Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό 31 εκατ. ευρώ για την Ψηφιακή Γεωργία

Ένσταση κατά του διαγωνισμού από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό 31 εκατ. ευρώ για την Ψηφιακή Γεωργία
13.03.2019 | 17:55
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεθόδευση που ακολουθείται για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Γεωργικού Τομέα», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), το οποίο προβλέπει μια πλατφόρμα συλλογής δεδομένων, που θα συλλέγονται από 6.500 επίγειους σταθμούς και θα δίνουν πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα του εδάφους, του νερού και τις ανάγκες του φυτού. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συνεταιριστές, επιχειρήσεις πληροφορικής, ακόμη και παράγοντες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για «διαγωνισμό εξπρές», αφού σε ένα μήνα είναι δύσκολο να προλάβει κάποιος άλλος φορέας να συγκεντρώσει τον όγκο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να συντάξει τα προβλεπόμενα έγγραφα και να υποβάλει φάκελο. Μάλιστα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όπου και κατέθεσε ένσταση, καθώς όπως υποστηρίζει «πρόκειται για διακήρυξη στην οποία υπάρχουν όροι που αποκλείουν αδικαιολόγητα τη συμμετοχή της υπέρ άλλων υποψηφίων».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τα εξής:
Προσφυγή για την ευφυή γεωργία …και τη θεσμική λειτουργία

Φάλτσα μελωδία, σε δύο νότες: υποκρισία - κυνισμός. Ανοιχτή Επιστολή από Παύλο Σατολιά για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα.

«Υπήρξαν πολλές αφορμές για να υποστηρίξουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, μη παραβλέποντας, φυσικά, πως, πριν μιλήσουμε για ευφυή γεωργία και ψηφιακό μετασχηματισμό, θα πρέπει με σοβαρότητα και ευαισθησία να σκύψουμε πάνω από τα μεγάλα προβλήματα του χώρου, που, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα.

Και τούτο διότι ηχεί παράξενα στα αυτιά των αγροτών που δεν έχουν δρόμο να πάνε στο χωράφι τους, που δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενδεχομένως στις εκμεταλλεύσεις τους, …να τους μιλά κανείς για εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων με τη χρήση σύγχρονης, ψηφιακής τεχνολογίας.

Αυτό, βέβαια, σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας αγρότης θα πρέπει να μείνει πίσω και να μην αποκτήσει τη δυνατότητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αυτή που θα τον καταστήσει βιώσιμο και ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον. Και για αυτό ακριβώς εκφράσαμε την άποψη ότι στο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, οι Συνεταιρισμοί, δηλαδή οι ίδιοι οι αγρότες, θα πρέπει όχι απλώς να είναι συμμέτοχοι, αλλά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Άλλωστε, το σχετικό έργο, τη δική τους δουλειά αφορά, το δικό τους εισόδημα, το δικό τους μέλλον. Και στα δικά τους χωράφια θα υλοποιηθεί.

Η αντίδραση που υπήρξε δεν αφορά στο ελάχιστο τη σημασία του έργου. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μείνουμε απαθείς μπροστά σε μια «προκαταβολική δημοπρασία κλεμμένων αγαθών» και να μην καταγγείλουμε τον απολύτως «φωτογραφικό» διαγωνισμό, έτσι όπως αρχικά παρουσιάστηκε.

Και όταν πια φτάσαμε στο σημείο να βγει η τελική προκήρυξη του Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια σειρά από νέες προκλήσεις, αυτές που με υποχρέωσαν προσωπικά να καταφύγω στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όπου και κατέθεσα ένσταση, καθώς πρόκειται για διακήρυξη στην οποία υπάρχουν όροι που αποκλείουν αδικαιολόγητα τη συμμετοχή μου υπέρ άλλων υποψηφίων και περιλαμβάνει ασαφείς όρους παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, πράγμα που αιτιολογώ με σαφήνεια και με σειρά νομικών επιχειρημάτων.

Φυσικά, δεν είμαι ο μόνος που αντιδρώ σε μια φάλτσα πολιτική μελωδία, η οποία μάλιστα, όπως θα έλεγε και ο Άγγελος Τερζάκης, «παίζει το σκοπό της απάνω σε δύο μόνο νότες: την υποκρισία και τον κυνισμό».

Στην πρόσφατη επιστολή που ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στείλαμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποιήσαμε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, επικαλούμαστε τις αναφορές ουκ ολίγων συνεταιρισμών μελών μας, που διαπιστώνουν σκοπιμότητες σε μια διαδικασία έντεχνου αποκλεισμού τους, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι μόνο αν κάποιος ήταν εκ των προτέρων ενήμερος και είχε προετοιμαστεί θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διαγωνισμού.

Και δεν έχουν άδικο, όταν ένας τέτοιος Διεθνής Διαγωνισμός, για ένα τέτοιο έργο, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, δίνει προθεσμία μόλις ενός (1) μηνός, τη στιγμή κατά την οποία για την ηλεκτρονική υπογραφή μόνο, απαιτούνται, αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα, δέκα (10) ημέρες!

Συνεταιρισμοί, δε, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που λόγω των πρόσφατων καταστροφών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να βρουν λύσεις «μαγικές», σε μια χώρα, μάλιστα, όπου η γραφειοκρατία εξακολουθεί να βασιλεύει, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ζητήματα, αυτά που ενέσκηψαν απ’ το πέρασμα της «Ωκεανίδας», να λύσουν τα ανάλογα ζητήματα δημοτικών, περιφερειακών και δημοσίων υπηρεσιών, να μελετήσουν τη δαιδαλώδη προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού, να συγκεντρώσουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αν καταφέρουν και θέσουν σε ομαλή λειτουργία υπηρεσίες σε «έκτακτη ανάγκη» και να υποβάλουν το φάκελο της υποψηφιότητάς τους.

Και πολλοί το προσπάθησαν, όπως κι εγώ. Ομοίως, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να μας διευκρινίσει κάποιες απ’ τις πολλές και σοβαρές ασάφειες που υπάρχουν στην προκήρυξη. Μάταια, όμως.

Επί είκοσι (20) μέρες ψάχνουμε τον ακριβοθώρητο κ. γενικό, ο οποίος παραμένει άφαντος. Αμέτρητα τηλεφωνήματα, δεκάδες μηνύματα, αλλά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση απ’ την πλευρά του. Ούτε σε εμένα ούτε σε άλλον συνάδελφο συνεταιριστή, που για τον ίδιο λόγο τον αναζητούμε επίμονα όλο αυτό το διάστημα.

Προφανώς θα έχει τους λόγους του να κρύβεται από έναν φορέα που εκπροσωπεί περί τους 120 Συνεταιρισμούς της χώρας, ανάμεσά τους αρκετοί από τους πλέον ισχυρούς. Προφανώς κάτι θα θέλει να αποφύγει, για να αποφεύγει τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού τον οποίο μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε και δημόσια συνεχάρη ο άνθρωπος που τον διόρισε εκεί, ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν επέλεξε τα Καλάβρυτα και τον Συνεταιρισμό που έχω την τιμή να ηγούμαι, για να κάνει σοβαρές εξαγγελίες.

Ίσως, πάλι, ο πολυάσχολος κ. γενικός απλά να μην προλαβαίνει να μας απαντήσει, όντας αφοσιωμένος σε κάποιο πάρεργο της γνωστής εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνεται τον αγροτικό χώρο, για την οποία βοά ο τόπος ότι «φιλοτεχνήθηκε» ο Διαγωνισμός. Κάποια νέα συνέντευξη ενδεχομένως στην εφημερίδα των γνωστών συμφερόντων, κάποιο συνέδριο ίσως, κάποια συνεργασία… Ναι, στα κελεύσματα της εν λόγω εταιρείας είναι πάντα πρόθυμος να απαντήσει, πάντα παρών. Για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, για τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, για τους Συνεταιρισμούς, για τους αγρότες, …ανύπαρκτος. Άφαντος. Εξαφανισμένος.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, είναι αμείλικτα. Και όσο κι κάποιοι επιμένουν να προδίδουν τις αρχές τις οποίες πρεσβεύουν (υποτίθεται), να εκθέτουν τον πρωθυπουργό, να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας και να υπονομεύουν διαδικασίες θεσμικές, ας έχουν υπόψιν τους ότι η Δημοκρατία έχει προβλέψει και πως υπάρχουν δικλείδες. Εθνικές και Ευρωπαϊκές».

Ιστορικό
Είχε προηγηθεί η επιστολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στο ΥπΑΑΤ, όπου αναφέρε ότι «οι συνεταιρισμοί μέλη μας επιθυμούν να μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία του ανάλογου έργου. Για να είναι, ωστόσο, επί ίσοις όροις αυτή η συμμετοχή, κρίνουμε απολύτως αναγκαία τη χρονική μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας». Για αυτό ζητά 2μηνη παράταση, αφού όπως αναφέρει «μόνο για την «ηλεκτρονική υπογραφή», χρειάζεται κανείς έως και δέκα ημέρες». (Διαβάστε όλη την επιστολή)

Αντίθετος με τη μεθόδευση που ακολουθείται είναι και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο οποίος όταν είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση το έργο, είχε σχολιάσει ότι ««η συγκεκριμένη διαβούλευση αφορά σε ένα έργο το οποίο με τον τρόπο που περιγράφεται δεν αφήνει περιθώριο για ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αγροτεχνολογίας, κάτι που προωθεί με πολλούς τρόπους η Ευρωπαϊκή Ενωση (Digital Innovation HUBs, Επιχειρησιακές Ομάδες, Focus Groups κ.λ.π.) και αποκλείει δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο, οδηγώντας τις εκτός ελληνικής αγοράς».

Εντυπωσιακό ήταν μάλιστα το γεγονός ότι ΥπΑΑΤ και ΨΗΠΤΕ, θέλοντας να δώσουν «ευρωπαϊκό» χαρακτήρα στο πρόγραμμα, κάλεσαν, πριν περίπου 3 μήνες, τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στην Αθήνα, να «διαφημίσει» το έργο χωρίς βέβαια ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα για την συγκεκριμένη προκήρυξη.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (Οκτώβριος 2016) που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δική μας έννοια της ανάπτυξης δεν προτάσσει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά τη βιώσιμη αξιοποίηση των πόρων, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε κάθε τόπο. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης, ηγεμονικός μας στρατηγικός σύμμαχος πρέπει να είναι ο αγροτικός κόσμος».

Οι φωτογραφικές διατάξεις της προκήρυξης
Δημοσιεύθηκε, στις 18/2/2019, η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Γεωργικού Τομέα», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ). Προσφορές μπορούν να κατατεθούν μέχρι τη Δευτέρα (18/3/2019) και ώρα 12:00.

Διαβάζοντας την προκήρυξη βλέπουμε ότι όσον αφορά την «καταλληλόλητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας», αναφέρει ρητά ότι «Οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης απαιτείται να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο του έργου».

Στην παράγραφο «τεχνική και επαγγελματική ικανότητα» αναφέρει τα εξής: «Οι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν: την κατάλληλα τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη επαγγελματική ικανότητα και τεχνογνωσία στο πλαίσιο Έργων αντίστοιχου αντικειμένου με το υπό ανάθεση Έργο» (φωτογραφική διάταξη).

Και προσθέτει τα ακόλουθα, που μόνο μια εταιρεία μπορεί να έχει:
«Ο προσφέρων οικονομικός φορέας θα πρέπει να αποδείξει την τεχνική και επαγγελματική του ικανότητα, υποβάλλοντας λίστα αντιστοίχων έργων κατά τη διάρκεια των τριών (3) τελευταίων ετών (2015, 2016, 2017), στα οποία θα καλύπτονται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Μέγεθος της καλλιεργήσιμης έκτασης. Τα υποβαλλόμενα έργα θα πρέπει να καλύπτουν αθροιστικά καλλιεργήσιμη έκταση τουλάχιστον 500.000 στρεμμάτων (φωτογραφική διάταξη).

Είδος της καλλιέργειας. Τα υποβαλλόμενα έργα θα πρέπει να αφορούν κατ’ ελάχιστον σε δέκα (10) διαφορετικές καλλιέργειες (φωτογραφική διάταξη)

Προσαρμογή των συστημάτων και υπηρεσιών σε διαφορετικά κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα. Τα υποβαλλόμενα έργα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί σε τουλάχιστον πέντε (5) διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (φωτογραφική διάταξη)».

Τι είναι το έργο
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης με ΦΠΑ ανέρχεται στα 31.000.000 ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 12 μήνες. Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας, που θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια «ανοικτών καλλιεργειών» με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Τα στοιχεία της πλατφόρμας θα συνδέουν τους παραγωγούς, τις οργανώσεις, τα ερευνητικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με την αγροτική γη και την παραγωγική διαδικασία.

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας, θα αξιοποιούν τα δεδομένα του δικτύου μέτρησης, τα δορυφορικά δεδομένα, τις καταγραφές δεδομένων αγροτικής εκμετάλλευσης και τις επιτόπιες παρατηρήσεις εντός της καλλιέργειας, επιτρέποντας:

Τη ψηφιακή διαχείριση των καλλιεργητικών εφαρμογών και χαρακτηριστικών των εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και εδαφικών παραμέτρων κάθε αγροτεμαχίου.

Την παρακολούθηση των δεικτών κινδύνου προσβολής της καλλιέργειας με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων που έχουν αναπτύξει κατάλληλα επιστημονικές μεθόδους (μοντέλα) πρόγνωσης κινδύνων

Την καταγραφή επιτόπιων παρατηρήσεων όπως καταγραφή εντόμων σε εντομοπαγίδες, σημείων εδαφοληψιών κ.ο.κ.

Αξιοποίηση μετεωρολογικών προγνώσεων και του υφιστάμενου δικτύου μετεωρολογικών προγνώσεων της ΕΜΥ

Την παρακολούθηση των καλλιεργειών για όλη την Ελλάδα με αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων από το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Μέσω της κεντρικής τεχνολογικής πλατφόρμας θα υπάρχει δυνατότητα:

Παροχής πληροφοριακών δεδομένων με τη μορφή υπηρεσίας και αποδέκτες τους γεωργικούς συμβούλους, τις οργανώσεις παραγωγών και τους μεμονωμένους παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ακριβέστερη εφαρμογή εισροών με βάση τις ακριβείς ανάγκες των φυτών, με πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως εξοικονόμηση χρημάτων (π.χ. από την ορθολογική χρήση αγροχημικών), ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής (π.χ. λόγω της κάλυψης των αναγκών των φυτών σε θρεπτικά και νερό με ακρίβεια) και προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. λόγω της μείωσης των εισροών).

Αξιοποίησης των επεξεργασμένων δεδομένων από την ερευνητική κοινότητα, την αποκεντρωμένη διοίκηση, το ΥπΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς που εμπλέκονται στη παραγωγική διαδικασία

Σημειώνεται ότι η τεχνολογική πλατφόρμα θα δύναται να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο υποβοήθησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών πιστοποίησης και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

agrotypos.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^