ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δ. Κουρέτας: «Οι Βρυξέλες είχαν προτείνει από τον Μάιο πρόγραμμα στοχευμένου εμβολιασμού των ζώων»
Υπάρχει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη εγκεκριμένο ευρωπαϊκό εμβόλιο για την ευλογιά

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλες είχαν προτείνει από τον Μάιο τη διεξαγωγή ενός προγράμματος στοχευμένου εμβολιασμού των ζώων για τη ευλογιά. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η Ελλάδα, πρέπει να πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη το θέμα, ώστε να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού και να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πλήττονται σφοδρά. Μάλιστα, υποστήριξε πως στο τρίτο κύμα της νόσου, που αναμένεται την άνοιξη, είναι πιθανό τα θανατωμένα ζώα, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα, να φτάσουν ακόμη και το 1 εκ.
Ο κ. Κουρέτας πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλες, όπως είπε και μεταξύ των σκοπών του ήταν να συναντήσει ανθρώπους από την Κτηνιατρική Επιτροπή της Κομισιόν να συζητήσει το θέμα για την ευλογιά, διότι η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι πολύ δύσκολη.
«Μου εξήγησαν ότι όταν είχαν έρθει στην Ελλάδα στις 24 & 25 Μαΐου είχαν κάνει μια σειρά από συστάσεις στο ελληνικό Υπουργείο και μία από αυτές ήταν να εξετάσουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένου εμβολιασμού, γύρω από κάποιες ζώνες που βρίσκαμε θετικές εκτροφές. Όχι καθολικό εμβολιασμό.
Και μου έδειξαν και email από τον Σεπτέμβριο, όπου είχαν απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όπου οι απαντήσεις έλεγαν ότι υπάρχουν 500.000 δόσεις εμβολίων τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και τα οποία σύμφωνα με τη διαδικασία που γίνεται στην κοινότητα, για να μπορεί μία χώρα να μπει σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα κάνει αίτηση και στη συνέχεια η Κομισιόν της δίνει άδεια για τα εμβόλια, που έχει έτοιμα εκείνη τη στιγμή.
Εν προκειμένω η Βουλγαρία έκανε αίτημα και της έδωσαν 500.000 δόσεις, που είχαν διαθέσιμα εκείνο το διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας ότι στις 13 Οκτωβρίου, τη μέρα που ήταν κι εκείνος στις Βρυξέλες ανακοινώθηκαν από την επιτροπή της ευλογιάς του Υπουργείου, οκτώ μέτρα. Το έβδομο έλεγε ότι θα πρέπει να γίνει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πάει στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί τους όρους, πως θα είναι η ευλογιά και τι θα γίνει από εκεί και πέρα.
«Είπαμε κι εμείς το ίδιο πράγμα. Ο κανονισμός 361, ο οποίος ρυθμίζει τη διακίνηση προϊόντων, που έχουν διάφορες νόσους δεν έχει παράρτημα για την ευλογιά. Οφείλει η χώρα και έπρεπε να το είχε κάνει να πάει να διαπραγματευτεί.
Ο εν λόγω κανονισμός ορίζει με ποιο τρόπο θα πάμε να διαπραγματευτούμε τα πάντα για την ευλογιά. Τι ίδιο έκανε και η Γαλλία για δικές της νόσους, επομένως η Γαλλία έχει το δικαίωμα να διακινήσει προϊόντα οπουδήποτε. Άρα η Ελλάδα πρέπει να πάει να διαπραγματευτεί.
Όταν το είδαμε εδώ χαρήκαμε και όταν άκουσα κάποιες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, είναι σαν η Επιτροπή να πήγε. Αυτά θέλουν προσοχή.
Μπορεί να διαπραγματευτεί και τα εμβόλια και τα πάντα. Αυτό ανακοινώθηκε στις 13 Οκτωβρίου», είπε ο κ. Κουρέτας, υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές τις πληροφορίες δεν τις έδωσαν εδώ επίσημα στην Ελλάδα, αλλά τις έμαθε στις Βρυξέλες.
Τι θα γίνει την άνοιξη στο τρίτο κύμα;
«Είναι επείγον και πρέπει να γίνει άμεσα. Στο πρώτο κύμα της ευλογιάς είχαμε 30.000-40.000 ζώα θανατωμένα, στο δεύτερο κύμα το καλοκαίρι φτάσαμε 350.000 θανατωμένα ζώα. Σκεφτείτε το τρίτο κύμα, που αναμένεται να έρθει την άνοιξη, εάν δεν πάρουμε κάποια μέτρα, τι θα γίνει τότε.
