Αρχίζει αυτές τις ημέρες το μάζεμα στο κελυφωτό φιστίκι. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρσι σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς δεν έλειψαν τα προβλήματα, κυρίως με τον αντίξοο καιρό.
Όπως μας αναφέρουν παραγωγοί από το Μώλο Φθιώτιδας: “είναι σε ανεπάρκεια φέτος τα φιστίκια στην περιοχή και οι απώλειες είναι μεγάλες. Υπάρχει ήδη μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει υπάρξει κουβέντα για την τιμή”.
Ο Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός από το Μώλο εκτιμά μιλώντας στο Agronewsbomb πως η παραγωγή θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα.
Ο Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στη Μαγνησία, δήλωσε στο Agronewsbomb: “η παραγωγή εδώ στην περιοχή μας, θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, που καλλιεργείται κελυφωτό. Το μάζεμα ξεκινά αυτές τις ημέρες και οι προοπτικές για τις τιμές είναι πολύ καλές, από την άποψη ότι δεν υπάρχει απόθεμα και ήδη υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον από εμπόρους”. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουτσέλο, “υπάρχουν απώλειες λόγω των παγετών στην Τουρκία”.
H κατάσταση στην Αίγινα
“Στα πλαίσια των προσπαθειών του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας για τη διατήρηση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Αίγινα και τη στήριξη του εισοδήματος των φιστικοπαραγωγών, ενημερώνουμε για την αναμενόμενη παραγωγή φιστικιού στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής: Η παραγωγή στην Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης φιστικιού δεν θα καλύψει την παγκόσμια αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπογραφεί εμπορικές συμφωνίες και έχει προπωληθεί μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης παραγωγής της Καλιφόρνιας. Οι λιανικές τιμές (Ιούλιος 2025) στην Αμερική για φιστίκι με κέλυφος ανέρχονται περίπου στα 15 ευρώ, ενώ για την ψίχα στα 22-23 ευρώ. Όμως, με αυξημένο κόστος στις εξαγωγές η τιμή για εξαγωγή αυξάνεται στα 21,35 ευρώ το κιλό για φιστίκι με κέλυφος, ενώ για τη ψίχα οι τιμές είναι υψηλότερες”, τονίζει ο Σύλλογος.
“Η παραγωγή στο Ιράν για το 2025 προβλέπεται μέτρια λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι τιμές που εξάγεται το φιστίκι του Ιράν είναι γύρω στα 12-13 ευρώ και η ψίχα 22 ευρώ, αλλά για πράσινη ψίχα μπορεί να φτάσει τα 33-40 ευρώ το κιλό. Όμως το φιστίκι Ιράν και Τουρκίας λόγω των ακατάλληλων συνθηκών συντήρησης παρουσιάζουν πολύ συχνά σε τυχαίους ελέγχους πολύ υψηλά επίπεδα αφλατοξινών. Η παραγωγή στην Τουρκία είναι σημαντικά μειωμένη για το 2025, σε ποσοστό 65% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγές. Η τιμή εξαγωγής φιστικιού χοντρική με κέλυφος 11-12 ευρώ, για ψίχα 22-23 ευρώ, αλλά η πράσινη ψίχα (Boz fistic) φτάνει τα 42 ευρώ, άρα και η τιμή χοντρικής είναι ανάλογη. Η τιμή λιανικής στην Τουρκία μπορεί να φτάνει τα 25 δολάρια το κιλό.
Στο Bronte στη Σικελία η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Η λιανική τιμή του φιστικιού χωρίς κέλυφος έχει στη Ιταλία 60-100 ευρώ. Η τιμή λιανικής στη Γαλλία είναι 56 ευρώ για φιστίκι με κέλυφος και για ψίχα βιολογική φτάνει τα 150 ευρώ. Η παραγωγή φιστικιού σε περιοχές εκτός Αιγίνης π.χ. Φθιώτιδα και Λαμία προβλέπεται σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και δεν υπάρχουν αποθέματα. Η τιμή παραγωγού για φιστίκι Ελληνικό κελυφωτό είναι 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ η χοντρική τιμή για ψίχα είναι 26-27 ευρώ το κιλό.
