ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι διάλογοι που «καίνε» - «Έχω παράπονα από τη ΝΔ - Ποτέ στη ζωή μας ένα ρουσφετάκι»
Οι πιέσεις στον Γιάννη Κεφαλογιάννη και η αγανάκτηση επειδή δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς στη δικογραφία των 3.000 σελίδων υπάρχουν «πλούσιοι» διάλογοι που φέρνουν στην επιφάνεια τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ στελεχών του οργανισμού και συνδικαλιστών αλλά και πολιτών.
Στο κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με καταγγελίες είχαν εισχωρήσει και κτηνίατροι. Σε μία περίπτωση οι εμπλεκόμενοι φέρεται να απευθύνονταν σε κτηνίατρο, ο οποίος βεβαίωνε ότι έλεγξε το κοπάδι, ώστε να πάρουν την επιδότηση. Μάλιστα, φέρεται να ζητούσε 5 ευρώ για κάθε ζώο που υποτίθεται είχε εξετάσει, αν και τα κοπάδια υπήρχαν μόνο… στα χαρτιά.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διάλογοι με… αγανάκτηση
Σε συνομιλίες μεταξύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδικαλιστών και κτηνοτρόφων εκφράζεται η αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για ρουσφέτια.
Ζ. Ε.: Το λέω του Κεφαλογιάννη, το ‘χω πει τώρα δεκαπέντε μέρες τον παίρνω, τι στ’ α… τους. Ε δε γ… και συ.
Π. Κ.: Ο Κεφαλογιάννης μωρέ, εγώ έχω πάει τρεις φορές. Δεν έχω στη ζωή μ τον … το σπίτι, ένα ρουσφέτι δεξιό. Τρία του ζήτησα πέρυσι στο γραφείο του. Ούτε ένα. Είναι το γραφείο του βιτρίνα. Εγώ έχω μεγάλα παράπονα απ’ τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ στη ζωή μας ένα ρουσφετάκι … το σπίτι μας. Ένα γ… Τίποτα.
Ζ. Ε.: Είναι, απλά το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι είναι το χωριό του πατέρα μου, το δικό μου και θα λένε μ…
Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ακούγεται να λέει ότι δεν τον πήρε ποτέ ο Κεφαλογιάννης για να σταματήσουν οι έλεγχοι.
Ζ.Ε.: Α περίμενε ε θυμήθηκα, ο Τρουλλινός σε πήρε;
Π. Γ.: Όχι , δε με πήρε δε μιλήσαμε.
Ζ.Ε.: Ούτε ο Κεφαλογιάννης σε πήρε;
Π. Γ.: Τσου, τίποτα, τίποτα μ… Τίποτα, τίποτα.
Ζ.Ε.: Έλα ρε.
Τρομάζουν οι πλασματικές δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου
Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, το πλεόνασμα ζώων ήταν 11 φορές πάνω από κάθε παραγωγική δυνατότητα, έπειτα από τις πλασματικές δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι καταγγελία για οικογένεια από την Κρήτη. Είχαν δηλώσει συνολικά 4.885 αιγοπρόβατα το 2014, αριθμός που ανέβηκε στα 54.681 κατά το 2022.
«Έπρεπε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία των πληρωμών. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνονται οι πληρωμές σήμερα, αύριο, μεθαύριο για την βιολογική κτηνοτροφία και βιολογική μελισσοκομεία γιατί απλούστατα αυτά που έχουν δηλωθεί είναι πάρα πολύ μακριά από την πραγματικότητα», σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Όπως σημειώνεται, όλες οι καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
ΟΠΕΚΕΠΕ - Στην τελική ευθεία η πρώτη δίκη
Η πρώτη δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία και η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων για πλημμεληματική απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επτά κατηγορούμενοι είναι μέλη δύο οικογενειών, οι οποίες φέρονται να συνεργάστηκαν για τη λήψη παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων συνολικού ύψους περίπου 170.000 ευρώ τη διετία 2019 2020.
Τα μέλη της πρώτης οικογένειας είναι μητέρα, γιος, κόρη και νύφη. Και οι τέσσερις είναι κατηγορούμενοι. Ο πατέρας, που δεν είναι πια στη ζωή, μέχρι το θάνατό του, δεν έχει δηλώσει τίποτα.
