Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Οι επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Η αγροτική οικονομία αλλάζει χωρίς επιστροφή

Οι επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
20.05.2019 | 08:37
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Επίσημα και πρακτικά πλέον οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κίνα ως στρατηγικό αντίπαλο τους στο παγκόσμιο εμπόριο, έπειτα και από την ανακοίνωση του νέου δασμολογικού γύρου ανάμεσα στις δυο χώρες τις προηγούμενες ημέρες. Σε αυτήν την νέα πραγματικότητα αλλάζουν και οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγροτικής οικονομίας.
Η αµερικανική ύπαιθρος δίνει µάχες σε τρία µέτωπα, τα οποία την ωθούν σε µια παρατεταµένη κρίση. Στην κρίση αυτή φαίνεται πως εγκλωβίζονται οι µεγάλοι κατασκευαστές τρακτέρ, οι οποίοι βλέπουν τις αξίες των µετοχών τους να υποχωρούν όσο πιο στενά συνδεδεµένες είναι οι επιχειρήσεις τους µε τη βορειοαµερικανική αγροτική οικονοµία.

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία

Ο εµπορικός πόλεµος µε την Κίνα είναι το πιο προφανές από τα µέτωπα αυτά, ωστόσο η JP Morgan, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδοµάδα υποβάθµισε την πιστοληπτική ικανότητα της John Deere, προβάλλει ακόµη τη φθίνουσα πορεία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και σε άλλα σηµεία του πλανήτη. Σε αυτά τα δύο έρχεται να προστεθεί και µια µάλλον απογοητευτική σοδειά για το καλαµπόκι και τη σόγια στις Ηνωµένες Πολιτείες, όσο παράλληλα η Λατινική Αµερική ετοιµάζεται για συγκοµιδές ρεκόρ.

αναμφίβολα η πιο ενυπωσιακή κίνηση της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, είναι η συνδεση του πετρελίου απο τη Σαουδική Αραβία με το γουάν, κίνηση ην οποί ακολούθησε κι η Ρωσία. Η Ευρώπη πρακολουθεί τις εξελίξεις με αμηχανία, ενώ στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα προϊόντα της ΠΟΠ, με γεωγραφική ένεδειξη και οι εξαγωγές αυτών προς τις ΗΠΑ, με την επιπλέον δασμολόγησή τους(αν΄μεσα σε αυτά και η φέτα). Ο εμπορικός πόλεμος αυτός αναγκάζει την ΕΕ να ακολουθήσει αμυντική τακτική σε ότι αφορά την επαρκεια σε τρόφιμα, για τούτο αναμένονται κινήσεις αποθήκευσης στρατηγικών τροφίμων όπως τα δημητριακά και το βούτυρο...

Μεταµορφώνει τις αγορές

Η απουσία εµπορικών συµφωνιών ελλοχεύει τον κίνδυνο να αποδειχθεί καταστροφική για τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα µπορεί να µεταµορφώσει ορισµένες αγροτικές αγορές µια και καλή, σύµφωνα µε τα όσα υποστηρίζει ένας από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές αγροτικών µηχανηµάτων παγκοσµίως, CNH Industrial NV.

Η εταιρεία πίσω από τα τρακτέρ Case IH και New Holland βλέπει παράλληλα µια οπορτουνίστικη στάση στη Βραζιλία, η οποία επιχειρεί να εκµεταλλευτεί τις εµπορικές εντάσεις, επεκτείνοντας τις καλλιεργούµενες εκτάσεις της, που σηµαίνει αποψίλωση δασών, προκειµένου να µπορέσει να καταστεί βασικός προµηθευτής σόγιας της Κίνας. Τα παραπάνω υποστήριξε ο CEO της CNH Industrial NV, Χούµπερτου Μουλχόιζερ. «Όσο περισσότερο αιωρείται αυτή η ένταση πάνω από τις παγκόσµιες αγορές, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες χωρών σαν τη Βραζιλία, πιέζοντας τις τιµές σταθερά και στο µέλλον», όπως είπε ο ίδιος.

«Συνολικά, αυτή η κατάσταση φέρνει στο µάτι του κυκλώνα του Αµερικανούς αγρότες», σχολιάζει σε βιντεορεπορτάζ του Bloomberg, η αναλύτρια της JP Morgan, Ανν Ντουίγκαν. Η κατάσταση όµως δεν είναι ανησυχητική µόνο γι’ αυτούς, αφού δεδοµένης της πραγµατικότητας, η µετοχή της Deere ακολουθεί πτωτική πορεία, σύµφωνα µε την ίδια. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης µείωσε τη βαθµολογία της εταιρείας τρακτέρ, µετακινώντας την από το ουδέτερο στο αρνητικό, µε στόχο τιµών στα 132 δολάρια ανά µετοχή, από τα 154 δολάρια που ήταν.

Αντίθετα, η AGCO Corp., κατασκευάστρια µεταξύ άλλων της Fendt, αναβαθµίστηκε από την JP Morgan, µε στόχο τιµής τα 77 δολάρια ανά µετοχή από τα 66 δολάρια που ήταν νωρίτερα. Όπως εξήγησε η αναλύτρια, αυτό συνέβη επειδή η συγκεκριµένη εταιρεία, δεν επηρεάζεται τόσο από την κατάσταση των εκτατικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ.

Η εμπορική ηγεμονία των ΗΠΑ που ξεθωριάζει

Το μεγάλο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος», είναι αυτό που ανησυχεί πρώτα και κύρια τους Αμερικάνους. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο επιχειρεί να συνδέσει την Κίνα με τις αγορές των εμπορευμάτων της και με τους τόπους που προμηθεύεται πρώτες ύλες στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Οι ΗΠΑ θεωρούν μεγάλο κίνδυνο για τη διατήρηση της ηγετικής τους θέσης την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, γιατί θα αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς πολλών χωρών με την Κίνα, θα αναβαθμίσει τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, θα αυξήσει την επίδρασή της στα διεθνή εμπορικά και διαδικτυακά πρότυπα και θα της επιτρέψει να αποκτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο σε υποδομές με στρατηγική σημασία, σε τρεις ηπείρους. Αξίζει να προσέξει κανείς ότι η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα και οι απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται δεν στοχεύουν μόνο στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου προς όφελος των ΗΠΑ, αλλά και στον περιορισμό της δυναμικής της Κίνας

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να υπηρετήσει αντιφατικούς στόχους. Αφενός να αντιμετωπίσει την απειλή του «εμπορικού πολέμου» και τα μέτρα προστατευτισμού των ΗΠΑ σε βάρος της, να στηρίξει τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών ομίλων στην αγορά της Κίνας, και αφετέρου να ανακόψει τη δυναμική των κινεζικών ομίλων στη δική της αγορά.

agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^