Ειδήσεις, νέα για Πολιτισμός

Με τη φωνή του τσέλου: Ελεγεία, Σονάτα και μελωδίες για τσέλο και πιάνο στο ΔΩΛ

Ήβη Παπαθανασίου: τσέλο Κώστας Χάρδας: πιάνο Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 - 20.30

Με τη φωνή του τσέλου: Ελεγεία, Σονάτα και μελωδίες για τσέλο και πιάνο στο ΔΩΛ
12.03.2019 | 09:39
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Με τη φωνή του τσέλου: Ελεγεία, Σονάτα και μελωδίες για τσέλο και πιάνο
Ήβη Παπαθανασίου: τσέλο Κώστας Χάρδας: πιάνο
Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 - 20.30
Αίθουσα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Από τα έγχορδα όργανα, το πιο κοντινό στην ανθρώπινη φωνή είναι το τσέλο. Την πλούσια αυτή εκφραστικότητα εκμεταλλεύτηκαν πολλοί συνθέτες στο πέρασμα των αιώνων, δίνοντας στο τσέλο μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες που έχουν ακουστεί. Το ρεπερτόριο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο είναι μια επιλογή κομματιών που ακολουθούν την καλλιτεχνική πορεία του Ντουέτου της Ήβης Παπαθανασίου και του Κώστα Χάρδα.
Η δυναμικότητα της σονάτας του S. Barber συνοψίζει την πορεία αυτή και καθορίζει την γκάμα των συναισθημάτων που οι δύο μουσικοί φιλοδοξούν να προσφέρουν στο κοινό της Λάρισας. Η χαρά, η μελαγχολία, ο θυμός η νοσταλγία, γίνονται ακόμα πιο έντονα στις Παραλλαγές πάνω σ ένα Σλοβάκικο θέμα του B. Martinu, ένα κομμάτι εμβληματικό για την επιστροφή στην πατρίδα. Μια επιστροφή που σφραγίζεται από την σπαρακτική Ελεγεία του G. Faure, έργο που σηματοδότησε την αρχή της συνεργασίας των δύο μουσικών πριν 26 χρόνια. Τέλος μέσα από τους αντικατοπτρισμούς μιας ήρεμης επιφάνειας του Καθρέφτη μέσα στον Καθρέφτη του A. Part, η συναυλία θα κλείσει με τρία ξεχωριστά κομμάτια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ένα πεδίο με το οποίο οι δύο μουσικοί άνοιξαν τους ορίζοντές τους σε άλλους μουσικούς χώρους.

Η Ήβη Παπαθανασίου σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ανώτερα θεωρητικά στη Θεσσαλονίκη, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠ.Θ. και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη: Δημήτρη Πάτρα). Συνέχισε τις σπουδές της στο Trinity College of Music του Λονδίνου όπου ολοκλήρωσε με το Master I Performance and Related Studies.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ ή ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στη Ελλάδα, την Αγγλία, την Τσεχία και τις Η.Π.Α. Έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς του Trinity College. Από το 2001 αποτελεί μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Διδάσκει τσέλο και έχει ασχοληθεί με τη μουσική προπαιδεία. Έχει ενορχηστρώσει και παρουσιάσει σε συναυλίες με διαφορετικά σύνολα (π.χ. Donnarte) μουσική κινηματογράφου, θεάτρου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Κώστας Χάρδας είναι επίκουρος καθηγητής συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο Α.Π.Θ. Υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει Master από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή από Πανεπιστήμιο του Surrey. Ανάμεσα στις πολλές ερευνητικές και παιδαγωγικές του δραστηριότητες διακρίνεται μια διάλεξη στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η κεντρική ομιλία στο συνέδριο της College Music Society στις Η.Π.Α. καθώς και η συγγραφή επτά λημμάτων για την έγκριτη μουσική εγκυκλοπαίδεια Grove Music Online και τριών κεφαλαίων για συλλογικούς τόμους από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού (Cambridge Scholars Press και Routledge).
Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Τσεχία, Βέλγιο, Η.Π.Α.). Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandemonium (12 πιανίστες-6 πιάνα). Το CD «The American Album», που ηχογράφησε στις Η.Π.Α. με την φλαουτίστα Patricia Surman, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 από την αμερικάνικη εταιρία Centaur Records. Το 2016 συμμετείχε στο επετειακό CD για τον Γιώργο Σισιλιάνο (από την Ίριδα Classical). Έχει διδάξει σεμινάρια σχετικά με τη δημιουργική προσέγγιση στη διαμόρφωση της μουσικής ερμηνείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κ.α.

Η Ήβη και ο Κώστας παίζουν μαζί από το 1992. Έχουν εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ κατά τη διάρκεια των κοινών τους σπουδών στο Λονδίνο έχουν κερδίσει διαγωνισμούς μουσικής δωματίου όπως αυτόν της Angloczechoslovak Trust. Το 2013 ηχογράφησαν το CD με έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου του Γ. Α. Παπαϊωάννου για την εταιρία Naxos το οποίο βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου.

Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Τρίτη & Τετάρτη : 10.00-13.00
Πέμπτη & Παρασκευή : 10.00-13.00 & 18.00-20.00
Σάββατο : 11.00-14.00Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Πολιτισμός

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^