Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Για παρέμβαση 18 λεπτών το κιλό στο κριθάρι ετοιμάζεται η ΕΑΣ Τρικάλων

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια δημητριακών στον κάμπο

Για παρέμβαση 18 λεπτών το κιλό στο κριθάρι ετοιμάζεται η ΕΑΣ Τρικάλων
29.05.2019 | 07:53
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Επιμελητήριο Λάρισας - Εξοικονομώ
alphawood
ΑΝΑΣΑ - Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΓια περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
( www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,
  www.aedep.gr, www.espa.gr )
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Για παρέμβαση στην αγορά του κριθαριού εοιμάζεται η Ένωση Τρικάλων, με τιμή στα 18 λεπτά το κιλό, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός τους στο θεσσλικό κάμπο, ενώ την περσμένη Πέμπτη είχαμε παρέμβαση και από την ΕΑΣ Βόλου, με το Νικήτα Πρίντζο να ανακοινώνει τιμές στα 17 λεπτά το κιλό για το κριθαρι και 20 λεπτά για το σιτάρι πληρωτεα άμεσα στον παραγωγό.

 Πρόκειται για κινήσεις των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, που επιχειρούν να δώσουν μία ώθηση στην αγορά των δημητριακών η οποία έχει καθίσει τα τελευταία δύο χρόνια, σκορπώντας απογοήτευση στους παραγωγούς.

 Από τα 17 και 18 λεπτά στα αλώνια για το σιτάρι και στα 15 με 16 για το κριθάρι, μία μικρή άνοδος των δυο λεπτών το κιλό, μπορεί να τονώσει και πάλι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια δημητριακών στον κάμπο.Σε ότι αφορά ο κριθάρι, φέτος έχουμε αύξηση της καλλιέργειας τόσο για το κτηνοτροφικό, όσο και για το προοριζόενο για τη ζυθοποιία μεσω συμβολαιακής γεωργίας.

Εντωμεταξύ με εξαίρεση κάποια μικρή προσβολη από μύκητες στα μέσα Απρίλη, ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια σιτηρών στο θεσσαλικό κάμπο, 20 μέρες πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός τους. Οι βροχές ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών κι οι θερμοκρασίες εδάφους και αέρα εξελίχτηκαν ευεργετικά για την καλλιέργεια


Προειδοποιήσεις για το σιτάρι

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Από επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων που έχουν προσκομισθεί στην Υπηρεσία και στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν διαπιστωθεί μολύνσεις από τους μύκητες Septoria spp. (Σεπτορίωση) και Pyrenophora tritici-repentis (Πυρηνοφόρα).

Τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται επικίνδυνο για την εξάπλωση των προσβολών.

Η ενδεχόμενη καταστροφή του φύλλου σημαία θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών.

Γι αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους και σε περίπτωση σοβαρής προσβολής να προβούν άμεσα σε ψεκασμό με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους, συνεκτιμώντας την κατάσταση των φυτειών, τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος του ψεκασμού, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την επαναλαμβανόμενη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων της ίδιας ομάδας.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος - 100% φυσικοί χυμοί
Φαίδων Αρτοποιήματα
Animus Benefits
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^