Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Αρ. Μπασδάνης: Ο πρωτογενής τομέας «κλειδί» για … έξοδο από την κρίση

Τονίστηκε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τη διαδικασία από το χωράφι στο ράφι

Αρ. Μπασδάνης: Ο πρωτογενής τομέας «κλειδί» για … έξοδο από την κρίση
13.06.2019 | 08:42
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Ο πρωτογενής τομέας είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Η διαδικασία από το χωράφι στο ράφι – Ο ρόλος του Επιμελητηρίου στους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα».
Για τις προοπτικές της Ελλάδας σε σχέση με τις μεγάλες αγορές βασικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, η θετική συμβολή περιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμμετέχουν στο 11,5% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, τα δημητριακά στο 10% και η ζωική παραγωγή στο 14,5%, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστ. Μπασδάνης στον χαιρετισμό του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας προϋποθέτουν εκτός των άλλων:
– Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

– Ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών-clusters.

– Αύξηση της προστιθέμενες αξίας με έμφαση στην μεταποίηση, τυποποίηση και την πιστοποίηση του προϊόντος και της μεθόδου παραγωγής του και τη διαφοροποίηση προς καινοτόμα προϊόντα.
«Αυτή την ώρα, η οικονομία βρίσκεται καθηλωμένη στο τούνελ της ύφεσης, με τους παραγωγικούς ιστούς του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα, χρόνο με το χρόνο να αποσυντίθενται και η εγχώρια παραγωγή ολοένα και περισσότερο να συρρικνώνεται», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τα συμπεράσματα

Ο ίδιος παρέθεσε στοιχεία της διάρθρωσης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές και της συνολικής απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1980-2015, από τα οποία είπε ότι εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα: Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1980-2015, το ποσοστό συμμετοχής αμφότερων του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας από 47% ελαττώθηκε μόλις σε 19,2%. Αυτή η καίριας σημασίας στατιστική παρατήρηση, καταδεικνύει την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας, που με το πέρασμα των χρόνων τείνει να προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1980-2015, η συμβολή του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στη συνολική απασχόληση της ελληνικής οικονομίας από 58% συρρικνώθηκε σε 27,8% το 2015.
«Κάτω υπό αυτές τις συγκλονιστικές συνθήκες, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικές και ενδογενείς. Παθογένειες που προκαλούν την εντεινόμενη πτωτική πορεία της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος και την αποσάθρωση της εγχώριας παραγωγής», σημείωσε ο Αρ. Μπασδάνης, που πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει ήδη δημιουργήσει τον αγροτοεπιχειρηματικό τομέα αναδεικνύοντας παράλληλα, τοπικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία.

Στοχευμένη στήριξη

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν στοχευμένα από το Επιμελητήριο ώστε να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Το 2017, ανέφερε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καμερίνο διοργανώθηκε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Tα ποιοτικά κρασιά στην Ευρώπη-η ιταλική εμπειρία», δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οργανοληπτικά στοιχεία και το marketing για το κρασί. «Σταχυολογώντας μερικές μόνο από τις σημαντικές στιγμές που ζήσαμε μέσα από δράσεις του Επιμελητηρίου μας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα δίνει πάντα το παρών και θα είναι αρωγός σε όποια προσπάθεια καταβληθεί από τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, ώστε να βγούμε επιτέλους από το τούνελ της οικονομίας», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^