ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΟΔΥΘ: Eλλειμματικό το υδατικό απόθεμα για άρδευση, στόχος ο ισότιμος διαμοιρασμός του
Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της άρδευσης και τη διαθεσιμότητα νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την εξέλιξη της άρδευσης και τη διαθεσιμότητα νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, επισημαίνοντας το υδατικό έλλειμμα τάξεως 22 εκ κυβικών νερού για την άρδευση μέχρι τέλη Αυγούστου:
«Η φετινή αρδευτική περίοδος εξελίσσεται, όπως είναι γνωστό, υπό ελλειμματικές υδατικές συνθήκες, με τα διαθέσιμα αποθέματα νερού της λίμνης Ν. Πλαστήρα, η οποία αποτελεί φέτος τον κύριο τροφοδότη για τις εκτάσεις που αρδεύονται από επιφανειακά ύδατα στη Θεσσαλία, να αντιστοιχούν στο 70% της απαιτούμενης ποσότητας για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών. Το ελλειμματικό απόθεμα νερού είχε ήδη διαφανεί από την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, οπότε και ανακοινώθηκε από τις 24/3 από τον ΟΔΥΘ ότι η αρδευτική περίοδος έτους 2025 αναμενόταν να εξελιχθεί υπό συνθήκες λειψυδρίας (υδατικό έλλειμμα άνω του 50%). Στόχος ήταν να ενημερωθούν εγκαίρως όλοι οι συναρμόδιοι φορείς διαχείρισης νερού της Θεσσαλίας (Δήμοι και ΤΟΕΒ) και κάθε ενδιαφερόμενος (παραγωγοί-αγρότες), προκειμένου να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα (προσαρμογή καλλιεργειών, προγραμματισμός αρδεύσεων κ.α.).
Κατά την φετινή περίοδο, οι παροχετεύσεις νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα είναι μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών. Ενώ οδεύουμε προς την αιχμή της ζήτησης αρδευτικού νερού (περίοδος μέσα Ιουλίου έως και μέσα Αυγούστου), οι επικρατούσες θερμοκρασίες βαίνουν αυξανόμενες, χωρίς την εκδήλωση βροχοπτώσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Κατά τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, έγινε προσπάθεια να οδηγηθούν ποσότητες νερού προς τα καταληκτικά σημεία του ποταμού Πηνειού, αυξάνοντας την ημερήσια παροχέτευση νερού από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα σε 1.500.000 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε ο συντονισμός με τους ενδιάμεσους φορείς άρδευσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Λαμβανομένων υπόψιν των ποσοτήτων νερού που έχουν ήδη διατεθεί, το σημερινό διαθέσιμο απόθεμα ύδατος για την άρδευση ανέρχεται σε 40 εκ. κυβικά μέτρα, δηλαδή στο 65% της ποσότητας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά από εδώ και στο εξής η φετινή αρδευτική περίοδος. Επισημαίνεται ότι η μέση κατανάλωση νερού για την άρδευση ανέρχεται σε 25 εκ. κυβικά μέτραγια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ιουλίου και σε 37 εκ. κυβικά μέτρα για τον μήνα Αύγουστο.
Δεδομένου ότι τα εναπομείναντα υδατικά αποθέματα νερού είναι περιορισμένα, είναι κρίσιμο για όλους τους φορείς άρδευσης να προσαρμόσουν την εσωτερική διαχείριση του νερού και το διαμοιρασμό του στις εκτάσεις δικαιοδοσίας τους, με αύξηση του κύκλου άρδευσης, προκειμένου αφενός να εξυπηρετήσουν όλους τους αρδευτές, αφετέρου να προβούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ύδατος.
Εφιστάται η προσοχή όλων των φορέων (Δήμοι, ΤΟΕΒ) να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, να προσαρμοστούν στα μειωμένα υδατικά αποθέματα και να προβούν σε εξοικονόμηση νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον ΟΔΥΘ πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Δεδομένης της έντονα ελλειμματικής χρονιάς, το νερό είναι λιγότερο από το απαιτούμενο και είναι αναμενόμενο να λείψει από όλους. Ο βασικός στόχος του Οργανισμού είναι η συμμόρφωση όλων των φορέων, προκειμένου να διαμοιραστεί το έλλειμμαισότιμα, δεδομένων των συνθηκών.
Μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των αποθεμάτων νερού, που την παρούσα χρονική στιγμή είναι 35% λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, επιδιώκεται αφενός να εξυπηρετηθούν όλοι ισότιμα, αφετέρου να φτάσουμε στο πέρας της αρδευτικής περιόδου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην αγροτική παραγωγή» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.07.2025 | 20:49
Η απάντηση Βορίδη στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για προανακριτική: «Με κατηγορούν για περίοδο που δεν ήμουν υπουργός» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.07.2025 | 20:38
Οικονομική Αστυνομία: Έρευνα για 5.000 ΑΦΜ και επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ-Δήλωναν βαμβάκι στον Ψηλορείτη! - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.07.2025 | 20:29
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε από τη ζωή στα 52 του ο Δημήτρης Παπαζήσης - ΔΙΕΘΝΗ | 15.07.2025 | 20:15
Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του δημοσίου, κατάργηση αργιών - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 20:08
Αυτοκίνητο τούμπαρε στη Λάρισα-τραυματίστηκε η οδηγός του - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 18:54
Σε νέες βάσεις η συνεργασία Δήμου Λαρισαίων και Ιατρικής Σχολής για τη «Λάρισα, πόλη του Ιπποκράτη» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.07.2025 | 18:27
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική με υπογραφές 33+2 ανεξαρτήτων - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 16:29
Πλεύρης: Δεν θα μεταφερθεί κανένας πλημμυροπαθής από τη δομή στο Κουτσόχερο
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.07.2025 | 16:58
Η Κομισιόν ζητά απογραφή για όλες τις αγροτικές επιδοτήσεις- δύσκολα θα δοθούν τον Οκτώβριο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 13:30
Σε εξέλιξη η κρισιμη σύσκεψη για την ευλογιά-35.000 πρόβατα έχουν θανατωθεί στη Θεσσαλία- κτηνοτρόφοι: Τελείωσαμε! (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 16:29
Ευλογιά προβάτων: Έγγραφο στο ΥΠΑΑΤ μέχρι την Πέμπτη και πανελλαδικό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων 22 Ιουλίου στο Μαξίμου (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 12:31
Το «άνοιξε κλείσε» στο θυρόφραγμα Παλαμά ενώ πιέζουν παραγωγοί βιομ. ντομάτας από ΤΟΕΒ Πηνειού και βαμβακοπαραγωγοί από Ιτέα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 01:49
Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δ. Πλατυκάμπου: «Ο πρωτογενής τομέας εκπέμπει SOS» - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 21:01
Μπλόκο στην παλιά Λάρισας- Βόλου στον κόμβο Πλατυκάμπου-έτοιμα τα τρακτέρ για κεντρική πλατεία (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.07.2025 | 09:46
Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας έξω από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.07.2025 | 14:30
Σολομώντεια λύση για την άρδευση σε Λάρισα - Καρδίτσα;