Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία


Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Κουβέντα στον κάμπο για 20 λεπτά στο σιτάρι ένα μήνα πριν τον αλωνισμό

Ικανοποιητικά εξελίσεται η καλλιέργεια-δεν επηρρεάστηκε από τις βροχές

Κουβέντα στον κάμπο για 20 λεπτά στο σιτάρι ένα μήνα πριν τον αλωνισμό
10.05.2019 | 11:29

 Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια των σιτηρών στο θεσσαλικό κάμπο, αφού οι βροχές δεν επηρρέασαν την ανάπτυξη, καθώς τα κρύα που επεκράτησαν δεν ευνόησαν την προσβολή από μύκηες. Ο αλωνισμός αναμένεται να ξεκινησει σε ένα μήνα από τώρα και το επόμενο στοίχημα των παραγωγών, αφού φαίνεται να διασφαλίζουν καλή σοδειά, η οποία συνήθως συνδυάζεται και με καλή ποιότητα, ειναι τι τιμή θα απολαύσουν. Έχοντας την οδυνηρή εμεπιρία των τελευταίων δυο ετών, όπου οι τιμές δεν ξέφυγν από τα 18 λεπτά το κιλό, φέτος ακούν από μεσιτες σε καφενεία στον κάμπο για τιμές στην έναρξη του αλωνισμού στα 20 λεπτά, αλλα είναι ιδαίτερα επιφυλακτικοί, ενώ την ίδια ώρα δεν ευνοούν και οι διεθνείς συνθήκες.

Ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφιμων) δήλωσε ότι ο δείκτης των δημητριακών γενικά πιέστηκε από τις μεγάλες διαθεσιμότητες εξαγωγής και την επιβράδυνση του εμπορίου.

Στην πρώτη πρόβλεψη για το 2019, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα φθάσει στα 2,722 δισ. Τόνους ρεκόρ φέτος, αυξημένος κατά 2,7% στα 2018 επίπεδα, όταν η παραγωγή μειώθηκε.

Μεταξύ των σημαντικότερων σιτηρών, το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το κριθάρι θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής δημητριακών, με προβλεπόμενες ετήσιες αυξήσεις κατά 5%, 2,3% και 5,4% αντίστοιχα, ανέφερε ο FAO.

 Το ρεκόρ στην καλλιέργεια σκληρών σιτηρών κατεχει πανελλαδικά ο Ν. Λάρισας, με 800.000 στρέμματα περίπου, ενώ άλλα 170.000 στρέμματα καλλιεργούνται με κριθάρι, για το οποίο ο αλωνιμός αναμενεται να ξεκινήσει ο τελευταίο δεκαήμερο του Μαίου με τιμές που θα κυμαίνονται από 16 ως 18 λεπτά το κιλό. Εξίσου σημαντική είναι η καλλιέργεια σιτηρών και στον κάμπο της Καρδίτσας, με 450.000 στρέμματα περίπου, ενώ λιγότερα είναι σε Τρίκαλα και Μαγνησία.

 Το επόμενο που απασχολεί τους παραγωγούς είναι αν θα ισχύσει και φέτος το σύστημα των ανοιχτών ιμών, παρά τις ισχνές προσπάθειες που γίνονται για παρέμβαση από τους συεταιρισμούς κυρώς του Βόλου και του Πλατυκάμπου, ενώ ο ΑΣ Νίκαιας, όπως κάθε χρόνο έχει συμβολαιακή με τη Μέλισσα Κίκιζας που της διασφαλίζει ότι η κατώτερη τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 20 λεπτά.

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
FotopoulosAgro
Όλυμπος - Τσάι
Horizon
Δήμος Τεμπών - go Tempi

ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Μικρές Αγγελίες
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^