ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καμπανάκι ΟΗΕ: Έρχεται το χειρότερο Ελ Νίνιο – Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η θερµότερη χρονιά στην Ιστορία
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πλησιάζει ρεκόρ - Το φαινόμενο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πλησιάζει ρεκόρ - Το φαινόμενο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο εδώ και τουλάχιστον μία χιλιετία, συσσωρεύοντας επιπλέον θερμότητα σε έναν κόσμο ήδη σε κλιματική κρίση.
Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο «γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρρίψει τα ρεκόρ θερμοκρασίας. Πιθανόν θα είναι το μεγαλύτερο εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια και θα κάνει ακόμη πιο ζεστή μια ατμόσφαιρα όπου οι θερμοκρασίες ήδη αυξάνονται ραγδαία εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι το 2027 αναμένεται να «σπάσει» κάθε ρεκόρ και να καταστεί το θερμότερο έτος στην Ιστορία.
Η αύξηση της θερμοκρασίας από το Ελ Νίνιο προκαλεί ήδη επιπτώσεις, από την επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών στην Ινδονησία μέχρι την εξασθένηση των ζωτικής σημασίας μουσώνων στην Ινδία. Οι συνέπειες θα εξαπλωθούν παγκοσμίως, από τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στην Αυστραλία έως πιο έντονες πλημμύρες στη Νότια Αμερική. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε τον Αύγουστο ότι το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να οδηγήσει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία πείνα.

Προκαλούμενη από τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, η κλιματική κρίση ήδη ενισχύει δραματικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κοστίζει ανθρώπινες ζωές, με τον πιο ακραίο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ να πλήττει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, επιφέροντας τουλάχιστον 35.000 θανάτους. Το Ελ Νίνιο θα κλιμακώσει τις επιπτώσεις, με την κλίμακα του φαινομένου να περιγράφεται ως «πραγματικά συγκλονιστική», ένα γεγονός «επιπέδου Γκοτζίλα».
Το Ελ Νίνιο είναι ένας φυσικός κλιματικός κύκλος, κατά τον οποίο οι μεταβολές των ανέμων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και στη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η θερμοκρασία του ωκεανού στο επίκεντρο του Ελ Νίνιο είναι κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου (°C) υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Είναι κοντά στη μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά των δορυφορικών δεδομένων (3,1°C το 2015), ενώ απομένουν ακόμη μήνες μέχρι την αναμενόμενη κορύφωση του φαινομένου.
«Η επιστήμη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας»
Αυτή προβλέπεται να φτάσει περίπου τους 4°C τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον μέσο όρο 14 διαφορετικών μοντέλων. Δεδομένα από την ανάλυση κοραλλιών, δακτυλίων δέντρων και ιστορικών εγγράφων υποδηλώνουν ότι κανένα Ελ Νίνιο δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο την τελευταία χιλιετία, λέει ο κλιματικός αναλυτής Ζικ Χάουσφαδερ. Πρόσθετη ανησυχία προκαλούν πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει πλέον τους κύκλους του Ελ Νίνιο, οι οποίοι με τη σειρά τους εντείνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Η επιστήμη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: ο πλανήτης βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, και αυτά τα νερά θερμαίνονται», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο κόσμος βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο αγώνας δρόμου τώρα διεξάγεται μεταξύ των αυξανόμενων κινδύνων και της δέσμευσής μας να αναλάβουμε δράση για το κλίμα και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Πρέπει να τον κερδίσουμε».
«Το Ελ Νίνιο έχει τη δυνατότητα να επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε κοινότητες και οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Σελέστε Σάουλο, γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ. «Βλέπουμε ήδη προβλήματα και καταστροφές από ξηρασίες και πλημμύρες και αναμένουμε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα αυξηθούν καθώς το Ελ Νίνιο εντείνεται».
«Ποτέ άλλοτε στα 50 χρόνια ιστορίας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δεν έχουμε πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση μαζί με τις εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής προγνώσεων και υπηρεσιών για τη διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών και των βιοποριστικών μέσων. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε.
