστορίας καθώς, οι εκ βορρά επισκέπτες που θα επιθυμούν να διέλθουν από την ομώνυμη Κοιλάδα, θα πρέπει να προνοήσουν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ σε κόμβο της Πιερίας και να ακολουθήσουν δύσκολες διαδρομές.

Η σταδιακή αποφυγή του οδικού Γολγοθά προς κέρδος χρόνου και ταλαιπωρίας ταξιδιωτών, έχει οδηγήσει σε τουριστική απονέκρωση της Κοιλάδας.

Την ίδια υποβάθμιση έχουν υποστεί και άλλοι τουριστικοί προορισμοί όπως είναι η κοινότητα Αμπελακίων, τα ορεινά θέρετρα της περιοχής καθώς και τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

Κύριε Υπουργέ μετά την λειτουργία των σηράγγων και την παράκαμψη των Τεμπών, είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα.

Για να μπορέσει όμως να δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, θα πρέπει να κατασκευαστεί ολοκληρωμένος κόμβος στο ύψος του Πυργετού.
Μετά από συνεχείς συσκέψεις με τον Γενικό Γραμματέα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών της προηγούμενης κυβέρνησης, εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις υποσχέσεις ότι με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας των αναλογικών διοδίων θα υπάρξει η δυνατότητα κατασκευής του ολοκληρωμένου κόμβου ως νέο έργο. Και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής του νέου έργου από την κοινοπραξία M/C, υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ έχει δρομολογηθεί από τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ 83 ΑΑΠ/2016) η διαδικασία των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων.

Επιθυμούμε την επίσπευση διαδικασιών κατασκευής του ολοκληρωμένου αμφίπλευρου κόμβου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναπτυξιακή προοπτική των δύο Δήμων και της ευρύτερης περιοχής.

Περιμένουμε την θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα της πιο κομβικής περιοχής της χώρας μας».Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^