Σε φάση εγρήγορσης και διαρκούς επαγρύπνησης βρίσκεται ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ενόψει της πιο απαιτητικής περιόδου του καλοκαιριού, με τον πρόεδρό του Δημήτρη Τσιούρη να εκπέμπει σαφές μήνυμα ενότητας και συλλογικής ευθύνης γύρω από τη διαχείριση του νερού στον θεσσαλικό κάμπο.
«Το νερό είναι κοινό αγαθό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρχουν ιδιοκτησιακές συμπεριφορές», δηλώνει με νόημα ο κ. Τσιούρης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει σημασία αν το νερό προέρχεται από την Καρδίτσα ή από τη Λάρισα. Δεν γίνεται χωράφια που βρίσκονται στη Λάρισα να μένουν απότιστα και χωράφια που βρίσκονται στην Καρδίτσα να αρδεύονται μέχρι τέλος Αυγούστου. Η επάρκεια ή η έλλειψη πρέπει να κατανέμεται ισόποσα, ισόνομα και ισότιμα».
Από την Τρίτη 1η Ιουλίου, ο Οργανισμός προχωρά σε εφαρμογή περιοδικού προγράμματος ποτίσματος, με σύστημα «εβδομάδα παρά εβδομάδα» για επιλεγμένες περιοχές, με στόχο την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Παρά το γεγονός ότι «το ποτάμι έχει ακόμη νερό, χάρη και στις βροχές των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα», η πίεση που θα δεχθεί το σύστημα τις πρώτες 45 ημέρες του Ιουλίου και Αυγούστου αναμένεται έντονη. «Η περίοδος από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου είναι κάθε χρόνο η πιο κρίσιμη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ. «Γι’ αυτό και θα υπάρξει υποστήριξη από τη λίμνη Πλαστήρα, αφού όσο περνούν οι μέρες, το νερό του Πηνειού μειώνεται».
Όπως αναφέρει, κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται συντονισμένες συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Δήμοι, ΟΔΔΥΘ, ΤΟΕΒ, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αναλύουμε κάθε φορά τα νέα δεδομένα, βήμα-βήμα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε την αρδευτική σεζόν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στις εργασίες αποκατάστασης του εξοπλισμού και των υποδομών που είχαν χτυπηθεί βάναυσα από τον Ντάνιελ έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό, αναφέρεται εν συνεχεία ο κ. Τσιούρης για να τονίσει ότι «Έχουμε φτάσει στο 95% των απαραίτητων παρεμβάσεων: αποκαταστάσεις ταμιευτήρων, φραγμάτων, αντλιοστασίων, καθαρισμός καναλιών», τονίζει. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού αξιοποίησε τόσο την κρατική βοήθεια όσο και ίδια κεφάλαια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Καλαμακίου παρά τις πολύ μεγάλες ζημιές, ήδη άρχιζε να ταμιεύει νερό.
ΣΧΕΔΙΟ
Ο κ. Τσιούρης τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης υδάτων για τον θεσσαλικό κάμπο, βασισμένου σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. «Δεν λέμε να μείνει κανείς απότιστος. Όμως, πρέπει να υπάρχει ενότητα και λογική κατανομή», σημειώνει. Για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Ζητάμε εδώ και τώρα: Δίκαιη και τεκμηριωμένη κατανομή των υδάτων του ταμιευτήρα του Ταυρωπού. Αναλυτική καταγραφή ποσοτήτων που διατίθενται σε κάθε περιοχή, με διαφάνεια και λογοδοσία. Ενιαίο σχέδιο διαχείρισης υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
«Όπως υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας -π.χ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη Θεσσαλία- έτσι και στο δημόσιο αγαθό του νερού πρέπει να διατίθεται με δίκαιο και ισόνομο τρόπο», υπογραμμίζει.
ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Ο πρόεδρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στο ποτάμι που μέσω του οποίου έρχεται το νερό από τη λίμνη Πλαστήρα στο δίκτυο του ΤΟΕΒ. «Πριν καν φτάσουμε στη φάση της μεγάλης ζήτησης, βλέπουμε φράγματα να υψώνονται μέσα στο ποτάμι και να στεγανοποιούνται με νάιλον. Δεν ξεφεύγει ούτε σταγόνα» λέει χαρακτηριστικά, για να αναρωτηθεί εν συνεχεία ποιος έχει την επίβλεψη.
«Ποιος θα ελέγξει την κατάσταση; Ο ΟΔΔΥΘ; Η Περιφέρεια; Η Αποκεντρωμένη; Ποιος είναι ο υπεύθυνος που θα επιβάλει την τάξη;», διερωτάται. Η παρατεταμένη ζέστη από αρχές Ιουνίου δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση και η πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι σαφής: αυξημένες ανάγκες και μεγάλη πίεση. «Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει ο “πόλεμος”» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούρης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Διαχειριζόμαστε πάνω από 120.000 στρέμματα και ήδη προετοιμαζόμαστε για τις αυξημένες ανάγκες των αρδευτών».
Ειδική αναφορά κάνει και στα φράγματα Βλοχού και Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, που πέρυσι άνοιξαν για πρώτη φορά για να ενισχύσουν τον Πηνειό. Ο θεσσαλικός κάμπος μπαίνει στον πιο κρίσιμο μήνα της καλλιεργητικής περιόδου και το στοίχημα είναι κοινό: να συνεχίσει να ποτίζεται με σύνεση, δικαιοσύνη και συλλογική ευθύνη.
Θανάσης Αραμπατζής