Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Η Ιταλία έχασε 217 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξαγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο

Ποιά αγροτικά προϊόντα της επλήγησαν

Η Ιταλία έχασε 217 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξαγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο
22.06.2019 | 08:33
Εμβόλιο Δήμος Λάρισας
Χαλβάς Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η οικονομική ζημία για τις ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που εκδόθηκαν από την ΕΕ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή από την Μόσχα αντιμέτρων (εμπάργκο) ανέρχονται στα 217 εκατ. ευρώ. Τα νωπά φρούτα (σταφύλια, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα), το κρέας (βόειο) και το γάλα με τα παράγωγά τους, ήταν τα μεγαλύτερα «θύματα» του ρώσικου εμπάργκο. Ωστόσο το θετικό για το ιταλικό ισοζύγιο των εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι ότι από το 2018 αυξάνουν άλλοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων που δεν εντάσονται στο ρώσικο εμπάργκο (κρασί, ελαιόλαδο, ντοματοπολτός κ.α.). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), τα οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν την επιβολή των ρώσικων μέτρων, το 2013, υπήρχε μια «δυναμική» στις ιταλικές εξαγωγές προς Ρωσία, οι οποίες παρουσίαζαν μια αύξηση, σε ποσοστό 124%, σε σχέση με το 2009. Στη συνέχεια είχαμε την αποδυνάμωση των ιταλικών εξαγωγών στους τομείς των φρούτων, του γάλακτος και του κρέατος.

Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Trentino Alto Adige (μήλα), η Emilia Romagna (ροδάκινα, τυριά), η Puglia (σταφύλια) και το Lazio (ακτινίδια), στις οποίες η οικονομική ζημία είναι πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ISMEA, λόγω του ρώσικου εμπάργκο είχαμε μείωση στις συνολικές ιταλικές εξαγωγές (περίοδος 2013/2018) μήλων σε ποσοστό -23%, ακτινιδίων -21,4%, ροδάκινων - νεκταρινιών -12,2%, ενώ για τα τυροκομικά προϊόντα -19,9% και το βόειο κρέας -11,4%.

Παρά όμως το συνεχιζόμενο εμπάργκο, το 2018 οι ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς τη Ρωσία κατάφεραν να αντισταθμίσουν, εν μέρει, τις ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών άλλων κλάδων, όπως τα ζυμαρικά, οι αποφλοιωμένες ντομάτες και ο ντοματοπολτός (βιομηχανική ντομάτα) και ο καπνός.

Με τον τζίρο των ιταλικών εξαγωγών στα 945 εκατ. ευρώ το 2018, η Ιταλία κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κυριότερων προμηθευτριών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών της ΕΕ πίσω από τη Γερμανία.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατέχει το «ρεκόρ» για τις εξαγωγές συσκευασμένου κρασιού και η τρίτη για τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Μετά την επιβολή του εμπάργκο, το 2014, οι κυριότερες ιταλικές εξαγωγές στη Ρωσία που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα είναι οι εξής:

Εμφιαλωμένα κρασιά (161 εκατ. ευρώ το 2018, που αντιστοιχούν στο 17% των ιταλικών εξαγωγών στη Ρωσία).

Παρθένο ελαιόλαδο (22 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,4%)

Συμπυκνωμένες ντομάτες (11 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,2%)

Πολτοί και αποφλοιωμένες τομάτες (9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1%)Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^