cosmos
ICBS

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Ανέλαβε και επίσημα στο ΥπΑΑΤ ο Μάκης Βορίδης – KAΠ και μεγέθυνση της οικονομίας οι προτεραιότητες

Σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού η τελετή- Σκρέκας και Κόκκαλης βρέθηκαν μαζί

Ανέλαβε και επίσημα στο ΥπΑΑΤ ο Μάκης Βορίδης – KAΠ και μεγέθυνση της οικονομίας οι προτεραιότητες
09.07.2019 | 22:48
Όλυμπος - Αρωνία
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού και χωρίς πλατειασμούς περαιώθηκε την Τρίτη (9/7) η τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όπου ο απελθών υπουργός Στ. Αραχωβίτης παρέδωσε στον Μάκη Βορίδη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και ενώπιων υπηρεσιακών στελεχών, αγροτοσυνδικαλιστών και δημοσιογράφων, ο κ. Αραχωβίτης οριοθέτησε την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα και τα κυριότερα ζητήματα που χρήζουν επίλυση. Ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης, ζήτησε τη συνδρομή των στελεχών του υπουργείου και των απερχόμενων Γενικών Γραμματέων για να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση στη Βάθη. Ως πρώτη και σαφή προτεραιότητα έθεσε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ.

width=850Πολιτικός πολιτισμός και οικονομία λόγου

 

Η όλη διαδικασία δε διήρκεσε πολύ και χαρακτηρίστηκε από σύντομες τοποθετήσεις. Πρώτος μίλησε ο απελθών υπουργός Στ. Αραχωβίτης. Ο ίδιος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για τον αγροτικό τομέα την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία όπως είπε επηρεάζει το αγροτικό εισόδημα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη χρηματοδότησης, η ανάγκη ενίσχυσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και στήριξης των συνεργατικών σχημάτων.

Από την πλευρά του ο απελθών υφυπουργός Β. Κόκκαλης δήλωσε υπερήφανος για το έργο που συντελέστηκε επί των ημερών του ενώ προέτρεψε τη νέα ηγεσία να εργαστεί πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή το τρίπτυχο οργάνωση – εκπαίδευση – κατοχύρωση επαγγέλματος.  Η πρώην υφυπουργός Ο. Τελιγιορίδου καλωσόρισε την καινούρια ηγεσία σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΥπΑΑΤ μπορεί να είναι ένα καθοριστικό υπουργείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΠ, η πρώτη και κύρια προτεραιότητα της ΝΔ

Ανέλαβε

 

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε η νέα υφυπουργός Αλιευτικής πολιτικής, Φωτεινή Αραμπατζή επισημαίνοντας την κομβική σημασία του χαρτοφυλακίου της αλιείας. Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο μομέντουμ για τον αγροτικό τομέα της χώρας, όπου, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ενόψει και της Νέας ΚΑΠ: «ο σχεδιασμός και το χτίσιμο στρατηγικών συνεργασιών, καθώς και η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση του προγράμματος για την αλιεία».

Στη συνέχεια ο νέος υφυπουργός για θέματα της ΚΑΠ, Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε δύο βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ: Πρώτον, τη στήριξη του μικρού και μεσαίου αγρότη με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων αγροτών και δεύτερον την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής.  

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης. Αφού ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους, μίλησε για «μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει συντελεστεί» ενώ ζήτησε τη συνδρομή των Γενικών, καθώς και των υπηρεσιακών στελεχών για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει απόλυτη επίγνωση των προκλήσεων για την ελληνική γεωργία.

Ανέλαβε

 

Στη συνέχεια επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με το γεγονός ότι δεν θεωρείτο εκ των επικρατέστερων για το εν λόγω υπουργείο, μεταφέροντας στο ακροατήριο μια ιστορία από τις αρχές του επαγγελματικού του βίου, όπου όπως είπε βοηθούσε στην επιχείρηση του πατέρα του, στην πώληση γεωργικών ψεκαστικών μηχανημάτων. Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής αλλά και τη γνωριμία που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ κατέστη σαφές ότι η τοποθέτησή του κ. Βορίδη στο υπουργείο αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με στόχο τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Νέας ΚΑΠ.  

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, ενώ πιθανότατα θα τον συνοδεύσει ο υφυπουργός ΚΑΠ Κ. Σκρέκας.

Οι δηλώσεις Σκρέκα και Κόκκαλη

Ανέλαβε

Σε σύντομες δηλώσεις τους εξάλλου, οι απερχόμενοι υφυπουργοί ανέφεραν τα εξής: «Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στο Υπουργείο. Έχω για σας μία προτροπή και μία συμβουλή. Προτροπή: Να συνεχίσετε στο μοντέλο του νέου αγρότη, που βασίζεται α) στην οργάνωση β) στην εκπαίδευση και γ) στην κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Και μία συμβουλή: Να ακούτε τον απλό αγρότη και τον απλό κτηνοτρόφο. Ευχαριστώ και καλή θητεία», ανέφερε ο τ. Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης.

«Το υπουργείο αυτό μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Σας δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον στη χώρα μια οικονομική σταθερότητα, που μπορείτε να βασιστείτε και να προχωρήσετε μπροστά. Εύχομαι η θητεία σας να είναι εποικοδομητική προς όφελος του Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφου και αλιέα. Οι αγρότες μας αναμένουν μέσα από τις δικές σας κατευθύνσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες να δουν ένα καλύτερο μέλλον.

Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, μπορεί να υπήρχαν καθυστερήσεις και λάθη, αλλά η προσπάθειά μας είχε φάρο την αξιοπρέπεια του Έλληνα αγρότη. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στα χρόνια της κρίσης, προσπαθήσαμε, όμως, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, χωρίς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα σας στηρίξουμε σε κάθε θετικό μέτρο», δήλωσε από την πλευρά της η τ. Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του Υπουργείου προς όφελος του αγροτικού κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Σκρέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει τους εξής στόχους: τη στήριξη του μικρού και του μεσαίου αγρότη και προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε πριν το πρόβλημα που προκαλείται από το φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω ότι το 2050, αν δεν κάνουμε τίποτα, το 60% των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων θα έχουν μετατραπεί σε ξερικές εκτάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση σε ό,τι αφορά έργα υποδομής, αρδευτικά έργα και πολλά άλλα. Είμαστε σίγουροι, θα κάνουμε το παν, έχουμε ένα χρέος. Να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα. Και αυτό θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

 

Ανέλαβε










Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Thema - Scavolini
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^