ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία: Καθυστερήσεις αποζημιώσεων απώλειες ζωικού κεφαλαίου και φόβοι για το Πάσχα
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του νομού Μαγνησίας

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του νομού Μαγνησίας, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κλάδου, κ. Τερζάκης, στην ΕΡΤ Βόλου. Παρά την πρόσφατη επανεκλογή του, η νέα θητεία ξεκινά μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με βασικά προβλήματα τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τη δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
Όπως ανέφερε, οι παραγωγοί αναμένουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας την καταβολή αποζημιώσεων για το τελευταίο εξάμηνο του 2025, που αφορά απώλειες λόγω ευλογιάς. Ωστόσο, εξέφρασε έντονο προβληματισμό ότι οι πληρωμές ενδέχεται να καθυστερήσουν εκ νέου, εξαιτίας των εξελίξεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αλλαγών σε κυβερνητικά πρόσωπα.
Η κατάσταση στη Μαγνησία αποτυπώνεται και στους αριθμούς: από περίπου 200 κτηνοτροφικές μονάδες, σήμερα παραμένουν ενεργές μόλις 48. Παράλληλα, αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις για χαμένο εισόδημα, ενώ η έλλειψη κτηνιάτρων έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, προκαλώντας επιπλέον καθυστερήσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η εικόνα της αγοράς ενόψει Πάσχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, η σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ελληνικού κρέατος. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αυξημένη παρουσία εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, γεγονός που επηρεάζει τόσο την τοπική παραγωγή όσο και την παραδοσιακή γαστρονομία.
Ο κ. Τερζάκης υπογράμμισε, ότι η κρίση στον πρωτογενή τομέα δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά επηρεάζει και την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως το Πάσχα, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική παράδοση και την οικογενειακή συνεύρεση.
Τέλος, προειδοποίησε, ότι, εάν δεν υπάρξει άμεση στήριξη από την Πολιτεία, οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να κινηθούν αυτόνομα, επαναφέροντας ζώα στις μονάδες τους για λόγους επιβίωσης, ακόμη και χωρίς την απαραίτητη επίσημη έγκριση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορούμε άλλο να ζούμε με άδεια μαντριά και γεμάτα χρέη».
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 12:47
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Μαγνησία που έχασαν τα κοπάδια από ευλογιά, περιμένουν αποζημιώσεις για ζωοτροφές - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 12:38
Συναγερμός στην Καλλιθέα: Μπήκε με όπλο τύπου ούζι σε κατάστημα και πυροβόλησε γυναίκα - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 12:32
Οι 4 ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι που θα παρακολουθούν τις πυρκαγιές σε πραγματικό χρόνο – Οι πρώτες εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 12:26
Όμορφη εκδήλωση από το Δήμο Λαρισαίων στο πάρκο Αλκαζάρ για τη γιορτή της μητέρας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 11:17
Η νύφη τραγούδησε στον γαμπρό προκαλώντας συγκίνηση (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 11:12
Άγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 11:02
Μια ξεχωριστή εκδήλωση στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας για τη γιορτή της μητέρας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2026 | 10:31
Νοσοκομείο - υπόδειγμα στον Βόλο δημιουργεί η Περιφέρεια (ΦΩTO +video)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 16:53
Σε δύο φάσεις σπάει η πίστωση συνδεδεμένων ίσως 14 ευρώ-ζώο στο πρόβειο, το monitoring πλήττει το καλαμπόκι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 20:54
Προσοχή έρχεται εγκατάλειψη της γης και πλήρης ερήμωση των χωριών της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2026 | 10:27
Τακούδης: Με αστάθειες αλλά χωρίς λίβα ο υπόλοιπος Μάης- θερμοκρασίες μέχρι τους 30 βαθμούς στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2026 | 10:46
Σε ποιες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε απ΄το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 23:07
Φρενίτιδα με τους Metallica στο ΟΑΚΑ, έπαιξαν το συρτάκι του Ζορμπά και Τρύπες (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 20:18
Τραγωδία στην Κω: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ που οδηγούσε (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 21:40
Φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικά και με σπασμένους αισθητήρες έκανε κύκλους ακυβέρνητο το see -drone που βρέθηκε στη Λευκάδα - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 09:55
Ηλεκτρικά πατίνια με κωδικούς Taxisnet: Φρένο στους ανήλικους και υποχρεωτική ασφάλιση - Τα νέα μέτρα











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed