ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Επτά δικογραφίες για ΜΚΟ σε κυκλώματα δουλεμπόρων – Κικίλιας: Έλεγχοι παντού
Η εξέταση των υποθέσεων αυτών των ΜΚΟ χρονίζει λόγω και της περίπλοκης φύσης τους σε διάφορα επίπεδα της Δικαιοσύνης

Για τον ρόλο και τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, συζήτησαν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη, εγείροντας ζήτημα διαφάνειας.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 7 δικογραφίες φέρεται να εμπλέκουν ΜΚΟ σε διευκολύνσεις δουλεμπορικών κυκλωμάτων που αφορούν παράνομες διακινήσεις μεταναστών στην Ελλάδα και με προορισμό την Ευρώπη.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εξέταση των υποθέσεων αυτών χρονίζει λόγω και της περίπλοκης φύσης τους σε διάφορα επίπεδα της Δικαιοσύνης.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι αναγκαίος ο διαχειριστικός έλεγχος των χρηματοδότησεων για τη εξασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας της δράσης των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται σε πράξεις παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών.
«Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει αυτή η ενημέρωση και, εάν χρειαστεί να εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση του υπουργείου Μετανάστευσης, είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε άμεσα» είχε πει ο κ. Βορίδης.
«Έχουμε 18.500 μίλια ακτογραμμής και θαλάσσιων συνόρων που πρέπει να φυλάσσονται, και αυτή είναι η δουλειά του Λιμενικού Σώματος και δική μου αρμοδιότητα, ενώ ζήτησα από τον κύριο Υπουργό να δούμε στο σύνολό τους τις δικογραφίες αυτές, που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα της Δικαιοσύνης και εκκρεμούν σε σχέση με τον ρόλο των ΜΚΟ στην Ελλάδα, σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο της νομιμότητας στο οποίο πρέπει να κινούνται και τον τρόπο διαφάνειας ως προς τη χρηματοδότησή τους» είχε επισημάνει ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 18:53
Λάρισα: Είχε στην κατοχή του σημαντική ποσότητα ηρωίνης και συνελήφθη για διακίνηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 18:42
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ του ΚΕΘΕΑ και των στεγνών προγραμμάτων του - ΒΟΛΟΣ | 02.07.2025 | 18:39
Ανοιχτή επιστολή Μπουκώρου στους πολίτες: «Καλούμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας» - ΕΛΛΑΔΑ | 02.07.2025 | 17:58
Μεγάλη φωτιά καίει πευκοδάσος στη Βουρβουρού Χαλκιδικής - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 17:44
Τι συνέβη με τους πορνοστάρ στον Πλαταμώνα: Αστυνομικοί πέρασαν τον Mannie Coco για μικροπωλητή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.07.2025 | 17:00
Λυκουρέντζος: Με διαφάνεια και αντικειμενικές εκτιμήσεις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.07.2025 | 16:15
Αποκάλυψη: Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2023 είχε ενημερώσει τον Μπρατάκο στο Μαξίμου για 9.309 προβληματικά ΑΦΜ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 15:04
Έρχεται νέο κύμα καύσωνα: Ο Θεσσαλικός κάμπος στις περιοχές που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 42°C
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2025 | 09:27
Σε κατάσταση σοκ η εστίαση στη Λάρισα: Πληθαίνουν τα λουκέτα- όσοι έκλεισαν για καλοκαίρι δεν θα ξανανοίξουν (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2025 | 19:02
«Καλό ταξίδι Ελένη»-η ανακοίνωση συλλόγου διδασκόντων ΓΕΛ Γιάννουλης για την 17χρονη που έφυγε από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 13:21
Γιάννουλη: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στη 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2025 | 13:29
Θλίψη: Πέθανε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 01.07.2025 | 22:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καλλιέργειες» ντομάτας σε εργοτάξιο 2.500 στρεμμάτων στη Λίμνη Κάρλα από αγρότες Λαγκαδά με απόδοση 600.000 ευρώ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.07.2025 | 14:23
Σκάει νέα βόμβα μετά τον Βορίδη: Τελειώνουν άλλοι δυο υπουργοί; - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.07.2025 | 09:51
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αγρότης... μίδας πήρε 16 εκατ. ευρώ - Γιατρός και δικηγόρος λάμβαναν επιδοτήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 10:02
Καταγγελία Λαρισαίου αγρότη: Έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ελιές μέσα σε αεροδρόμιο