ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλαστός...Μια πίτα της Θεσσαλίας
Φαγητό

Πλαστός!!!Έτσι λέμε αυτή τη πίτα στο χωριό μου.
Και οι δυο γονείς μου έχουν καταγωγή από χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας.
Έμαθα να τη φτιάχνω από τη μητέρα μου, εδώ και χρόνια!
Πλαστό τρώμε πολύ συχνά στο σπίτι μας, αφού και ο σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Αργιθέα Καρδίτσας, που και εκεί φτιάχνουν αυτή τη πίτα .
Συνήθως εμείς τη συνοδεύουμε με γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Την πίτα αυτή θα την συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες αλλά και κάποιες διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα θα σας δείξω την δική μας εκδοχή.
Δοκιμάστε την, αξίζει!!! Είναι μια πίτα πραγματικά πεντανόστιμη!!!
Είναι μια πίτα ανοιξιάτικη, που μπορεί να σταθεί επάξια στο πασχαλινό σας τραπέζι, δίπλα στον οβελία!
Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί της κουζίνας:
Για τη ζύμη:
900-950 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Τι κάνουμε :
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 750 γρ. από το αλεύρι (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα θα είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού τα 2/3 της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, φτιάχνουμε ένα χυλό ως εξής. Προσθέτουμε στην ζύμη νερό, μέχρι να πετύχουμε έναν ρευστό χυλό, όπως ο χυλός για τις κρέπες για παράδειγμα.
Με τον χυλό αυτό περιχύνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα χορταρικά στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Πάνω από τον χυλό πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο που κρατήσαμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Πηγή syntageskardias.blogspot.com
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.06.2025 | 10:35
Μητσοτάκης: Όποιος αποδεδειγμένα έλαβε ευρωπαϊκούς πόρους που δεν δικαιούται θα κληθεί να τους επιστρέψει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.06.2025 | 10:30
Σε απόλυτη κατάργηση των δικαιωμάτων επί της ενιαίας ενίσχυσης οδηγούν οι συζητήσεις για την επόμενη ΚΑΠ - ΥΓΕΙΑ | 29.06.2025 | 10:23
«Ο αιμορραγικός πυρετός δεν μεταδίδεται εύκολα» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.06.2025 | 10:17
Δήμος Λαρισαίων: «Πρεμιέρα» για την «Κατασκήνωση στην πόλη» την ερχόμενη Τρίτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.06.2025 | 10:13
Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.06.2025 | 10:09
Στη δημοσιότητα νέος κατάλογος με ονόματα μεγαλοοφειλετών στο δημόσιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.06.2025 | 00:56
Aυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Οι τουρκικές πρακτικές δεν επιτρέπουν υποδείξεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.06.2025 | 22:19
Σταδιακή άνοδος και υψηλές τιμές η θερμοκρασία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες – Νέα θερμή εισβολή στο τέλος της εβδομάδας
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2025 | 09:30
Συναγερμός στη Λάρισα: Νοσεί από αιμορραγικό πυρετό και η γιατρός που ήρθε σε επαφή με τον 70χρονο που πέθανε - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.06.2025 | 10:37
Δευτέρα οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 300 εκατ. ευρώ – Τι θα γίνει με τη Βιολογική Γεωργία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2025 | 14:21
Μοναδική εμπειρία για τους δημοσιογραφους: Πεζοπορία στο φαράγγι της Καλυψούς στον Κίσαβο (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.06.2025 | 12:28
Ώρα για συσπείρωση και όχι για άγονες αντιπαραθέσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2025 | 18:31
Κίσσαβος και Κόκκινο Νερό – Ταξίδι στη φύση με γεύση αργιλοθεραπείας και καταρρακτών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2025 | 11:22
Λάρισα: Πυρκαγιά στην περιοχή Όσσα του Δήμου Τεμπών - ΕΛΛΑΔΑ | 28.06.2025 | 20:32
Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που σκότωσε πατέρα και γιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.06.2025 | 22:19
Σταδιακή άνοδος και υψηλές τιμές η θερμοκρασία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες – Νέα θερμή εισβολή στο τέλος της εβδομάδας