Πρέπει να πάει η Επιτροπή να διαπραγματευτεί, να συζητήσει τα συν και τα πλην για έναν στοχευμένο εμβολιασμό, να μπορέσει να ανακοινώσει και να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους, διότι αυτό που ειπώθηκε χθες ότι δεν γίνεται εμβολιασμός. Πως δεν γίνεται εμβολιασμός; Αφού έβαλαν μία Επιτροπή, πως ανακοινώνεται κάτι κατευθείαν;
Εάν πάει τώρα η Επιτροπή μπορεί να έχουμε τα εγκεκριμένα εμβόλια και σε 1-2 εβδομάδες. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης να πάει να διαπραγματευτεί. Πρέπει να γίνει τώρα, να έχουμε τα εργαλεία και να τα σταθμίσουμε. Μας συμφέρει να μπούμε σε έναν στοχευμένο εμβολιασμό και να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο; Να έρθει ένα τρίτο κύμα και να έχουμε 1εκ;», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι τα εμβόλια έχουν ένα ποσοστό παρενεργειών τα ζώα να εμφανίσουν τη νόσο. Αυτό όμως, όταν ένα κοπάδι έχει εμβολιαστεί και αρρωστήσουν 2-3, αυτά μπορούν να μπουν στην άκρη και δεν σκοτώνονται τα υπόλοιπα.
«Το Υπουργείο πρέπει να κάνει αίτηση, εάν θέλει. Η Εταιρεία έχει ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο κι ένα στο Σαν Μαρίνο, δηλαδή αυτά τα εμβόλια παρασκευάζονται στην Ευρώπη, είναι αποτελεσματικά και νόμιμα. Εάν κάποια χώρα τα ζητήσει, παίρνει άδεια και τα χρησιμοποιεί», σημείωσε.
Δεν υπάρχει θέμα με τη φέτα
Ο κ. Κουρέτας όμως αναφέρθηκε και στο κομμάτι της φέτας, που πολλοί ισχυρίζονται ότι θα επηρεαστεί εξαιτίας του εμβολιασμού.
«Δεν υπάρχει θέμα. Όλα αυτά είναι μέσα στον Κανονισμό, που θα πρέπει η Ελλάδα να πάει να διαπραγματευτεί. Δεν υπάρχει θέμα να πάει η νόσος στη φέτα. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Εάν πραγματικά θέλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα θα πρέπει εάν αποφασίσουμε και διαπραγματευτούμε, να διαπραγματευτούμε τις συνθήκες του εδαφίου, που αφορά στην ευλογιά , όπως έκανε η Γαλλία για άλλη νόσο, που ανήκει στην ίδια κατηγορία και μπορεί να διακινεί τα προϊόντα της», υπογράμμισε και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό και με τους Περιφερειάρχες για να συζητήσουν το θέμα.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 18:11
Τακούδης: Βροχές αύριο στη Θεσσαλία και από Παρασκευή μέχρι Δευτερα- μικρή πιθανότητα για χαλάζι (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.05.2026 | 17:52
16 προτάσεις από τους Δήμους του Ν. Καρδίτσας εντάχθηκαν πρόγραμμα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 17:44
Κυκλοφορία πατινιών και στάθμευση συζήτησε στο Δημαρχείο Λάρισας ο βουλευτής της Νίκης Γ. Ρούντας - ΒΟΛΟΣ | 18.05.2026 | 17:41
Πέντε εκπρόσωποι της Μαγνησίας στη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ - ΒΟΛΟΣ | 18.05.2026 | 16:20
Δήμος Βόλου: «Τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται στην Καρδίτσα και δεν θάβονται στον ΧΥΤΑ» - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 14:33
Τραγωδία στα Πατήσια: Νεκρός 52χρονος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ από ηλεκτροπληξία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.05.2026 | 14:24
ΥΠΑΑΤ: 194 εκατ. ευρώ, για 365 έργα αγροτικής οδοποιίας, σε 123 δήμους-δείτε τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 18.05.2026 | 14:18
Ποιος είναι ο γιατρός σύζυγος της Dara που κέρδισε στη Eurovision, το love story και ο γάμος τους
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 22:45
Φωτιά σε χωριό έξω από τη Λάρισα -δείτε εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 09:35
Απελπισία στα σταροχώραφα της Λάρισας: Aγριοβρώμη σε ποοστό 80% διαπίστωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:48
Καιρός: Έρχεται τριήμερο με χαλάζι και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 16:42
Ρόδος: Τραγωδία – Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα στ’ Αφάντου - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:48
Ρόδος: Μάνα και κόρη οι δύο νεκρές στο φρικτό τροχαίο- συγκλονιστικές εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 14:29
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 17.05.2026 | 17:23
Η Αναγέννηση κέρδισε τον Σύλλα Αιδηψού και πήρε την άνοδο (77-55) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 16:19
Καταγγελία – σοκ Παύλου Ασλανίδη από τα Χανιά: Δεξαμενές Προπανίου κάτω από τη δικαστική αίθουσα στη Λάρισα





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed