Σημαντικές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και σιτηρά, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις συνέπειες του πρόσφατου παγετού του Μαρτίου, προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας από τις αρχές της εβδομάδας, με βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο επίκεντρο της ψυχρής εισβολής βρέθηκε η Βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να υποχωρεί σε αρνητικές τιμές κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στο ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα πλήγματα από την κακοκαιρία δεν περιορίζονται εκεί.
Κεντρική & Δυτική Μακεδονία: Απώλειες σε όλα τα μέτωπα
Στην Κεντρική Μακεδονία και στις περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας και των Σερρών οι παραγωγοί βρέθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με τις αντίξοες, για τη γεωργία, καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τη νεοϊδρυθείσα Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και τον πρόεδρό της, Δημήτρη Τσιουλάκο, παρότι μέχρι και τις 2 Απριλίου είχαν κατατεθεί περισσότερες από 10.000 δηλώσεις ζημιάς σε Ημαθία και Πέλλα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο τωρινός παγετός φαίνεται να έχει πλήξει εκ νέου καλλιέργειες επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου, νεκταρινιών, κερασιών, βερίκοκων, αχλαδιών κ.ά.
Το συνολικό μέγεθος των καταστροφών θα εκτιμηθεί με τη βελτίωση του καιρού, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν, τουλάχιστον έως και χθες (10/4) τα ξημερώματα. Στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρέθηκαν και οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, αφού ο παγετός που επικράτησε μετά τη χιονόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες, κυρίως σε αμύγδαλα και κεράσια, αλλά και σε ροδάκινα, δαμάσκηνα και αμπέλια.
Όπως και στην Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα για το μέγεθος των ζημιών στις καλλιέργειες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Η σύντομη, αλλά σφοδρή ανοιξιάτικη χιονόπτωση προκάλεσε μικροπροβλήματα και στην κτηνοτροφία, δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες της εκτροφής, της βόσκησης, αλλά και του αρμέγματος των ζώων.
Αν. Μακεδονία – Θράκη: Προβληματισμός για οπωροφόρα, ελαιόδεντρα, σιτηρά και αμπελοκαλλιέργειες
Οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες προβληματίζουν τους αγρότες του Βόρειου Έβρου, που μέτρησαν αυτές τις μέρες πέντε εκατοστά χιόνι. «Το χιόνι “ξάπλωσε” τα σιτάρια σε ορισμένα σημεία, γιατί ήταν βαρύ», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, και περιμένει πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργεια, χωρίς να είναι βέβαιος ότι προκλήθηκε ζημιά, γιατί τα σιτάρια είναι ακόμη μικρά.
Επίσης, έχουν φυτρώσει ο ηλίανθος και ο αραβόσιτος και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες. Ως προς τα οπωροφόρα δέντρα, υπάρχει προβληματισμός στην περιοχή λόγω των θερμοκρασιών, που έπεσαν κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Ο παγετός προβληματίζει το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος, Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, για τις συνέπειες σε ελαιόδεντρα και κεράσια στα βόρεια της Θράκης, συγκεκριμένα στα σύνορα της Ροδόπης με την Ξάνθη και στις περιοχές του Έβρου, από το Σουφλί και πάνω. Επίσης, σημειώθηκαν προσβολές νεαρών βλαστών και φύλλων στα αμπέλια, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα. Αυτός ο παγετός θα οδηγήσει σε μειωμένες καρποφορίες σε πυρηνόκαρπα και αμπέλι. Στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν ανησυχία, γιατί η σπορά της πατάτας δεν έγινε ακόμη.
Πελοπόννησος: Το χαλάζι χτύπησε τα πυρηνόκαρπα σε Αργολίδα και Κορινθία
«Παγωμάρα» επικρατεί στους παραγωγούς της Αργολίδας και της Κορινθίας, που δέχθηκαν στο τέλος Μάρτη και στις αρχές Απρίλη απανωτά χτυπήματα στις καλλιέργειες, κατ’ αρχήν, από τον παγετό και, στη συνέχεια, από χαλαζοπτώσεις. Ο κύριος ζημιωμένος και στις δύο περιφερειακές ενότητες ήταν τα πυρηνόκαρπα.
«Έχει γίνει μεγάλη ζημιά αυτές τις μέρες», συνοψίζει ο Μιχάλης Ζέρβας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μέλισσα» στο Άργος. «Οι κυριότερες περιοχές που χτύπησαν η παγωνιά και το χαλάζι είναι οι Προσύμνη, Ίναχος, Ήρα, αλλά και σε Κατσικάβνια, Σταθέικα, Σχινοχώρι κ.ά. Η ζημιά έγινε κυρίως στα βερίκοκα, που ήταν σε προχωρημένο στάδιο, και λιγότερο στα πορτοκάλια Ναβαλίνες, που ήταν στο πρώτο άνθος».
Προς το παρόν, ο κ. Ζέρβας υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε κατά προσέγγιση εκτίμηση της ζημιάς. Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ δεν έχει βγει να ζητήσει αναγγελίες των ζημιών που έχουν γίνει και έτσι είμαστε σε στάση αναμονής». Σε ό,τι αφορά την Κορινθία, ο παραγωγός και μέλος της Ένωσης Κορίνθου, Αναστάσιος Βαρδάκας, δηλώνει ότι «οι ζημιές είναι μεγάλες στον Άγιο Βασίλειο, το Σπαθοβούνι, το Χιλιομόδι, αλλά και συνολικά σε όλα τα χωριά λόγω χαλαζιού, και μπορεί να έφθασαν και το 60% στα πυρηνόκαρπα, αλλά και στα πρώιμα ροδάκινα, που αυτόν τον καιρό ήταν στο μέγεθος του φουντουκιού».
Απέφυγαν τα χειρότερα οι Θεσσαλοί αγρότες Ανακουφισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί, κυρίως των πυρηνόκαρπων καλλιεργειών, από το ήπιο πέρασμα της κακοκαιρίας την τρέχουσα εβδομάδα και, κυρίως, από το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν δεν υποχώρησαν από τους -2 βαθμούς Κελσίου, καταστάσεις αντιμετωπίσιμες. Το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη, οι αγρότες σε συνεργασία με τους γεωπόνους προχώρησαν σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους από τον παγετό. Ουσιαστικά, η ανησυχία παραμένει για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό της 20ής Μαρτίου και μόνο σε μεμονωμένες περιοχές καταγράφηκαν κάποιες ζημιές από τον παγετό της 8ης Απριλίου. Ο προβληματισμός είναι έντονος κυρίως στους αμυγδαλοπαραγωγούς, καθώς από την καλοκαιρία του Φεβρουαρίου και τον παγετό που ακολούθησε στα μέσα Μαρτίου τα δέντρα στρεσαρίστηκαν και επηρεάστηκαν, καθώς βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο. «Ζημιά που δύσκολα θα αντιστραφεί», σύμφωνα με τους γεωπόνους. Στον αντίποδα, ικανοποιητικές χαρακτηρίστηκαν οι βροχές που έπεσαν όλη την εβδομάδα, καθώς δόθηκε η δυνατότητα να ξεδιψάσει ο στεγνός θεσσαλικός κάμπος. Πίεση για αποζημιώσεις Το αγροτικό κίνημα συνεχίζει την πίεση προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για δίκαιες αποζημιώσεις από τον παγετό της 20ής Μαρτίου και άμεσες προκαταβολές. Εξού και έχει ορισθεί μαζική αγωνιστική συγκέντρωση με τρακτέρ και αυτοκινητοπομπή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας σήμερα, Παρασκευή (11/4), στις 8 το βράδυ, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. «Είναι η αφετηρία των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ώστε να υπάρξει 100% αποζημίωση στους παγετόπληκτους αγρότες με βάση την πραγματική ζημιά και όχι αποζημίωση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τους “κόφτες” που δίνουν ψίχουλα στο τέλος», αναφέρει |