ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Φτιάχνουμε σπετζοφάι πηλιορείτικο
Food
Ο υπέρτατος κρασομεζές είναι και από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας του Πηλίου. Ο Γιώργος Πίττας μας δίνει τη συνταγή και μας εξηγεί πώς προέκυψε το όνομά του.
Tο πιo χαρακτηριστικό έδεσμα του Πηλίου φτιάχνεται από ντόπια λουκάνικα (από μείγμα μοσχαρίσιου, γίδινου και χοιρινού κρέατος), πιπεριές, και ντομάτα. Η γεύση του, από λίγο έως πολύ πικάντικη (ο βαθμός εξαρτάται από την καυστικότητα της πιπεριάς που χρησιμοπούμε). Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει ακριβώς αυτό: «καυτερή πιπεριά». Σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται κι η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (που σημαίνει «μπαχαρικά»). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.
Συνταγή για Πηλιορείτικο Σπετζοφάι
Υλικά • 1 κιλό πηλιορείτικα λουκάνικα (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο) • 1,5 κιλό ντομάτες για φαγητό (περασμένες στον τρίφτη) • 1 κιλό πιπεριές κέρατο πράσινες • 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
Εκτέλεση Κόβουμε το λουκάνικο διαγώνια σε χονδρές ροδέλες και ανοίγουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι. Σε λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά για 5΄ το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, για άλλο τόσο χρόνο τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές. Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο.
Αυτά είναι τα βασικά υλικά, αλλά πλέον συνήθως προσθέτουμε και κρεμμύδια.
ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr, .icookgreek.com
- ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 04.05.2024 | 19:23
Η Θεσσαλία περιμένει το Θαύμα της Ανάστασης - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2024 | 19:18
Φρίκη στη Λιβαδειά – Έφηβη βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 18:47
Τσουρέκια και λαμπάδες από αντιπροσωπεία του Δήμου Τυρνάβου στους σεισμόπληκτους του Δαμασίου - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2024 | 18:42
Βόλος: Πέθανε στα 61 της χρόνια η Κωνσταντία Χειμωνίδου - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2024 | 18:28
Το έθιμο πήγε… στραβά στην Κέρκυρα: Της έπεσε κατά λάθος ο μπότης στο κεφάλι (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.05.2024 | 18:25
Στη Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα τη Μ. Παρασκευή ο περιφερειάρχης – Το μήνυμά του για την Ανάσταση - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2024 | 18:21
Στο Πήλιο Θοδωρής Αθερίδης και Σμαράγδα Καρύδη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 18:16
Στον «πάγο» οι επόμενες διώξεις μέχρι την παράδοση του πορίσματος του χημικού για τη φωτιά
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.05.2024 | 11:01
Τακούδης: Χωρίς ομπρέλα η Ανάσταση και το ψήσιμο του οβελία στη Θεσσαλία- έρχονται δυνατές βροχές από Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 10:01
Λάρισα: Αιματηρή συμπλοκή σε διαμέρισμα πολυκατοικίας – Στο νοσοκομείο δύο άτομα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2024 | 15:12
Η ανιδιοτελής πρσφορά των προσκόπων της Λάρισας στην περιφορά των επιταφίων (εικόνες) - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2024 | 18:42
Βόλος: Πέθανε στα 61 της χρόνια η Κωνσταντία Χειμωνίδου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 10:08
Εφτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2024 | 16:27
Μπάζει νερά το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.05.2024 | 18:07
Τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη γυναίκας έξω από τον Πρόδρομο στο δρόμο Καρδίτσα - Δέλτα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.05.2024 | 11:29
Δύο Καρδιτσιώτες έφυγαν από τη ζωή