+8°C η επιφάνεια υδάτων
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του WMO για το Ελ Νίνιο αποτελούν τις πιο έγκυρες προγνώσεις παγκοσμίως. Βασίζονται σε μια σύγκλιση μοντέλων από κέντρα κλιματικών προβλέψεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελευταία ενημέρωση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ότι το Ελ Νίνιο έχει πλέον εδραιωθεί και θα ενταθεί σε ένα «πολύ ισχυρό φαινόμενο» τους επόμενους μήνες, με «σημαντικές επιπτώσεις» – συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, ξηρασίας και ακραίας ζέστης – που θα συνεχιστούν και κατά το 2027.
Σε ορισμένες περιοχές, οι θερμοκρασίες των υδάτων κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών ήταν κατά 8°C υψηλότερες από τον μέσο όρο στη διάρκεια του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου.
«Τα ακραία [καιρικά φαινόμενα] ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, πλήττοντας περισσότερο τους πιο φτωχούς», παρατηρεί ο Κρις Τζακαρίνι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Energy and Climate Intelligence Unit στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα που εισάγουμε, αλλά και αυτά που καλλιεργούμε στη χώρα μας», υπογραμμίζει.
«Μετά πέντε κύματα καύσωνα και εκτεταμένη ξηρασία, οι βρετανοί αγρότες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη χειρότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί ποτέ», λέει. «Αν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές ρύπων και δεν ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, με το Ελ Νίνιο να υπερτροφοδοτεί αυτή την τάση ανά λίγα χρόνια».
tanea.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.09.2026 | 14:12
Ιός Δυτικού Νείλου: Αττική και Θεσσαλία παραμένουν στο επίκεντρο της έξαρσης - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 04.09.2026 | 13:51
Καμπανάκι ΟΗΕ: Έρχεται το χειρότερο Ελ Νίνιο – Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η θερµότερη χρονιά στην Ιστορία - ΕΛΛΑΔΑ | 04.09.2026 | 13:44
Πάτρα: Καθηγητής στο πανεπιστήμιο απαγορεύει τα γυαλιά χωρίς ιατρική βεβαίωση - «Μάχη» κατά της αντιγραφής μέσω AI - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.09.2026 | 13:33
Πλακιάς για το «όχι» της EPPO σε περαιτέρω έρευνα για παράνομο φορτίο - «Στο καλάθι των αχρήστων» - ΕΛΛΑΔΑ | 04.09.2026 | 13:22
Απάτη με τις νέες ταυτότητες - Τα SMS που αδειάζουν λογαριασμούς - ΕΛΛΑΔΑ | 04.09.2026 | 13:17
«Αστακός» η Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ με 3.500 αστυνομικούς, drones και κλειστούς δρόμους - ΛΑΡΙΣΑ | 04.09.2026 | 13:11
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 04.09.2026 | 13:05
Συνελήφθη στον Τύρναβο μετά από κάθειρξη σχεδόν 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.09.2026 | 09:46
Στη Λάρισα το Υπουργείο Γεωργίας προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.09.2026 | 09:07
ΟΣΔΕ έως τον Δεκέμβριο: τι σημαίνει για τις αγροτικές επιδοτήσεις-αγωνία στον κάμπο από την έλλειψη ρευστότητας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.09.2026 | 09:51
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Διπλή αύξηση κατώτατου μισθού, ανάσες, «μποναμάς» για συνταξιούχους, έκπληξη για αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 03.09.2026 | 13:09
Απονομή τίτλων στους 83 ειδικευμένους νοσηλευτές στο Πανεπιστημιακό Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.09.2026 | 09:16
Νεκρός 71χρονος Τυρναβίτης που έκανε διακοπές στο Καστρί Λουτρό - ΛΑΡΙΣΑ | 03.09.2026 | 15:06
Κατέστρεψαν, με τρυπάνι, δέντρα στην οδό Τσιμισκή - Για απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή - ΒΟΛΟΣ | 03.09.2026 | 12:45
Με τρακτέρ και λεωφορεία στη ΔΕΘ οι αγρότες της Μαγνησίας – «Κανένα αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί» - ΒΟΛΟΣ | 03.09.2026 | 09:56
Συναγερμός στο Νότιο Πήλιο: Αγνοείται Ολλανδός που διαμένει στη Μηλίνα- Εφυγε για Βόλο και δεν επέστρεψε







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed