Ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Αγρινίου για έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος, κατά μελών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αλλά και κατά άλλων προσώπων όπως αυτά προκύψουν από την ανάκριση, για τους συνολικά 41 θανάτους ατόμων ηλικίας, από 30 έως 67 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid 19 και απεβίωσαν.
Από τους 41 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου με Covid 19, η θνητότητα έφτασε στο 100%, καθώς οι 40 ασθενείς, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, πέθαναν εντός του Νοσοκομείου, και ο ένας την επομένη του εξιτηρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» η υπόθεση εισήχθη για τακτική ανάκριση στον Ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να καταθέσουν συγγενείς θανόντων, πραγματογνώμονες ιατροί κ.α., μετά από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων, που αναζητούν απαντήσεις και εκπροσωπούνται από τον πατρινό Ποινικολόγο Θανάση Διαμαντόπουλο και τον δικηγόρο Αθηνών Γιώργο Φεβρωνίδη.
Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη διερευνά «ομαδικούς» θανάτους ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ιατροί δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν πραγματογνωμοσύνες
Με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του Πατρινού δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ανατέθηκαν σε συνολικά εννέα γιατρούς Νοσοκομείων σε Πάτρα και Αττική. Η προσπάθεια όμως απέβη άκαρπη, καθώς επικαλούμενοι φόρτο εργασίας δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν το σχετικό αίτημα. Η στάση αυτή των ιατρών καθυστέρησε για τουλάχιστον δυο χρόνια την έρευνα, για τα ποσοστά θνητότητας 100%, στη ΜΕΘ– Covid 19 του Νοσοκομείου Αγρίνιου.
Κατόπιν της εισαγγελικής παρέμβασης ακολούθησε η παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου μετά και από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Παρά το γεγονός πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με έδρα την Πάτρα, από τα μέσα Μαΐου του 2021, ζητούσε ενημέρωση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη ΜΕθ -Covid 19, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις του τότε βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και ιατρού Μάριου Σαλμά, που άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για τις ενέργειες του Διοικητή, επισημαίνοντας: «Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. ‘Οσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι».
«Κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης, που κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος», είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως. Πρόκειται για γιατρούς Νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν το δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
«Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δύο ώρες να μου τον πεθάνουν;»
Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη από το Παναιτώλιο, που κατέληξε -ξαφνικά- στη ΜΕΘ Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου του 2021. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πώς ξαφνικά τον διασωλήνωσαν;. Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;».
Αναφερόμενη στην τελευταία επικοινωνία μαζί του η κα ‘Εφη θυμάται: «Τον κάλεσα στο κινητό και του λέω Γιώργο μου πώς είσαι; και μου απάντησε “όλα καλά, το οξυγόνο μου 97, δεν έχω πυρετό, έφαγα πρωινό, ήπια τσάι με φρυγανιές”… σε δυο ώρες με καλούν στο τηλέφωνο για να μου πουν ότι τον διασωληνώνουν και μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν πως έπαθε ανακοπή, τον επανέφεραν και υπήρξε και δεύτερη ανακοπή».
«Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο»
Η Βίκυ Γιαννοπούλου μητέρα δύο αγοριών ανέφερε στην «Π»: «Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ήταν ένας άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένα άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ήταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».
Ο σύζυγός της Γιώργος Καραγιάννης 51 ετών, από το Καρπενήσι, έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. «Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο» και αναρωτιέται:«40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά, και άνθρωποι, τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ, δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».
zougla.gr