Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Κ. Γαβρόγλου: Πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο θέμα της συγχώνευσης

Στον Βόλο ο υπουργός Παιδείας ομιλητής σε ημερίδα

Κ. Γαβρόγλου: Πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο θέμα της συγχώνευσης
11.06.2019 | 13:16
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Πρωτοπόρο χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, που επισκέφθηκε σήμερα τον Βόλο, ως ομιλητής ημερίδας με θέμα «Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό παρών, δυναμικό μέλλον». Σχετικά με τις εκλογές, ο υπουργός τόνισε ότι οι έλληνες πολίτες και ο ελληνικός λαός θα συνεκτιμήσει τα πάντα και θα ψηφίσει, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι πρυτανικές αρχές, καθώς και Πανεπιστημιακοί.

Ο υπουργός επισήμανε ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τη νομοθετική ρύθμιση και απ’ ότι έχει πληροφορηθεί από την Πρυτανεία τα πράγματα πάνε αρκετά καλά για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αναφορικά με την έκταση και την ουσία του.
«Γιατί πρέπει να πω ότι μιλάμε για τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων μας, συνέργειες με ΤΕΙ, διετή προγράμματα σπουδών κλπ. Θα μείνω μέχρι τέλους για να συζητήσουμε με συναδέλφους τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το εγχείρημα. Το Π.Θ. είναι σε αυτό το εγχείρημα, πραγματικά πρωτοπόρο, καθώς έλυσε πολλά προβλήματα μιας εκτεταμένης μεταρρύθμισης», επισήμανε.

width=1024

 

Από Σεπτέμβριο, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα σπουδών, έχουμε τις πιστώσεις για καθηγητές του λεγόμενους 407 για να αναλάβουν αυτή τη χρονιά. Έτοιμες και οι υποδομές. Σίγουρα ορισμένα τμήματα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα με απόφαση της Συγκλήτου, τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τμήματα εντελώς καινούργια. «Τα Τμήματα αυτά δεν αρχίζουν όλα το Σεπτέμβριο. Κάποια όμως είναι η συνέχεια ή πανεπιστημιοποίηση παλιών τμημάτων. Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών λοιπόν είναι η ίδια, απλά πανεπιστημιοποιούνται, δηλαδή περισσότερα εργαστήρια ή μαθήματα κλπ. Τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν ακριβή αριθμό μαθημάτων και πότε δίνονται, αλλά θα το ξέρουν τον Ιούνιο πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό», υπογράμμισε.

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα
Αναφερόμενος στο θέμα των εθνικών εκλογών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σε κάθε εκλογή το εκλογικό σώμα έχει διαφορετική συμπεριφορά και σε κάθε εκλογή τα διακυβεύματα είναι διαφορετικού χαρακτήρα. «Οι έλληνες πολίτες και ο ελληνικός λαός θα συνεκτιμήσει τα πάντα και θα ψηφίσει. Η δημοκρατία συνεχίζει να είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα», ανέφερε και εκτίμησε ότι σαφέστατα μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

Για τη σίτιση και τη βία στα Πανεπιστήμια
Ερωτηθείς για το θέμα της σίτισης και της φοιτητικής στέγης, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει περισσότερα, που δεν μπόρεσε να κάνει, κυρίως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών για τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας.
«Έχουμε ένα σχέδιο μακρόπνοο, βάθους πενταετίας για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής μέριμνας. Τα παιδιά που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, παίρνουν ένα στεγαστικό επίδομα και τα παιδιά που τα εισοδήματά της δεν μπορεί να στηρίξει την εκπαίδευσή τους, μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πιο κοντινό ίδρυμα. Το θέμα των φοιτητικών εστιών και σίτισης υπάρχουν παθογένειες που σήμερα θα τις συζητήσουμε», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου «θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αν θα σιτίζονται μόνο τα παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη, η αν θα πάμε σε μία κοινωνική πολιτική να σιτίζεται ο οποιοσδήποτε όπως σήμερα. Η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν. Άρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ξετυλίγουμε ένα σχέδιο, αλλά ταυτόχρονά σε ορισμένα θέματα να δούμε εγγενείς παθογένειες της πανεπιστημιακής κοινότητας».

width=1024

Αναφερόμενος στα θέματα βίας στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρέπει να εντοπιστούν που γίνονται επεισόδια, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων και μια κλιμακούμενη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με Αστυνομία, αλλά να το συζητήσει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, γιατί το κάνουν αυτό οι φοιτητές και αν είναι φοιτητές.

width=1024

«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Όταν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις θα πρέπει η Αστυνομία να παρέμβει. Το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας που πρέπει να δούμε αν η πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει να το αντιμετωπίσει. Εμείς για πρώτη φορά έχουμε αναγνωρίσει τα θέματα ανομίας και υπάρχει μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον κ. Παρασκευόπουλο που συμμετείχαν εκπρόσωποι της εισαγγελίας, καθηγητές εγκληματολογίας, κοινωνικοί λειτουργοί, σύνοδος πρυτάνεων και ετοίμασαν ένα πόρισμα. Αλλά έχουμε σιωπή από τις συγκλήτους», ανέφερε χαρακηριστικά.

Για τις Πανελλαδικές
Αναφερόμενος τέλος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι τα θέματα στα μαθηματικά ήταν απαιτητικά και οι υποψήφιοι έπρεπε να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αρχαία ήταν επίσης απαιτητικά, ενώ εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα που δεν βασίζεται στην αποστήθιση…

width=1024

width=1078

 

width=1152

 

magnesianews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^