cosmos
ICBS

Ειδήσεις, νέα για Διεθνή

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση

Μάχες στους δρόμους των Τιράνων- Κορυφώνεται η κόντρα Ράμα- Μέτα

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση
20.06.2019 | 10:17
Όλυμπος - Αρωνία
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Fashion City Outlet


«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ανέβαλλαν την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Επιφυλάξεις υπάρχουν κυρίως για την Αλβανία λόγω της βαθιάς πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα» μεταδίδει η Deutsche Welle με άρθρο της στην ελληνική έκδοση.

Γράφει η γερμανική εφημερίδα:

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι δεν θα ορίσει υποψηφίουςΟι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έχουν οριστεί για τις 30 Ιουνίου. Μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα να τις αναβάλλει, ισχυριζόμενος ότι ενδεχομένως να προκληθούν επεισόδια, καθώς και την αντίδραση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα, η οποία έθεσε στο κοινοβούλιο ζήτημα απομάκρυνσης του προέδρου, οπαδοί της αντιπολίτευσης πέταξαν βόμβες μολότοφ σε εκλογικά κέντρα. Στο μεταξύ η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι δεν θα ορίσει υποψηφίους.


Από τον Φεβρουάριο το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα κυριαρχεί στη Βουλή της χώρας, μιας και οι βουλευτές των δύο σημαντικότερων αντιπολιτευτικών κομμάτων παραιτήθηκαν των εδρών τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, έπειτα από κυκλοφορία τηλεφωνικών υποκλοπών που δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές διασφάλισαν με νοθεία την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές το 2017. Μιλώντας στην DW o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λούλζιμ Μπάσα δήλωσε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Θα λάβει πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αλβανία;

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν αμφισβητεί δημόσια την αυθεντικότητα των υποκλοπών, η αλβανική γενική εισαγγελία απάντησε σε ερώτηση της Deutsche Welle ότι δεν έχουν απευθυνθεί ακόμα κατηγορίες για νοθεία. Η εισαγγελία διαβεβαιώνει όμως ότι θα το πράξει το συντομότερο. Δεν είναι όμως μόνο η γενική εισαγγελία που αναβάλλει συνεχώς σημαντικές αποφάσεις της. Ούτε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, που θα μπορούσε να επιλύσει τη διένεξη μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου με αφορμή την αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ότι πολλοί εισαγγελείς είτε παραιτήθηκαν για να αποφύγουν ελέγχους για διαφθορά, είτε δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια αλβανικής επιτροπής αξιολόγησης που ελέγχει η ΕΕ. Κατά συνέπεια κάθε χρόνο προστίθεται ένα 30% υποθέσεων που εκκρεμούν. Ενδεικτικό είναι ότι αναμένεται η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου σε περίπου 310.000 υποθέσεις.

Το Σεπτέμβριο η γερμανική Βουλή θα αποφανθεί σχετικά με το εάν θα δοθεί το πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν στο ζήτημα της Β. Μακεδονίας, έχουν όμως ενδοιασμούς για την περίπτωση της Αλβανίας, κυρίως λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα εν όψει των εκλογών. Παρόλα αυτά όμως ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν δηλώνει πως αν και είναι αντίθετος με την απόφαση της αλβανικής αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές εκτιμά ότι τόσο οι Πράσινοι, όσο και οι Σοσιαλιστές θα δώσουν παρά την κρίση πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Deutsche WelleΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Διεθνή

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Thema - Scavolini
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^