ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τανάγρα: Η στιγμή πτώσης του Phantom - Βίντεο ντοκουμέντο
Το μαχητικό συνετρίβη λίγο πριν τις 15:00 στον διάδρομο της αεροπορικής βάσης, όπου πραγματοποιείται η Athens Flying Week


- Ένα μαχητικό Phantom F-4 συνετρίβη λίγο πριν τις 15:00 στον διάδρομο απογείωσης της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα κατά τη διάρκεια της Athens Flying Week 2026.
- Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και δεν φάνηκε να εκτοξεύτηκαν οι πιλότοι πριν την πτώση.
- Το Phantom ανήκε στη Μοίρα 338 της Ανδραβίδας και συνετρίβη κατά τη διάρκεια ελιγμού σε υψηλή ταχύτητα παράλληλα με τον διάδρομο.
- Τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 και 36 από αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα στο πρόγραμμα Peace Icarus 2000.
- Το F-4E Phantom II έχει πλήρωμα δύο χειριστών, δύο κινητήρες General Electric J-79 turbojet, μέγιστη ταχύτητα 2.370 χλμ/ώρα και μέγιστο ύψος πτήσης πάνω από 15.240 μέτρα.
Συναγερμός σήμανε στην Tανάγρα όπου πραγματοποιείται η Athens Flying Week 2026, μετά τη συντριβή ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Phantom F-4 λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Το αεροσκάφος συνετρίβη στον διάδρομο απογείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Στο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή της πτώσης του Phantom, ενώ λίγα λεπτά αργότερα πυκνός καπνός και φωτιά είναι ορατά στο σημείο.
Το αεροπλάνο συνετρίβη στον διάδρομο απογείωσης. Το μαχητικό είχε απογειωθεί, για λίγο πέταξε πάνω από τον κόσμο αλλά στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια ελιγμού κατέπεσε. Δεν φάνηκε να εκτοξεύεται ο πιλότος ή οι πιλότοι.
Χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν σοκαρισμένοι ενώ μαύροι πυκνοί καπνοί αναδύονται από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Phantom ανήκει στη Μοίρα 338 της Ανδραβίδας.
Λίγο μετά την απογείωσή του και αφού έκανε τους πρώτους ελιγμούς, οι δυο χειριστές του δικινητήριου μαχητικού αεροσκάφους κατεύθυναν το Phantom, παράλληλα με τον διάδρομο.
Ο εκφωνητής του σόου Athens Flying Show του έλεγε «Δείτε το Phantom να κινείται παράλληλα στη γραμμή του ορίζοντα».
Πριν περάσει ένα δευτερόλεπτο από την τελευταία του φράση, οι θεατές ακούστηκαν να λένε δύο λέξεις: «Ωχ, έπεσε».
Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της πτώσης:
Ποιο είναι το Phantom F-4 που συνετρίβη στην Athens Flying Week
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας ο συγκεκριμένος τύπος Phantom είναι αμερικανικής κατασκευής ενώ τα πρώτα F-4 βγήκαν στη γραμμή παραγωγής το 1963.
Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000), με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του F-4E Phantom II:
Πλήρωμα: 2
Κινητήρες: 2
General Electric J-79 turbojet engines with afterburners/Ώση: 17.900 λίβρες
Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.7μ
Μήκος: 19.1μ
Μέγιστη ταχύτητα: 2,370 km/h ή 2.2 Mach
Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240μ. ή 50.000
newsbomb.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.10.2026 | 21:12
Τσίπουρο: Μερικές (πικρές) αλήθειες για το τσίπουρο, το εθνικό μας ποτό - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.10.2026 | 21:05
Μητσοτάκης: «Δεν θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα λόγω εκλογών.Κρατάμε εφεδρείες για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 20:40
«Όσο ΡΟΖ ελπίΖΩ» | Η Λάρισα φοράει ξανά ροζ και ενώνει τη φωνή της απέναντι στον καρκίνο του μαστού (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 20:33
Λάρισα: Πώς η ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να συμβάλει στη νομική πρακτική (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 16.10.2026 | 20:29
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 59χρονης που βρέθηκε με λουρί στον λαιμό – Ποιος είναι ο δράστης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 19:59
Δήμος Λαρισαίων: Συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας στην Ελλάδα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.10.2026 | 19:10
Τρίκαλα: Θρήνος για 36χρονο που έφυγε ξαφνικά από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 18:56
Λάρισα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο ιερέας που κατηγορείται για revenge porn-αναβλήθηκε η δίκη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.10.2026 | 13:42
Νέα ψυχρή εισβολή στη Θεσσαλία: Πότε επιστρέφουν οι βροχές και πού θα πέσουν χιόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 13:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο γαστρεντερολόγος Ανάργυρος Καπετανάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2026 | 13:14
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Απόστολος Ντάντης σε ηλικία 46 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 13:39
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα εισιτήρια διαρκείας της ΑΕΛ στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.10.2026 | 13:57
Αναλυτικά η λίστα με τις πιστώσεις που έκανε το ΥΠΑΑΤ, μέχρι το βράδυ οι πληρωμές σε βιολογικά, νιτρικά, εξισωτική, κομφούζιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Βροχές από το βράδυ και χιόνια στα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 15.10.2026 | 11:50
Καιρός: Πολικό ψύχος από τη Ρωσία σε λίγες ώρες στην Ελλάδα - Εντυπωσιακή πρόγνωση του ECMWF - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2026 | 14:12
Περισσότεροι από 1.500 αθλητές του ταεκβοντό στη Λάρισα – Στη Νεάπολη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων (ΦΩTO)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed