Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Χρηματοδοτικό κενό στον τιμοκατάλογο στα σχέδια βελτίωσης για αγορά τρακτέρ

Αντιδράσεις στην αγορά μηχανημάτων για τον τιμοκατάλογο του ΥπΑΑΤ

Χρηματοδοτικό κενό στον τιμοκατάλογο στα σχέδια βελτίωσης για αγορά τρακτέρ
14.03.2019 | 19:55
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Αναστάτωση χωρίς προηγούμενο έχει προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο ο τιμοκατάλογος των τρακτέρ που ανακοίνωσαν οι Διαχειριστικές Αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η επιδότηση των αγορών που είναι ενταγμένες σε Σχέδια Βελτίωσης.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε εκπροσώπους της αγοράς τρακτέρ ο πρόσφατα δημοσιευθείς κατάλογος του ΥπΑΑΤ για τα Σχέδια Βελτίωσης που περιλαμβάνει ανώτατες προβλεπόμενες τιμές για 1635 τρακτέρ.

Μια πρώτη προσέγγιση των τιμών που αναγράφονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών και των τιμών που προφανώς αυθαίρετα, όπως τονίζεται αρμοδίως, έχει αναρτήσει το υπουργείο, καταγράφει αποκλίσεις πάνω από 30% και φέρνει προ αδιεξόδου τους αγρότες που είχαν υπολογίσει αλλιώς τα πράγματα. Σημειωτέον ότι το αδιέξοδο γίνεται πολύ μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά των μηχανημάτων, έχοντας μετρήσει τα πράγματα διαφορετικά και τώρα, βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος που ανακύπτει αναφέρουμε το ακόλουθο παράδειγμα. Αν ο αγρότης έχει συμφωνήσει ή ακόμα χειρότερα έχει αγοράσει ένα τρακτέρ αξίας 50.000 ευρώ, υπολογίζοντας ότι θα έχει γι’ αυτό μια επιδότηση της τάξεως των 25.000 ευρώ (50%), σήμερα, με βάση τους αυθαίρετους τιμοκαταλόγους που υιοθέτησε το υπουργείο, το τρακτέρ που αγόρασε θα έχει τυπική τιμή π.χ. 30.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδότησή του θα είναι μόλις 15.000 ευρώ, άρα θα πρέπει να αναζητήσει εκ ιδίων πόρων άλλες 10.000 ευρώ επιπλέον. Οι πληροφορίες θέλουν τους θεωρητικούς τομοκαταλόγους του υπουργείου να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται πιο κάτω και από τις τιμές αγοράς των τρακτέρ από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα αυτό ανακύπτει, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης για τις οποίες συνεχίζει να υπάρχει διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο (διαχειριστικές αρχές) και τις περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Καθίσταται σαφές ότι ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε το υπουργείο, έρχεται με έναν περίεργο τρόπο να λύσει το θέμα της κατανομής των διαθέσιμων πόρων, μόνο που η «λύση» γίνεται μπούμεραγκ και απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε υπολογισμό από την πλευρά των αγροτών και των εκμεταλλεύσεών τους. 

Οι φορείς της αγοράς κάνουν  λόγο για σοβαρές αποκλίσεις σε όλη τη γκάμα τρακτέρ που κυμαίνονται από 20% έως 40% επί της πραγματικής τιμής ενός ελκυστήρα γεγονός που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αφήνει εκτεθειμένους τους αγρότες με υψηλή μοριοδότηση που έσπευσαν να «κλείσουν» μια αγορά και κινδυνεύουν να μείνουν με χρηματοδοτικό κενό χιλιάδων ευρώ που θα πρέπει να το αναζητήσουν εξ’ ιδίων πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» για το ζήτημα επίκειται άμεσα συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμη, με τις δύο πλευρές να έχουν κοντραριστεί πριν από μερικούς μήνες με αφορμή την πρόοδο των Σχεδίων Βελτίωσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που «τρέχουν» τη διαδικασία της αξιολόγησης ο κατάλογος θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα συμβάλλουν στο κλείσιμο του χάσματος που έχει διαπιστωθεί μεταξύ των απαιτούμενων κονδυλίων και των διαθέσιμων πόρων από το ΠΑΑ.

Πηγές: ypaithros.gr-agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - 100% φυσικοί χυμοί
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^