Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Αυξημένες οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά – Ταλαιπωρία ασθενών στη Μαγνησία

Έντονος ο προβληματισμός των φαρμακοποιών της Μαγνησίας

Αυξημένες οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά – Ταλαιπωρία ασθενών στη Μαγνησία
15.08.2019 | 20:59
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Έντονος είναι ο προβληματισμός των φαρμακοποιών της Μαγνησίας για τις ελλείψεις φαρμάκων σε βασικές ασθένειες οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς για να βρουν το σκεύασμα που χρειάζονται.

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά ασφαλώς και δεν εμφανίστηκε φέτος. Υπάρχει εδώ και χρόνια, ιδίως την περίοδο των μνημονίων, όπου οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μειώνονταν συνεχώς και οι εταιρείες έκαναν εξαγωγές, όπου τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα.

Φαίνεται, όμως πως τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα σκευάσματα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη από την ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117, έναντι 98 τον Μάιο.Μάλιστα, αν δούμε τι γινόταν τον Απρίλιο, θα διαπιστώσουμε πως η αύξηση ξεπερνά το 27%, καθώς τότε οι ελλείψεις αφορούσαν 92 σκευάσματα.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση στα σκευάσματα που λείπουν και εμείς οι φαρμακοποιοί κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα εξασφαλίσουμε και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με τις συνεχείς μειώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, καθώς στο εξωτερικό οι τιμές είναι τριπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα. Επιπρόσθετα αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου υπολειτουργούν τα πράγματα λόγω των διακοπών, με αποτέλεσμα η ανεύρεση φαρμάκων να γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις που υπάρχουν. «Ενημερώσαμε τον ΕΟΦ στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ελλείψεις για καρδιολογικές, αναπνευστικές, δερματικές, ψυχικές παθήσεις και άλλες. Η λίστα είναι μεγάλη. Το ερώτημα που έχουμε να κάνουμε στους κυβερνώντες, όχι μόνο τους τωρινούς, αλλά και τους προηγούμενους, είναι γιατί μειώνονται μόνο οι τιμές στα συνταγογραφούμενα και δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα; Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα οι τιμές μειώνονται, τα έσοδα των φαρμακοποιών πέφτουν και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να βρουν τα φάρμακά τους».

Όπως αναφέρουν κύκλοι από την φαρμακευτική αγορά, υπάρχουν χώρες του εξωτερικού, όπου οι τιμές των φαρμάκων που εξάγονται έχουν αυξηθεί 20 φορές. Πάντως μέχρι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελλείψεων οι φαρμακοποιοί θα παλεύουν να βρουν ένα φάρμακο ζητώντας ο ένας από τον άλλο, ενώ υπάρχουν και οι λίστες αναμονής.

Πηγή: e-thessalia.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^