ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ερευνα-σοκ: Τα φιλιά στο στόμα μπορούν να μεταδώσουν σεξουαλικές λοιμώξεις -Δείτε ποια
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σεξουαλικής επαφής, απλά με το βαθύ -γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα- φιλί, αποκαλύπτει μια νέα αυστραλιανή έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections» (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις), δείχνουν πως τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους αμφιφυλόφιλους το «γαλλικό» φιλί συνιστά πιθανώς ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της γονόρροιας.
Τι είναι η γονόρροια που μεταδίδεται και με το φιλί
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Έρικ Τσόου του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, δήλωσε πως η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτούς τους πληθυσμούς, διότι σύμφωνα με τις στατιστικές η γονόρροια στην Αυστραλία είναι πιο συχνή σε αυτούς παρά στους ετεροφυλόφιλους.
Τα σύγχρονα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν ότι η γονόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές (ορθό, λαιμό, μάτια) και η θεραπεία της γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω ορισμένων στελεχών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας προτείνουν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική συνεύρεση με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης την νόσου. Τα νέα, όμως, ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι επαρκές.
Πώς κινδυνεύει να κολλήσει κανείς γονόρροια από το φιλί
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 3.091 άντρες από μια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Μελβούρνης για τα έτη 2016 έως 2017, από τους οποίους το 6% είχε γονόρροια του λαιμού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει, είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον.
Το 95% των ερωτηθέντων είχαν φιληθεί με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το 70% δήλωσαν ότι είχαν σύντροφο με τον οποίο μόνο φιλιούνταν και το 38% είχαν επαφή με κάποιον μόνο για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε αποκλειστικά συντρόφους με τους οποίους αντάλλασσαν μόνο φιλιά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αντίστοιχα η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους με τους οποίους μοιράζονταν και φιλιά και σεξ, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κανέναν τέτοιο σύντροφο ή είχαν μόνο ένα για την κάθε κατηγορία.
Φιλί και στοματικό διάλυμα
Ο δρ Τσόου τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς σχετίζονται με τις πρόσφατες αναφορές στο εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος Neisseria gonorrhea (γνωστό και ως σούπερ-γονόρροια) και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την απάντηση στις γνωστές προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή θεραπεία της στοματοφαρυγγικής γονόρροιας.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 21:33
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τρεις δολοφονίες -Των δύο παιδιών της και βρέφους φίλης της - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.07.2025 | 21:31
Από το Βέλγιο στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΑΣΚ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 15:49
Στη Λάρισα για τη συλλογή υπογραφών ο Χρήστος Κωνσταντινίδης – «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη» - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 22:39
Κατάμεστο το κηποθέατρο στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου μαγευτική η ερμηνεία της(ΦΩΤΟ+video) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.07.2025 | 12:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει στο «μικροσκόπιο» πρώην υπουργούς και βουλευτές - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 11:36
“Η Μακρή θα πλήρωνε για να την διαφημίζω” -“Δεν έχω επιχείρηση” απαντά η ίδια - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 22:17
Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη από τους Χούθι ανοιχτά της Υεμένης