Το 2018 βρέθηκε ιδιόχειρη διαθήκη του, η οποία αμφισβητείται και στην οποία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης χιλιάδων στρεμμάτων με βοσκοτόπια στο Γράμμο, ενώ πρόκειται για δασική έκταση. Η μητέρα, ο γιος και η κόρη, δύο χρόνια αργότερα, το 2020, δήλωσαν τα βοσκοτόπια στο Ε9. Σημειώνεται ότι η διαθήκη, σύμφωνα με την εισαγγελέα, θα πρέπει να ερευνηθεί ως πλαστή.
Στην περίπτωση της δεύτερης οικογένειας κατηγορούνται πατέρας, γιος και κόρη. Ο πατέρας σε κομβική θέση φέρεται υπεύθυνος σε γραφείο υποδοχής αιτήσεων στη Θεσσαλία. Μέσω αυτού ο γιος του και η κόρη του, ως νεοεισερχόμενοι αγρότες, μισθώσουν τις εκτάσεις αυτές της πρώτης οικογένειας, έναντι 10 ευρώ το στρέμμα.
Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθούν οι ενστάσεις τους, οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη, καλή πίστη και εξάλειψη του αξιοποίνου επειδή επέστρεψαν τα χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι τα χρήματα δεν ανήκουν στον Οργανισμό αλλά είναι ευρωπαϊκά.
Παράλληλα, ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και για το κακούργημα της απάτης για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν τον έλεγχο και τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα, αλλά και της απιστίας γιατί δεν διασφάλισαν που πήγαν τα επίμαχα κονδύλια.
Έτσι αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες, ανέφερε η εισαγγελέας, ενώ η εισαγγελική απόφαση έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς ακολουθούν και άλλες δίκες.
newsbomb.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 16.07.2025 | 10:09
Νέα παρέμβαση Καντερέ για τον καύσωνα: «Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κύμα, ενδεχομένως να έχουμε και 45άρια» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.07.2025 | 09:50
Στην Ουγκάντα της Αφρικής ιεραποστολικό κλιμάκιο από τη Λάρισα – Τέλεσε ομαδική βάπτιση - ΕΛΛΑΔΑ | 16.07.2025 | 09:49
Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την Κυριακή – Στους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία - ΛΑΡΙΣΑ | 16.07.2025 | 09:46
Νέα ανάρτηση από την μητέρα του Βασίλη Καλογήρου: Παίξε όπως τότε που είχες όλα τα δαχτυλάκια σου, πριν σου τα κόψουν τα ζώα - ΔΙΕΘΝΗ | 16.07.2025 | 00:26
Αγωνία στο Κίεβο μετά τις δηλώσεις Τραμπ -Τι όπλα θα πάρουν οι Ουκρανοί, μπορούν όντως να χτυπήσουν τη Μόσχα; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.07.2025 | 00:19
Η Περιφέρεια ενισχύει τον δήμο Καρδίτσας με ειδικά οχήματα Πολιτικής Προστασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 23:57
Λάρισα: Τροχαίο απόψε μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή- ένας τραυματίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.07.2025 | 23:43
Χειρότερες οι προβλέψεις για καύσωνα – Θα δούμε και 45άρια- Λαγουβάρδος: 40άρια και την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλία (video)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.07.2025 | 14:30
Σολομώντεια λύση για την άρδευση σε Λάρισα - Καρδίτσα; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.07.2025 | 09:46
Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας έξω από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.07.2025 | 09:36
Σε ένα ενιαίο ταμείο η ΚΑΠ - Μένουν οι επιδοτήσεις, φεύγει η αγροτική ανάπτυξη (πυλώνας ΙΙ) - ΒΟΛΟΣ | 15.07.2025 | 15:24
Δίκη δημοσιογράφου στον Βόλο: Ένοχος για απόπειρα εκβίασης της Ζέττας Μακρή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 09:38
Γιγαντιαία χασισοφυτεία στον Ρακοπόταμο Αγιάς – Συλλήψεις και έρευνα σε εξέλιξη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 13:09
Λάρισα: Μειωμένη κίνηση στη λαϊκή του Σταθμού – Γεμάτοι πάγκοι, άδειες τσέπες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2025 | 23:57
Λάρισα: Τροχαίο απόψε μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή- ένας τραυματίας - ΕΛΛΑΔΑ | 15.07.2025 | 14:10
Πέθανε ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, ήταν ο «κακός» του Πάρα Πέντε