cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά και Σχόλια

Σοκ στον κάμπο από την κατρακύλα στις τιμές του βαμβακιού - 10 λεπτά κάτω από πέρυσι

Μόλις στα 40 με 42 λεπτά το κιλό το σύσπορο αυτή την περίοδο (62,5 σεντς η λίμπρα)

Σοκ στον κάμπο από την κατρακύλα στις τιμές του βαμβακιού - 10 λεπτά κάτω από πέρυσι
23.07.2019 | 16:48
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Πάρκο των Ευχών
ICBS

Ανησυχία στον κάμπο για την κατρακύλα στις τιμές στο βαμβάκι -Μόλις στα 40 με 42 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο

του Γιάννη Κολλάτου


Σε πρόσφατο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στο «βαρύ χαρτοφυλάκιο» του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη . Η προηγούμενη ηγεσία άφησε σημαντικές εκκρεμότητες, αναφορικά με βασικά ζητήματα, όπως το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής που έχει καταστήσει πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις οριακές και την ανάγκη να μπει μία τάξη στους ελέγχους αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με τις λαθραίες εισαγωγές και τη νοθεία.
Σημειώναμε ότι η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που έχει αφήσει και φέτος το αποτύπωμά της με ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που υπερβαίνουν μέχρι στιγμής, τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και του εμπορικού πολέμου Κίνας- ΗΠΑ που έχει επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Τελευταίο «θύμα» αυτού του ακήρυχτου πολέμου, για την επικυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές, είναι και το βαμβάκι, του οποίου οι τιμές υποχωρούν δραματικά σε σχέση με τις αντίστοιχες τέτοια περίοδο , πέρυσι και πρόπερσι .
Το βαμβάκι είναι ένα από τα εθνικά αγροτικά προϊόντα και στην πρώτη πεντάδα των εξαγωγών, στο δε θεσσαλικό κάμπο, παρά της συρρίκνωση της καλλιέργειας του εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τοπική οικονομία, οι δε βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, μαζί με εκείνους των Σερρών και της Λιβαδειάς, αποτελούν τον κυρίαρχο πυρήνα των αγροτικών μπλόκων και διεκδικήσεων τα τελευταία 20 χρόνια.
Πέρυσι λοιπόν τέτοια εποχή στα διεθνή χρηματιστήρια το βαμβάκι είχε μία τιμή με αναγωγή σε σύσπορο που έφτανε μέχρι και τα 56 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος βρίσκεται αυτή την περίοδο στα 40 με 42 λεπτά το κιλό, με βάση τους δείκτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η χρηματιστηριακή τιμή στη Νέα Υόρκη για το εκκοκκισμένο έχει κατρακυλήσει στα 62.49 σεντς η λίμπρα, όταν πέρυσι υπερέβαινε τα 77 σεντς.
Αν σε δύο μήνες από τώρα ξεκινήσει η εκκοκκιστική περίοδος με αυτά τα επίπεδα τιμών θα υπάρξει «πόνος και κλάμα» στο θεσσαλικό κάμπο, μας έλεγε έμπειρος γεωπόνος που παρακολουθεί ως άνθρωπος της αγοράς τις εξελίξεις στην τοπική οικονομία, με δεδομένο ότι φέτος είχαμε και μία σημαντική αύξηση στην καλλιέργειά του, για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία της κρίσης.
Αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς που στηρίζουν πολλά στην καλλιέργειά του βαμβακιού για την οικονομική τους επιβίωση. Και όταν υπάρχει ανησυχία στον κάμπο το καλοκαίρι συνήθως εκτονώνεται το χειμώνα με δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα εξάλλου η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έχει να αντιμετωπίσει μία νέα «καυτή πατάτα» που ήρθε πριν 10 μέρες με την καταδίκη του τσίπουρου και της τσικουδιάς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με βάση την οποία θα πρέπει να διπλασιαστεί ο φόρος στ δύο αυτά προϊόντα που στηρίζουν την αμπελουργία και ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής υπαίθρου…Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Κισσός Πηλίου
Μικρές Αγγελίες
Αστικό Βόλου
Δήμος Τεμπών - go Tempi
thesnea.gr
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^