ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μάχη δημάρχων για τα σκουπίδια στη Θεσσαλία ενόψει εκλογών στον ενιαίο φορέα διαχείρισης
Αλλαγή καταστατικού, φέρνει αλλαγή ισορροπιών

Μάχη μαίνεται σε επίπεδο Θεσσαλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ανά περιφέρεια, με κατάργηση των τοπικών, ανά νομό, φορέων διαχείρισης. Αίτημα 25 Θεσσαλών δημάρχων, που προέκυψε μετά από εντάσεις, για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο φορέων, ενός για τη Μαγνησία και τη Λάρισα και ενός για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και έριξε σε… πόλεμο ανατολικό και δυτικό «μπλοκ» με ορίζοντα τις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του συμβουλίου που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρόκειται να διεξαχθούν την επόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και παραπέμπουν σε «πόλεμο» μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλίας για το ποιος θα επικρατήσει.
Στο ανατολικό μπλοκ πρωτοστατούν οι Δήμοι Λάρισας και Βόλου και στο δυτικό οι Δήμοι Τρικάλων και Καρδίτσας, με τους πρώτους όμως να έχουν την πλειοψηφία (64,08%) με βάση τα πληθυσμιακά ποσοστά και να μην φαίνονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τη διοίκηση ενός τόσο κρίσιμου τομέα, όπως η διαχείριση των σκουπιδιών, στο μπλοκ των δήμων που συμμετέχουν με μικρότερο ποσοστό.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων δήμων που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει ως μεταβατικό πρόεδρο τον δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά. Καλύπτει τους 25 δήμους της Θεσσαλίας, εξυπηρετώντας περίπου 700.000 κατοίκους. Η ίδρυση του ενιαίου ΦΟ∆ΣΑ Θεσσαλίας σηματοδότησε την κατάργηση των προηγούμενων τοπικών φορέων, όπως των ΦΟ∆ΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας και της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι ο ενιαίος φορέας δημιουργήθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και παρά τις έντονες ενστάσεις, ότι ανέδειξε σοβαρά προβλήματα και πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ των ΟΤΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συγκεκριμένα ζητήματα και ότι το ισχύον μοντέλο, είναι επιχειρησιακά, διοικητικά και λειτουργικά ανεπαρκές» για να λειτουργήσει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλίας.
Φαίνεται όμως ότι ο «πόλεμος» για την κυριαρχία κορυφώνεται, μετά την απόρριψη του αιτήματος των Θεσσαλών δημάρχων από την Κυβέρνηση για την κατ’ εξαίρεση δημιουργία στη Θεσσαλία, δύο φορέων και με ορίζοντα τις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης.
Εντάσεις, αποχωρήσεις, απειλές
Χθες, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα υπό την προεδρεία του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, γενική συνέλευση των μετόχων του ΦοΔΣΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αποχωρήσεις 17 μελών κυρίως από την περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια.
Αιτία, αποτέλεσε απόφαση της γενικής συνέλευσης για αλλαγή του καταστατικού. Σύμφωνα με την απόφαση, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ θα αποτελείται από εννέα και όχι έντεκα μέλη όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη συνέλευση των μετόχων.
Η πρόταση για μείωση των μελών της διοίκησης προωθήθηκε από την πλευρά του δημάρχου Λάρισας, Αθ. Μαμάκου, σε σύμπλευση με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο, και επικράτησε στην ψηφοφορία με ποσοστό 59,60%. Η συγκεκριμένη απόφαση όμως φαίνεται να αλλάζει τις… ισορροπίες στη διοίκηση που θα δημιουργηθεί.
Η πλειοψηφία που διαθέτουν οι ανατολικοθεσσαλοί τους επιτρέπει να διεκδικήσουν με αξιώσεις την προεδρεία και την πλειοψηφία στη διοίκηση έναντι των δυτικοθεσσαλών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και αποχώρησαν από τη συνέλευση αναφέροντας ότι θα προσβάλλουν την απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση κι αν δεν υπάρξουν τραγικές εξελίξεις οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου για την εκλογή των εννέα μελών της διοίκησης μέσα από την οποία θα προκύψει και ο πρόεδρος.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ- taxydromos.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.09.2025 | 01:21
Καρδίτσα: Ασυνείδητος οδηγός ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα και την εγκατέλειψε - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 23:53
Από οβίδα του Β- Παγκοσμίου Πολέμου η έκρηξη στην Κοζάνη - Σοβαρά ο ένας τραυματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 22:39
Η φλόγα της αγάπης άναψε απόψε στη Λάρισα- Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 22:24
Φωτιά στο Μενίδι: Επεκτάθηκε σε εργοστάσιο παπουτσιών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 22:10
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Παραπλανήσατε τις αρχές με ψεύτικες καλλιέργειες» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 22:01
Στο επίκεντρο αγροτική ανάπτυξη, ευλογιά και αποκατάσταση πλημμυρών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 21:49
Φάμελλος: «Έχουμε ευθύνη να φέρνουμε λύσεις, όχι μόνο να αναδεικνύουμε τα ελλείμματα» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 21:37
Αγοραστός: «Σάλιο με το κιλό μα πράξεις ούτε δράμι»
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:28
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ηλικιωμένος σε σύγκρουση δύο αγροτικών ΙΧ στο δρόμο Λάρισας- Αγιάς (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 11:51
Κρίσιμη σύσκεψη για την ευλογιά στην περιφέρεια με Κέλλα, Κουρέτα για τη λειτουργία των 17 Απολυμαντικών Σταθμών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:07
Λάρισα: «Δεν θέλω να ζήσει άλλη γυναίκα την κόλαση που έχω περάσει» λέει θύμα γιατρού της Π.Α. που τέθηκε σε διαθεσιμότητα - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:10
Ελασσόνα: Συλλήψεις για την παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 19:13
Reuters: Μπλόκο της Ουγγαρίας σε εξαγορά εταιρείας από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδελφών Σαράντη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 16:28
Έκτακτα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - 153 κτηνίατροι στις περιοχές με κρούσματα, απολυμάνσεις σε όλη τη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 09:49
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κίνδυνος για αυξήσεις τιμών σε κρέας, τυριά και γιαούρτι – Ποια μέτρα «ρίχνονται» στη μάχη κατά της