Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Ανησυχία στους αγρότες στον καμπο από τη... σιωπηλή και άνυδρη άνοιξη

Οι βροχές της Τρίτης ευεργετικές

Ανησυχία στους αγρότες στον καμπο από τη... σιωπηλή και άνυδρη άνοιξη
10.03.2019 | 19:49
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
alphawood
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Αρκετές κλήσεις δέχτηκε σήμερα Κυριακή της Αποκριάς η Πυροσβεστική Λάρισας για καύση ξερών χόρτων με αποτέλεσμα τα οχήματα και το προσωπικό της να είναι συνεχώς απασχολημένα από νωρίς το απόγευμα... Βέβαια πέρα από την εκούσια καύση από τους αγρότες, η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα έχει αρκετό καιρό να βρέξει και η φύση δεν θυμίζει αρχές άνοιξης, αλλά τέλη ενός παγερού μεν- αλά άνυδρου χειμώνα. Αυτό έχει θορυβήσει και τους αγρότες στον κάμπο, που έχουν σπείρει τα χειμερινά σιτηρά, καθώς υπάρχει η γνωστή ρήση «αν ρίξει ο Μάρτης δυό νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνο το ζευγά που χει πολλά σπαρμένα..»
Προς το παρόν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο κάμπος δεν έχει δεχθεί καθόλου βροχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα και με το όργωμα των χωραφιών που θα υποδεχθούν τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα).
Κατά συνέπεια τις βροχές της Τρίτης οι αγρότες τις περιμένουν ως «μάνα εξ ουρανού», ενώ φαίνεται ότι το σκηνικό της βροχερής άνοιξης δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από τα μετεωρολογικά μοντέλα…
Οι φετινές καιρικές συνθήκες με τα κρύα του χειμώνα και τα λίγα χιόνια στα πεδινά, ευνόησαν κυρίως τις δενδρώδεις καλλιέργειες, που «έδεσαν» τους χυμούς και έτσι δύσκολα θα «χτυπηθούν» από την ακαρπία ή τη μικροκαρπία που βασανίζει τα οπορωφόρα τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία…
Αν έχουμε κλιματική αλλαγή ή μεταβολή κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, «βαφτίζοντας» αυτή την ανομβρία ως το φαινόμενο της «σιωπηλής άνοιξης. Με τον όρο αυτό οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ξηρασία ρεκόρ για τα τελευταία 900 χρόνια που ξεκίνησε το 1998 στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζεται ακόμη…
Οι επιστήμονες έχουν πειστεί ότι το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών είναι ένα χαοτικό μοντέλο αυτοτροφοδοτούμενο. Η έλλειψη επιφανειακών νερών στη Θεσσαλία μετά και την αποξήρανση της Κάρλας τη δεκαετία του ΄50, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και αυτός ο Πηνειός έχει μετατραπεί σε ρυάκι ακόμη και τους χειμερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εξατμίσεις, άρα να επηρεάζεται δυσμενώς και το μικροκλίμα του Θεσσαλικού κάμπου από πλευράς βροχοπτώσεων.

Ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο με επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορούν να βγουν, καθώς το φαινόμενο της ερημοποίησης της Θεσσαλίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες με αργό αλλά σταθερό και βασανιστικό ρυθμό. Το βάθος των γεωτρήσεων έχει υπερβεί σε αρκετές περιοχές τα 400 μέτρα (όπως στον άξονα ΝικαίαςΦαρσάλων) και στις ίδιες περιοχές το μεγάλο πρόβλημα είναι το πόσιμο νερό, το οποίο είναι έμφορτο νιτρικών (μελέτες ΕΘΙΑΓΕ και ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας στα μέσα της δεκαετίας του ΄90).

Οι γεωλόγοι έχουν διαπιστώσει ότι τα ρήγματα λόγω της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα (στο Βελεστίνο στέρεψε η Υπέρεια Κρήνη που αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους) έχουν επεκταθεί, και από τις παρακάρλιες κοινότητες (Σωτηρίτσα, Μελία, Στεφανοβίκειο) έχουν ζώσει πλέον το πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας. Ενα μεγάλο εγκάρσιο ρήγμα έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στον αεροδιάδρομο της 110 Πτέρυγας Μάχης. Η εφετινή άνοιξη στον θεσσαλικό κάμπο είναι διαφορετική. Χάθηκαν οι οικολογικοί θώκοι για τα πουλιά, διαταράχθηκε η ισορροπία της φύσης, τα τρωκτικά πέρυσι εξαφάνισαν τις καλλιέργειες.

Η γη, στεγνή και δηλητηριασμένη από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, κορεσμένη από την εντατικοποίηση των καλλιεργειών και τις ανεξέλεγκτες χωματερές, ξεχασμένη και χωρίς φροντίδα από το κράτος των Αθηνών, αφού στραγγίστηκε και στύφτηκε σαν λεμονόκουπα από τους ίδιους τους αγρότες, είναι ανήμπορη πλέον να σηκώσει και πάλι το βάρος της σιτάρκειας της χώρας. Στην πιο κρίσιμη περίοδο μάλιστα, που το παγκόσμιο έλλειμμα διατροφής κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης του σιτοβολώνα της χώρας, η Θεσσαλική πεδιάδα παραμένει ανήμπορη και άνυδρη, αφυδατωμένη και σε χειμέριο λήθαργο... Η άνοιξη εφέτος στον θεσσαλικό κάμπο είναι σιωπηλή! Τα πουλιά που έβρισκαν καταφύγιο στους νερόλακκους εξαφανίζονται το κελάηδημα τους αρχίζει χρόνο με το χρόνο άνοιξη με την άνοιξη να σπανίζει...!

Γ.Κ.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^