ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δράσεις 180 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του
Κ. Αγοραστός: « Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα»

Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, βρίσκονται αδιαπραγμάτευτα στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υλοποιώντας ένα ξεχωριστό έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με 180 εκατ. ευρώ, σημαντικές δομές και δράσεις που βοηθούν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διευκολύνουν την καθημερινότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
«Η δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς, είναι μια πρόκληση που εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη αλλά και επιτακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με όλους τους πόρους που διαθέτει, δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Προτεραιότητές μας είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Στηρίζουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον την κοινωνική ένταξη. Στεκόμαστε με σοβαρότητα και ευαισθησία δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και κάθε μορφής διάκριση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη».
Συγκεκριμένα:
Περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των δράσεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας –με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων.
-Για υποδομές και δράσεις Πρόνοιας ο προϋπολογισμός στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ με έργα όπως το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι στη Νεάπολη Λάρισας για την εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό και το νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Λάρισας, που κατασκευάζεται στη Νεάπολη και θα προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με αναπηρίες.
- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.
-Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα που αφορούν στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ
- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει δωρεάν, καθημερινά, 16.000 μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 75 εκατομμύρια ευρώ
- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ώστε να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για τα γνωστά voucher, για τα οποία η Περιφέρεια διαθέτει 35 εκατ. ευρώ.
-Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη ιδρυμάτων όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές προστασίας παιδιών με αναπηρίες και φιλανθρωπικά σωματεία.
-Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύθηκαν με επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή, ύψους 27,6 εκατ. ευρώ, χιλιάδες συμπολίτες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει:
-5 δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής.
-Τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.
-Τη συνέχιση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
-Κέντρα Κοινότητας σε όλους σχεδόν -23 από τους 25- θεσσαλικούς δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Όσα από τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν σε δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά, περιλαμβάνουν και παράρτημα Ρομά, καλύπτοντας και τους 8 οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, λειτουργεί ως ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας και του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από τα Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα επισκέφτηκαν για παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι.
-Δομές στήριξης Αστέγων: Ο ξενώνας αστέγων του Βόλου ήδη εντάχθηκε με 440.000 ευρώ, ο ξενώνας της Λάρισας είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και θα ακολουθήσουν οι ξενώνες Τρικάλων και Καρδίτσας.
-Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας: εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με 11,7 εκατ. ευρώ όλες οι ομάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προβλέπονται από το Υπουργείο να λειτουργήσουν στη Θεσσαλία. Πρόκειται για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που βασική τους αποστολή έχουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.
-Δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου προβλέπονται επίσης και στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα, Βόλο Τρίκαλα και Καρδίτσα.
-Επίσης προχωρούν δράσεις για «Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» και «Καταπολέμηση των εξαρτήσεων στην κοινότητα».
-Τέλος, χρηματοδοτείται δράση Κοινωνικής Οικονομίας για στήριξη νέων κοινωνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Δράσεις στήριξης της απασχόλησης με συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση, start up επιχειρήσεις και αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 11:07
Λίνα Τουπεκτσή για υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η γενίκευση δεν οδηγεί στη λύση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.07.2025 | 11:02
Καρδίτσα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.07.2025 | 10:39
Συναγερμός για ύποπτο φάκελο που εντοπίστηκε στη Βουλή -Παραλήπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποστολέας από Ρωσία - ΒΟΛΟΣ | 08.07.2025 | 10:15
Υπόθεση εκβιασμού στον Βόλο: Εχει αιτηθεί από την εταιρεία τηλεφωνίας το αρχείο των κλήσεων (video) - ΒΟΛΟΣ | 08.07.2025 | 10:10
Ραντεβού έξω από το Μαξίμου δίνουν οι κτηνοτρόφοι στις 22 Ιουλίου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 10:01
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 09:56
Ο Πλαταμώνας αποχαιρέτησε τον Γιάννη Αναστασίου – Έναν άνθρωπο-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 09:52
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλλιθέα: Νεκρός 48χρονος αστυνομικός -Καρφώθηκε με δίκυκλο στην πίσω πόρτα φορτηγού
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:52
Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Καρυστιανού -Τι λένε Βλάχος και Πλακιάς για τις υπογραφές που κατέθεσε στη Βουλή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 21:55
Ενθουσίασε στην πρεμιέρα «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» στην αυλή του Μύλου (ΦΩΤΟ