ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγαλώνουν τα ρήγματα στις Βούτες Ηρακλείου - Στην Κρήτη ο Λέκκας για μία πρώτη αυτοψία
«Δεν νιώθουμε ασφαλείς, ψάχνουμε να δούμε που θα μείνουμε», λένε κάτοικοι του χωριού

27.04.2025 | 21:10
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - «Δεν νιώθουμε ασφαλείς, ψάχνουμε να δούμε που θα μείνουμε», λένε κάτοικοι του χωριού
Εσπευσμένα στην Κρήτη κατέφθασε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας μετά από επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.
Ο σεισμολόγος βρίσκεται στην περιοχή για να διενεργήσει μία πρώτη αυτοψία θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της σοβαρότητας του φαινομένου, αναφέρει το neakriti.
«Κλήθηκα για να κάνω εκτίμηση της καταστροφής και του γεωλογικού φαινομένου. Όταν το δω από κοντά θα γίνει αξιολόγηση του φαινομένου και θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει» ανέφερε νωρίτερα στο Cretalive ο καθηγητής αναφορικά με τις ρηγματώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και τεράστιες καταστροφές αφού έχουν κόψει στη μέση σπίτια, δρόμους καθώς και τον περίβολο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων σε περίπου 10 σπίτια, όπως είπε ο ίδιος, σε μία μεγάλη ακτίνα μήκους 150 μέτρων στον οικισμό των 600 ατόμων.

Ο κ. Καλοκαιρινός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο, προαναγγέλλοντας την κάθοδο επιστημόνων από την Αθήνα που θα ερευνήσουν το φαινόμενο. Επιπλέον, νωρίς το πρωί της Κυριακής μαζί με τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη μαζί με τεχνικό κλιμάκιο του δήμου όπου προχώρησαν σε αυτοψία στα σπίτια και στους δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές από τις ρηγματώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν νιώθουμε ασφαλείς, ψάχνουμε να δούμε που θα μείνουμε», λένε κάτοικοι του χωριού
Η ανησυχία των κατοίκων στις Βούτες «χτυπάει κόκκινο», όπως έγραψε το Creta24. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς έχουν δει ήδη από τις αρχές τις εβδομάδες τις πρώτες ρηγματώσεις, οι οποίες όπως λένε αυξάνονται και μεγαλώνουν…«Ρωγμές έχουν κι άλλα σπίτια, όπως και η εκκλησία. Πατάς και βλέπεις τα πλακάκια ότι έχουν σηκωθεί. Δεν νιώθουμε ασφαλείς. Το ένα παιδί το έχω στείλει στης πεθεράς μου και το άλλο στη μάνα μου. Τώρα σκέφτομαι, που να πάω να μείνω εγώ», λέει στο ειδησεογραφικό μέσο κάτοικος της περιοχής.
«Πήγαμε στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου και όταν γυρίσαμε, τότε όλοι και ο ιερέας του χωριού ανακαλύψαμε ότι είχε ανοίξει η αυλή της εκκλησίας και τα σοκάκια», λέει μια γυναίκα η οποία πρόσθεσε μάλιστα πως καθημερινά, κάτοικοι ανακαλύπτουν νέες ρωγμές στα σπίτια τους.
Κάτοικοι της περιοχής αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας 28 Απριλίου να βρεθούν στη Λότζια.
«Πήγαμε στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου και όταν γυρίσαμε, τότε όλοι και ο ιερέας του χωριού ανακαλύψαμε ότι είχε ανοίξει η αυλή της εκκλησίας και τα σοκάκια», λέει μια γυναίκα η οποία πρόσθεσε μάλιστα πως καθημερινά, κάτοικοι ανακαλύπτουν νέες ρωγμές στα σπίτια τους.
Κάτοικοι της περιοχής αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας 28 Απριλίου να βρεθούν στη Λότζια.
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2025 | 21:10
Μεγαλώνουν τα ρήγματα στις Βούτες Ηρακλείου - Στην Κρήτη ο Λέκκας για μία πρώτη αυτοψία - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 27.04.2025 | 21:05
Βασίλης Βέγγος: Ο άγνωστος γιος του Θανάση και η τεράστια ομοιότητά τους – Πως είναι και τι κάνει σήμερα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.04.2025 | 20:59
Νέες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών: Έρχεται δικογραφία στη Βουλή για Καραμανλή και Σπίρτζη - ΔΙΕΘΝΗ | 27.04.2025 | 19:53
Δημοσκόπηση CNN: Η αποδοχή Τραμπ τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 70 χρόνων - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2025 | 19:46
B.Κόκκαλης: Αποχαρακτηρισμό των Στρατιωτικών Νοσοκομείων «δείχνει» η αναστολή λειτουργίας της ογκολογικής κλινικής στη Λάρισα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.04.2025 | 19:41
Υπουργικό Συμβούλιο: Το καυτό θέμα των σιδηροδρόμων στην ατζέντα της Δευτέρας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.04.2025 | 19:36
Αήττητη τερμάτισε τη σεζόν η ΑΕΛ -νίκη εκτός έδρας και στο Μακεδονικό με 3-0 (video) - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2025 | 15:04
Το Πασχαλινό γλέντι του Νίκου Πορτοκάλογλου στο Πήλιο – Δείτε εικόνες
- ΒΟΛΟΣ | 27.04.2025 | 15:00
Βόλος: Πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ “Γαλαξίας” – Δείτε τον λόγο και το κατάστημα - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2025 | 13:42
Μεγάλες οι ζημιές από το χθεσινό χαλάζι στον Τύρναβο- Κέλλας: Άμεσα οι εκτιμήσεις για αποζημιώσεις (ΦΩΤΟ) - ΥΓΕΙΑ | 27.04.2025 | 14:44
Επείγουσα προειδοποίηση για θανατηφόρο παράσιτο που τρώει τα όργανα και σαρώνει την Ευρώπη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.04.2025 | 10:55
Eκτροπή ΙΧ στο δρόμο Καρδίτσα – Δέλτα με τραυματισμό του οδηγού (φωτο) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2025 | 00:29
Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2025 | 15:04
Το Πασχαλινό γλέντι του Νίκου Πορτοκάλογλου στο Πήλιο – Δείτε εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2025 | 10:42
Συνάντηση Κέλλα – Εσκίογλου: Θέμα ημερών οι υπογραφές για την γέφυρα της Αμπελιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2025 | 14:22
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή