Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Βολές Φάμελλου κατά Αγοραστού για αδιαφορία για την ατμοσφαιρική ρυπανση στο Βόλο

Ζητά με επιστολή του να μάθει τους εέγχους που διενήργησε η περιφέρεια

Βολές Φάμελλου κατά Αγοραστού για αδιαφορία για την ατμοσφαιρική ρυπανση στο Βόλο
16.03.2019 | 10:37
Fashion City Outlet
Animus Benefits
alphawood
ICBS

 Ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους ελεγκτές περιβάλλοντος έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων αλλά και την αδειοδότηση σε βιομηχανίες της περιοχής (βλέπε ΑΓΕΤ) ρίχνει το μπαλάκι ων ευθυνών στην περιφέρεια και ζητά να μάθει τι ελέγχους διενήργησε για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, ανήμερα του συλαλλητηρίου που διοργανώνεται στην πόλη για το θέμα της καύσης των σκπουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

 Συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος ζητά να του κοινοποιηθούν τα στοιχεία ελέγχων στους οποίους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποιες βιομηχανικές δραστηριότητες έγιναν οι έλεγχοι στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου και ευρύτερα της ΠΕ Μαγνησίας κατά την περίοδο 2018-2019, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους. Ο υπουργός μάλιστα αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εγκαλώντας τον ότι αδιαφορεί να απαντήσει σε σχετική αλληλογραφία από τον Δήμο Βόλου.

 Ο λόγος προφανής, καθώς με την επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Βόλου προς το υπουργείο πριν από ένα μήνα, ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου η αρμοδιότητα ελέγχου την ατμοσφαιρικής ρύπανσης να περάσει από τις Περιφέρεις στους Δήμους, κρίνοντας ανεπαρκείς τους μέχρι τώρα ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.
 Όπως επισημαίνει στο πρώτο σκέλος της επιστολής του ο κ. Φάμελλος, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Μαγνησίας είναι η καθύλην αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο τήρησης των όρων της άδειας λειτουργίας της κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης όπως επίσης και της ΑΕΠΟ, θίγοντας μάλιστα και το γεγονός ότι η νομοθεσία παρέχει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών μέτρησης για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, ζήτημα για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος.


Επικαλούμενος τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται τόσο μέσω ανακοινώσεων των τοπικών φορέων όσο και δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ της Μαγνησίας, ο υπουργός περιβάλλοντος ζητά ειδικότερα να ενημερωθεί σχετικά με τη σύσταση ΚΕΠΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα τρία τελευταία εξάμηνα (Α 2018, Β 2018 και Α 2019) και τους ελέγχους τους οποίους αυτά υλοποίησαν. Παράλληλα ζητά να του κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά την παραλαβή των φορτίων εναλλακτικού καυσίμου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο την περίοδο 2017 έως σήμερα.
Επίσης ζητά να μάθει ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων αέριας ρύπανσης και δειγματοληψιών ειδικών αέριων ρύπων την περίοδο από 1.1.2018 έως σήμερα καθώς και για τη λειτουργικότητα του συστήματος ανάρτησης και δημοσιοποίησης των μετρήσεων στην εν λόγω δραστηριότητα.


Παράλληλα ζητά ενημέρωση για το αν ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα (π.χ. Δημόκριτο) προχωρώντας σε δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές δυσοσμίας και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Τέλος ο υπουργός περιβάλλοντος ζητά ενημέρωση για το αν υπήρξε συμφωνία με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης του Βόλου για τη συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο όπως στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στις 9 Μαΐου 2018 με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων του Βόλου.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Victoria Cinemas
Agronuts
Όλυμπος
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
thesnea.gr
Thema - Scavolini
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^