Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Στα όρια τις απόγνωσης οι κτηνοτρόφοι λόγω του καταρροϊκού πυρετού (video)

Αυξάνονται οι απώλειες αιγοπροβάτων που «χτυπήθηκαν» από τον ιό

Στα όρια τις απόγνωσης οι κτηνοτρόφοι λόγω του καταρροϊκού πυρετού (video)
15.10.2014 | 18:25
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Mετρούν συνεχώς ανοιχτές πληγές οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, από το ανήλεο χτύπημα του καταρροϊκού πυρετού, καθώς σε καθημερινή βάση αυξάνεται ο αριθμός των αιγοπροβάτων που χάνονται έχοντας προσβληθεί από την ασθένεια.

Παλεύοντας νυχθημερόν να σώσουν ό,τι μπορούν από το ζωικό τους κεφάλαιο, οι κτηνοτρόφοι ξέρουν καλά ότι ο αγώνας είναι άνισος, αφού το στέλεχος του ιού που τα προσβάλει προκαλεί θνησιμότητα κατά 30%, παρά τα όποια μέτρα έχουν πάρει έως τώρα. Και μπορεί επισήμως το ποσοστό να είναι 30%. σύμφωνα με το εργαστήριο του Λονδίνου, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι βλέπουν ολόκληρα κοπάδια κυριολεκτικά να ξεκληρίζονται. 

Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που είναι οι ξενιστές του ιού και με το τσίμπημά τους τον μεταφέρει στα ζώα  δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι στην κάμερα της «Θ.Τ».

«8 χρόνια τώρα ασχολούμαι με τα ζώα και τέτοια κατάσταση δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά. Από τα 20 ζώα που είχα τα 15 έχουν ήδη χαθεί, και δύσκολα θα επιβιώσουν και τα υπόλοιπα. Ο ιός τα χτύπησε σε περίοδο εγκυμοσύνης, όταν και ήταν πιο αδύναμα, με αποτέλεσμα να χάνονται το ένα πίσω από το άλλο» αναφέρει κτηνοτρόφος στην περιοχή της Αμυγδαλέας, και συμπληρώνει: «Έχουμε ήδη ξοδέψει πάρα πολλά για εντομοαπωθητικά αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν είδαμε. Ως και πετρέλαιο ρίξαμε μέσα στα ποιμνιοστάσια προκειμένου να μην πλησιάζουν τα κουνούπια και οι σκνίπες. Αλλά τα ζώα είναι κοντά στο ποτάμι και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα τα σμήνη των κουνουπιών». 

Αν και οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι η ποιότητα του κρέατος και του γάλακτος δεν επηρεάζεται από τον καταρροϊκό πυρετό, οι κτηνοτρόφοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ενώ περιμένουν και τις επόμενες εξελίξεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι δήλωσαν τα έξοδα στα οποία έχουν προβεί για τα εντομοαπωθητικά αλλά και τις απώλειες ζώων που είχαν στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Και υπογραμμίζουν ότι η καταβολή αποζημιώσεων είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. 

Ρεπορτάζ: Ράνια Αλεξίου


Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^