Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Electronet Β.Κ. Καζάνα

Βολές Φάμελλου κατά Αγοραστού για αδιαφορία για την ατμοσφαιρική ρυπανση στο Βόλο

Ζητά με επιστολή του να μάθει τους εέγχους που διενήργησε η περιφέρεια

Βολές Φάμελλου κατά Αγοραστού για αδιαφορία για την ατμοσφαιρική ρυπανση στο Βόλο
16.03.2019 | 10:37

 Ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους ελεγκτές περιβάλλοντος έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων αλλά και την αδειοδότηση σε βιομηχανίες της περιοχής (βλέπε ΑΓΕΤ) ρίχνει το μπαλάκι ων ευθυνών στην περιφέρεια και ζητά να μάθει τι ελέγχους διενήργησε για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, ανήμερα του συλαλλητηρίου που διοργανώνεται στην πόλη για το θέμα της καύσης των σκπουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

 Συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος ζητά να του κοινοποιηθούν τα στοιχεία ελέγχων στους οποίους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποιες βιομηχανικές δραστηριότητες έγιναν οι έλεγχοι στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου και ευρύτερα της ΠΕ Μαγνησίας κατά την περίοδο 2018-2019, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους. Ο υπουργός μάλιστα αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εγκαλώντας τον ότι αδιαφορεί να απαντήσει σε σχετική αλληλογραφία από τον Δήμο Βόλου.

 Ο λόγος προφανής, καθώς με την επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Βόλου προς το υπουργείο πριν από ένα μήνα, ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου η αρμοδιότητα ελέγχου την ατμοσφαιρικής ρύπανσης να περάσει από τις Περιφέρεις στους Δήμους, κρίνοντας ανεπαρκείς τους μέχρι τώρα ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.
 Όπως επισημαίνει στο πρώτο σκέλος της επιστολής του ο κ. Φάμελλος, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Μαγνησίας είναι η καθύλην αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο τήρησης των όρων της άδειας λειτουργίας της κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης όπως επίσης και της ΑΕΠΟ, θίγοντας μάλιστα και το γεγονός ότι η νομοθεσία παρέχει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών μέτρησης για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, ζήτημα για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος.


Επικαλούμενος τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται τόσο μέσω ανακοινώσεων των τοπικών φορέων όσο και δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ της Μαγνησίας, ο υπουργός περιβάλλοντος ζητά ειδικότερα να ενημερωθεί σχετικά με τη σύσταση ΚΕΠΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα τρία τελευταία εξάμηνα (Α 2018, Β 2018 και Α 2019) και τους ελέγχους τους οποίους αυτά υλοποίησαν. Παράλληλα ζητά να του κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά την παραλαβή των φορτίων εναλλακτικού καυσίμου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο την περίοδο 2017 έως σήμερα.
Επίσης ζητά να μάθει ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων αέριας ρύπανσης και δειγματοληψιών ειδικών αέριων ρύπων την περίοδο από 1.1.2018 έως σήμερα καθώς και για τη λειτουργικότητα του συστήματος ανάρτησης και δημοσιοποίησης των μετρήσεων στην εν λόγω δραστηριότητα.


Παράλληλα ζητά ενημέρωση για το αν ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα (π.χ. Δημόκριτο) προχωρώντας σε δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές δυσοσμίας και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Τέλος ο υπουργός περιβάλλοντος ζητά ενημέρωση για το αν υπήρξε συμφωνία με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης του Βόλου για τη συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο όπως στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στις 9 Μαΐου 2018 με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων του Βόλου.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Θεσσαλία Γεγονότα

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Θανάσης Μούσιος - Υποψήφιος Δήμαρχος Κιλελέρ
Fracasso Hellas
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Νίκος Γάτσας - Ολύμπου Πολιτεία
Κεντρική Οδός
Κιμπούρη Κωνσταντίνα - Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
Κωνσταντίνος Καλαμπάκας - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Λάρισας
Μαρία Γιαννάκου Λαζαρίδη - Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Λάρισας
Παναγιώτης Νταής - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Λαρισαίων
Τάχος Δημήτρης - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Λαρισαίων
Γιάννης Μεϊμάρογλου - Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
Δεληγιάννης Δημήτρης - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας

ΦΟΔΣΑ - Η ανακύκλωση είναι στο χέρι μας
Δημήτριος Α. Γκουγκουλής - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας
Απόστολος Γ. Μπίλλης - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Νίκος Ζ. Λιούπας - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Πινακάς Γ. Βασίλειος - Υποψηφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Ανδρέας - Άρης Ζέρβας - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Ζαρκάδας -Βέργης Απόστολος - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Κώστας Κολλάτος - Υποψήφιος Δήμαρχος Τεμπών
Λούλης Κωνσταντίνος - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Όλγα Σιδεροπούλου - Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^