Στην Αίγινα για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις είναι θετικές και είναι γενική η αισιοδοξία για πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περυσινή και πολύ καλύτερη ποιότητα καρπού. Η τιμή παραγωγού για τον Ιούλιο 2025 για ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ είναι 14 ευρώ. Ενώ η λιανική τιμή κυμαίνεται από 24 ευρώ έως 32 ευρώ και σε συσκευασίες των 200 γραμ. φτάνει τα 42 ευρώ το κιλό. Αξίζει να αναφερθεί το υψηλό κόστος παραγωγής του φιστικιού στην Αίγινα που φτάνει τα 8-10 ευρώ το κιλό, οπότε ανάλογα θα πρέπει να διαμορφωθεί και μία δίκαιη τιμή παραγωγού για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συλλογής του φιστικιού στην Αίγινα, την έλλειψη εργατικών χεριών και τη μεγάλη αύξηση του εργατικού κόστους, το υψηλό κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και νερού. Οι παραγωγοί της Αίγινας έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τη νοθεία με πολύ κατώτερης ποιότητας φιστικιών και την αισχροκέρδεια και αγωνίζονται με μόχθο ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, για να παράγουν το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο, όπως αναδείχθηκε και για το 2025 το ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ από το ταξιδιωτικό οδηγό taste Atlas με βαθμολογία 4,7. Πέρα από την οικονομική διάσταση, αυτή η διάκριση αποτελεί και μια πολιτιστική νίκη. Αναδεικνύει την πλούσια αγροτική παράδοση της Αίγινας και το μεράκι των Αιγινητών παραγωγών που με σκληρή δουλειά και αφοσίωση συνεχίζουν να παράγουν ένα προϊόν διεθνούς εμβέλειας. Το ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ δεν είναι απλώς ένας ξηρός καρπός. Είναι ένα σύμβολο της Αίγινας, μια γεύση Ελλάδας που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, και πλέον, επίσημα, ο κορυφαίος ξηρός καρπός του 2025″, καταλήγει ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας.
Ιράν: 160.000 τόνοι από την αρχή του 2025
Οι αποστολές εξαγωγών από την αρχή του έτους έφτασαν τους 160.000 μετρικούς τόνους ισοδύναμων φιστικιών με κέλυφος, σημειώνοντας αύξηση 68% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο «δείκτης εξαγωγών προς αρχικό απόθεμα» από την αρχή του έτους ανέρχεται στο 70%, υποσχόμενος μια εξαιρετική εμπορική χρονιά για την ιρανική βιομηχανία φιστικιών. Οι ανταγωνιστικές τιμές των Ιρανικών φιστικιών, η περιορισμένη προσφορά από άλλες προελεύσεις και η ταχεία αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ιρανικών πυρήνων φιστικιών από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων ήταν οι κύριοι λόγοι για αυτό το επίτευγμα.
Τουρκία: Επιπτώσεις στον τομέα των καρπών με κέλυφος
“Οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις φιστικιών στο Γκαζιαντέπ ανέφεραν ζημιές από τον παγετό και υπάρχουν πηγές της αγοράς που υποδεικνύουν ότι οι απώλειες στην παραγωγή φιστικιών ενδέχεται να φτάσουν το 50%. Εάν αυτό αληθεύει, η συνολική παραγωγή φιστικιών της Τουρκίας θα μειωθεί κατά περίπου 25% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2025/26. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, υπάρχουν εκτιμήσεις για απώλειες 20 έως 35% στα φουντούκια σε ορισμένες επαρχίες παραγωγής φουντουκιών, όπως η Σαμψούντα, η Γκιρεσούν και η Ορντού. Το υψόμετρο του οπωρώνα καθόρισε τις επιπτώσεις του παγετού”, σύμφωνα με έκθεση του USDA. Τα χαμηλότερα υψόμετρα δεν επηρεάστηκαν, αλλά τα υψόμετρα άνω των 2.300 ποδιών υπέστησαν ζημιές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν απώλειες έως και 70% στα καρύδια, αλλά ο αριθμός αυτός φαίνεται λίγο υπερβολικός. Μια απώλεια 30 έως 45% φαίνεται πιο λογική, δεδομένου ότι η παραγωγή καρυδιών είναι κατανεμημένη σε όλη την Τουρκία. Η κύρια επαρχία παραγωγής αμυγδάλων, η Αντιγιαμάν, επηρεάστηκε και οι πηγές της αγοράς αναμένουν περίπου 30% απώλειες εκεί. Η ζημιά στα δέντρα θα οδηγήσει πιθανώς σε χαμηλότερες αποδόσεις στα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια και την επόμενη σεζόν.
Agronewsbomb.gr