Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά και Σχόλια


ICBS

Κατευθείαν στα βαθιά ο Μάκης Βορίδης καθώς τα προβλήματα στη γεωργία δεν περιμένουν

Του Γιάννη Κολλάτου

Κατευθείαν στα βαθιά ο Μάκης Βορίδης καθώς τα προβλήματα στη γεωργία δεν περιμένουν
10.07.2019 | 10:01
cosmos

Οι προκλήσεις τους νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Είναι σαφές πως με την επιλογή του Μάκη Βορίδη στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός πολιτικού στελέχους «πρώτης γραμμής», έπειτα από πολλά χρόνια μία κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κυρίαρχο ρόλο που καλείται να παίξει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , η πρωτογενής παραγωγή. Ωστόσο ο νέος υπουργός πέφτει κατευθείαν στα βαθειά και επί της ουσίας η περίοδος χάριτος είναι περιορισμένη…
Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα της χώρας είναι οριακή, Η έλλειψη συλλογικών συνεργατικών σχημάτων, έχει οδηγήσει σε «καρτέλ» και ολιγοπώλια την ελληνική ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία της χώρας. Οι «ανοιχτές τιμές» τείνουν να γίνουν ο κανόνας και η γεωργία με βάση συμβόλαια μεταξύ ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών και βιομηχανιών μεταποίησης-όπως συμβαίνει στις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες- είναι η εξαίρεση.


Στα χρόνια των μνημονίων και ιδιαίτερα μετά το τρίτο μνημόνιο η δραματική έλλειψη ρευστότητας που κατατρύχει όλο το φάσμα της παραγωγικής οικονομίας έχει οδηγήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έρμαια των μεσιτών και τους παρέδωσε αιχμάλωτους στους ραντιέρηδες του χρήματος. Για να μπει μία τάξη , να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός και να πάρει πάλι μπρός η μηχανή παραγωγής εθνικού πλούτου από τον αγροτικό τομέα, απαιτούνται νόμοι-εξπρές και ελεγκτικοί μηχανισμοί «καμικάζι» που θα βάλουν φρένο στην ασυδοσία της αγοράς, στα «βαφτίσια» από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων πρόβειου γάλακτος που προορίζεται για το εθνικό μας προϊόν τη φέτα, απαιτούνται ισοζύγια γάλακτος, ενεργοποίηση της διεπαγγελματικής, αλλά πολύ φοβούμαι πως ούτε αυτά από μόνα τους αρκούν.
Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο, οικονομική διπλωματία για την κατάκτηση ξένων αγορών, σύνδεση του τουριστικού μας προϊόντος με την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως δραματική μείωση του κόστους παραγωγής. Άρα συνέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Οικονομίας. Η αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και το αγροτικό ρεύμα σε συνδυασμό με την ταχύτατη προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων από συλλογικά σχήματα, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.
Είναι προφανές ότι όταν ο μέσος Ευρωπαίος αγρότης φουλάρει το τρακτέρ του με κόστος πετρελαίου στα 70 λεπτά το λίτρο, ο Έλληνας αγρότης με το 1,40 ευρώ το λίτρο δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί…


Δυστυχώς ο νέος υπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα και σε μία διεθνή παγκόσμια συγκυρία, όπου μαίνεται ένας ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που επηρεάζει δυσμενώς και την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Συνεπώς απαιτείται να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και δράσεων, που «λιμνάζουν» τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα τα σχέδια βελτίωσης, που πάνε από παράταση σε παράταση. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η φιλοσοφία της γεωργικής ασφάλισης οφείλει να αλλάξει εκ βάθρων για να βοηθήσει την αγροτική οικονομία., Οι «πληγές» από τον αλλοπρόσαλλο καιρό του τελευταίου τριμήνου είναι ορατές σε όλες τις γωνιές της ελληνικής υπαίθρου.
Η μεγάλη πρόκληση βέβαια είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), Δυστυχώς η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία είναι εκείνες οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, που παραμένουν κυρίως εξαρτώμενες από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, καθώς αυτές συμβάλλουν σε ένα ποσοστό πάνω από 60% στο μέσο αγροτικό εισόδημα… Όταν στις πιο προηγμένες γεωργικά χώρες, όπως η Ολλανδία , η Γαλλία ακόμη και η Ισπανία, οι κοινοτικές επιδοτήσεις βρίσκονται κάτω από το 30% στη διαμόρφωση του μέσου αγροτικού εισοδήματος. Πράγμα που σημαίνει ότι στις χώρες αυτές οι αγρότες μέσω των συνεταιρισμών της μεταποίησης και της τυποποίησης που δίνουν προστιθέμενη αξία, έχουν κατορθώσει να εισπράττουν το υπόλοιπο 70% από τις αγορές. Το σύνθημα της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να είναι «τίποτε ατυποποίητο, τίποτε αμεταποίητο»

Η περίοδος χάριτος και ανοχής θα είναι μικρής διάρκειας, δεδομένου ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι χρονίζοντα, αλλά και επείγοντα…

 Οι ευχές όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων τους συνοδεύουν, αλλά μαζί και οι υψηλές προσδοκίες

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
axon
Όλυμπος - Χυμοί
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket

Αγγλικά Γερογιώκας
ΙΕΚ Όμηρος
Αστικό Βόλου
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^