ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Προειδοποίηση σοκ: Τα αποθέματα καυσίμων για τα αεροσκάφη της Ευρώπης επαρκούν μόλις για 6 εβδομάδες
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ, ΔΟΕ) προειδοποίησε

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ, ΔΟΕ) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων για αεροσκάφη ενδέχεται να επαρκούν μόλις για «ίσως 6 εβδομάδες», επισημαίνοντας τον κίνδυνο για επικείμενες ακυρώσεις πτήσεων «σύντομα».
Η Ευρώπη διαθέτει αποθέματα καυσίμων αεροσκαφών που επαρκούν μόλις για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με προειδοποίηση του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. Ο ίδιος έκανε λόγο για πιθανές ακυρώσεις πτήσεων εάν συνεχιστούν οι διαταραχές στις ενεργειακές ροές λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Μπιρόλ παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της κρίσης, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ». Όπως εξήγησε, η κατάσταση οφείλεται στη διακοπή της ροής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων κρίσιμων ενεργειακών πόρων μέσω των Στενών του Ορμούζ.
«Στο παρελθόν υπήρχε ένα συγκρότημα που λεγόταν Dire Straits. Τώρα έχουμε ένα πραγματικά “επικίνδυνο στενό” και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο πιο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του IEA προειδοποίησε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Οι επιπτώσεις θα είναι υψηλότερες τιμές βενζίνης, υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε.
Παγκόσμια διάσταση της ενεργειακής κρίσης
Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι οικονομικές συνέπειες δεν θα επηρεάσουν όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό. Όπως ανέφερε, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής κρίσης.
«Οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο δεν είναι απαραίτητα εκείνες των οποίων η φωνή ακούγεται περισσότερο. Θα είναι κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, φτωχότερα κράτη στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε.
Ανησυχία για την Ευρώπη και τις αερομεταφορές
Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επεκταθούν και στην Ευρώπη, καθώς και στην αμερικανική ήπειρο. Μιλώντας από το γραφείο του στο Παρίσι, προειδοποίησε ότι αν τα Στενά του Ορμούζ δεν ανοίξουν εκ νέου, η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην αεροπορική κίνηση.
«Μπορώ να πω ότι σύντομα θα ακούμε ειδήσεις για ακυρώσεις πτήσεων από πόλη Α προς πόλη Β λόγω έλλειψης καυσίμων αεροσκαφών», ανέφερε.
Αντίθεση στο ιρανικό σύστημα “διοδίων”
Ο Μπιρόλ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο λεγόμενο σύστημα «διοδίων» που εφαρμόζει το Ιράν σε ορισμένα πλοία, επιτρέποντάς τους τη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ έναντι πληρωμής. Όπως τόνισε, η μονιμοποίηση μιας τέτοιας πρακτικής θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλες στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες οδούς, όπως το Στενό της Μαλάκα στην Ασία.
«Εάν το αλλάξουμε μία φορά, μπορεί να είναι δύσκολο να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς», σημείωσε. «Θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σύστημα διοδίων εδώ και να μην εφαρμοστεί αλλού».
«Θα ήθελα να δω το πετρέλαιο να ρέει χωρίς προϋποθέσεις από το σημείο Α στο σημείο Β», κατέληξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
tanea.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 21:53
Τέμπη: Αίτημα δύο οικογενειών για αναβάθμιση κατηγορητηρίου κατά του Κ. Καραμανλή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 21:29
Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης τμημάτων του ποταμού Φαρσαλίτη - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 21:11
Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πομπή της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.05.2026 | 20:59
Αθήνα σε Άγκυρα: Το νομοσχέδιο περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν συμβάλλει στα «ήρεμα νερά» - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 20:24
Τρόμος στη Φθιώτιδα από νέα επίθεση οχιάς – Στην εντατική 75χρονος - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 20:14 | video
Κατεδαφίζει τα παλιά σιλό ο Μπέος πίσω από τη ΜΕΤΚΑ για να διαμορφώσει πάρκο (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2026 | 19:53
ΥΠΑΑΤ: 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 23:05
Aπάτη άνω των 450.000 ευρώ σε ΚΔΑΠ στην Κομοτηνή-Συλλήψεις στη Γιάννουλη Λάρισας αρχηγικών μελών - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed