Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Προσδοκίες για πάνω από 20 λεπτά φέτος στο σκληρό - παραμένουν ωστόσο ανοιχτές οι τιμές

Ικανοποιητική η σοδειά

Προσδοκίες για πάνω από 20 λεπτά φέτος στο σκληρό  - παραμένουν ωστόσο ανοιχτές οι τιμές
21.06.2019 | 11:28
Animus Benefits
alphawood
Comfort Suites and Rooms
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Ολοκληρώνεται ο αλωνισμός στα σιτηρά στο θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς να είναι ικανοποιημένοι, σε ότι αφορά τη σοδειά, αφού και ποσοστικά και ποιοτικά τα πράγματα είναι θετικά, με εξαίρεση ένα 20 με 30% εκείνων που δεν πρόλαβαν να αλωνίσουν πριν τις τελευταίες βροχές (βλ, χθεσινό ρεπορτάζ) . αρκετοί αγρότες θερίζουν πάνω από 500 κιλά το στρέμμα, αφού οι ανοιξιάτικες βροχές, ευνόησαν την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Η ανησυχία τους όμως είναι για τις τιμές, αφού και φέτος ισχύει το σύστημα των ανοιχτών τιμών και προκαταβολών. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Ενωσεις Βόλου και Τρικάλων και οι συνεταιρισμοί Πλατυκάμπου και Νίκαιας ( ο τελευταίος έχει συμβολαιακή γεωργία με τη ΜΕΛΙΣΣΑ για τιμες άνω των 20 λεπτών) να τραβήξουν τις τιμές πάνω από τα 20 λεπτά εντούτοις έμποροι και μεσίτες εξακολουθούν να προσφέρουν προκαταβοές της τάξης των 12 -13 λεπτών (σε κάποιες περιπτώσεις και 18 λεπτά) και στη συνέχεια ανοιχτές τιμές.

 Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φετινών θεσσαλικών σιτηρών κρίνονται ικανοποιητικά στην αγορά σε ότι αφορά το χρώμα (με εξαιρεση τα μεταβροχκά που άσπρισαν) τις πρωτεϊνες, τη γλουτένη και τα υαλώδη. Η εκτίμηση των παραγωγών είναι ότι φέτος όσοι εχουν ρευστότητα και αποθηκεύσουν θα απολαύσουν επίπεδα τιμών πάνω από τα 20 ακόμη και τα 22 λεπτά το κιλό, ενώ σε κάποια καφενεία χωριών στον άξονα Φαρσάλων- Νίκαιας εμφανίστηκαν μεσίτες που προσφέρουν ακόμη και 21,5 λεπτά το κιλό με τα μεταφορικά.

 Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και απο τη ζήτηση από τις ξένες αγορές και ιδίως από την Ιταλία, όπου καταλήγει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής σκληρού σίτου. H τιμή FOB πάντως παραμένει στα 239 ευρώ ο τόνος, γεγεονός που δεν δικαιολογί την αισιοδοξία αυτή των παραγωγών η οποία ωστόσο εδραζεται στο γεγονός, ότι φέτος αναμένεται να υπερισχύσει η ζήηση της προσφοράς, λόγω της μείωσης κατά 10% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^