Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος οι εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Πληρώνοντας το 85% της τιμής εξετάζονται στα ιδιωτικά κέντρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος οι εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα
13.06.2019 | 11:30
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Σε «Γολγοθά» εξελίσσεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Με χθεσινή απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, που μέχρι τότε ήταν σε επ’αόριστον απεργία, έκαναν γνωστό ότι ανοίγουν τα κέντρα, όμως αναστέλλουν την επί πιστώσει παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι επισπεύδουν τις διαδικασίες για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 85% της τιμής που αναγράφεται στο παραπεμπτικό, θα απαλλάσσονται από το 15% της συμμετοχής τους και με την απόδειξη θα λαμβάνουν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού και τα οξέα περιστατικά, όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.

Όπως πάντως, εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι ασφαλισμένοι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν πίσω από τον ΕΟΠΥΥ χρήματα για τις εξετάσεις τους, αφού μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα. Το ίδιο υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Π.Γεωργακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν είναι νόμιμη η διαδικασία».


Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Υπουργός, γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Προωθείται επιπλέον, η άρση περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων, που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

Ανέφερε, επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας ότι, η απόφαση των εκπροσώπων των εργαστηρίων, οδηγεί «μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια σε ντε φάκτο καταγγελία των συμβάσεων» και κάλεσε τους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου για την εκτόνωση της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου για αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ, ζητώντας την απαλλαγή τους από την αναγκαστική έκπτωση (claw back) του δεύτερου εξαμήνου του 2018, ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα πρότεινε στον Υπουργό Υγείας τη λύση του συμψηφισμού για την καταβολή οφειλών προς τα διαγνωστικά, τα οποία όπως τόνισε, βρίσκονται στο όριο της οικονομικής τους κατάρρευσης.

Πηγή ant1news.gr

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^