ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ενισχύσεις de minimis ζητούν οι παραγωγοί ξερών φασολιών στη Λάρισα
Ερώτηση προς τον Κώστα Τσιάρα απο βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χρακόπουλο

Ενισχύσεις de minimis που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που έχουν φέρει οι χαμηλές αποδόσεις του 2024 ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί ξερών φασολιών, όπως τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Η χαμηλή παραγωγικότητα προήλθε λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο έθεσαν σε υπόμνημα τους τέσσερις συνεταιρισμοί (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ). Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί κατέθεσαν αίτημα για συμπληρωματική ενίσχυση, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μέσω de minimis.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
«Οι παραγωγοί ξερών φασολιών ζητούν την συνδρομή της πολιτείας μέσω των ενισχύσεων de minimis, ώστε να καλύψουν επαρκώς το απωλεσθέν τους εισόδημα για μια καλλιέργεια που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί θετικές οικονομικές προσδοκίες για τους αγρότες». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για την αναπλήρωση της περσινής χαμηλής προσόδου των αγροτών τεσσάρων συνεταιρισμών της Λάρισας που καλλιέργησαν ξερά φασόλια.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μεταφέρει το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας της καλλιέργειας για το 2024, ελέω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών το περασμένο καλοκαίρι, που του έθεσαν με υπόμνημά τους οι τέσσερις συνεταιρισμοί (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), καθώς και το αίτημα των παραγωγών για συμπληρωματική ενίσχυση, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μέσω de minimis.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του, «στην Θεσσαλία τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την αγροτική παραγωγή. Οι πλημμύρες του 2023 προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, άλλα και το 2024, που οι αγρότες ήλπιζαν να ανακάμψουν οικονομικά, σχεδόν όλες οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν αρνητικά από το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε την περιοχή από το τέλος της άνοιξης και διήρκησε για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Μια από τις καλλιέργειες που επλήγησαν από αυτές τις συνθήκες ήταν τα ξερά φασόλια. Σύμφωνα με επιστολή τεσσάρων συνεταιρισμών του νομού Λάρισας, σπάρθηκαν περίπου 5 με 6 χιλιάδες στρέμματα στον νομό για το 2024, άλλα οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και έπειτα ήταν τόσο σημαντικές, που προκάλεσαν σοβαρότατη μείωση της παραγωγής και συνεπώς μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς.
Από τη στιγμή που η ζημιά έγινε αντιληπτή υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου οργάνου της πολιτείας, του ΕΛΓΑ, και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπεται, οι σχετικές αναγγελίες για ζημιές από καύσωνα, οι επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Οργανισμού, οι δηλώσεις ζημιάς και στη συνέχεια οι εκτιμήσεις ανά αγροτεμάχιο και παραγωγό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνεταιρισμοί, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής, η οποία είναι γεγονός στην συντριπτική πλειονότητα των αγροτεμαχίων, λόγω της “αδυναμίας” του Κανονισμού να υφίστανται αποζημιώσεις για τις έμμεσες ζημιές, τις οποίες προκάλεσε το ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενισχυθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί των ξερών φασολιών στον νομό Λάρισας για να αναπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν λόγω των πραγματικά ασυνήθιστα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο;»
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.04.2025 | 15:35
Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα – Μαζί με τη Μαρέβα από την Τήνο - ΕΛΛΑΔΑ | 20.04.2025 | 15:28
Έγκυος για δεύτερη φορά η Έφη Αχτσιόγλου - Η φωτογραφία με την οποία ανακοίνωσε τα χαρμόσυνα - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 20.04.2025 | 15:24
Νέα ανακάλυψη ανατρέπει τους κανόνες της Φυσικής - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2025 | 12:51
Λάρισα: Τρομακτικό τροχαίο λίγο πριν το Χριστός Ανέστη -σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ με έναν τραυματία - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2025 | 12:47
Πασχαλινό οικογενειακό γλέντι στη Γιάννουλη με αρνί, κοκορέτσι και χορό (ΦΩΤΟ-ΒΙΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 20.04.2025 | 12:38
Ανάσταση: Εκρηκτικό σκηνικό στη Λήμνο με αυτοσχέδιο «μπαζούκα» -Η συγκινητική λειτουργία στον Άγιο Ευστράτιο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 20.04.2025 | 12:29
Χρυσά κορίτσια του πόλο και θρίαμβος στο Παγκ. Κύπελλο-Νίκησε 13-9 την Ουγγαρία - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2025 | 11:44
Πήραν φωτιά οι σούβλες στις γειτονιές της Λάρισας (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 12:14
Τραγωδία στην Τσαριτσάνη: 52χρονος έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του και σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 12:05
Τα μυστικά του καλού ψησίματος του οβελία από ψήστη της Λάρισας (ΦΩΤΟβιντεο) - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2025 | 10:07
Βόλος: Έχασαν και την “Ανάσταση” οι παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2025 | 13:52
Κίνητρα αξιοπρεπούς εξόδου της παλιάς φρουράς αγροτών με πριμ για τη μίσθωση της γης στη νέα ΚΑΠ - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 10:04
Χίος: Η ξεχωριστή πρώτη Ανάσταση από τον «ιπτάμενο ιερέα» στην Παναγία Ευαγγελίστρια - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 09:51
Στη Λάρισα με ειδική πτήση σήμερα το Άγιο Φως - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2025 | 12:51
Λάρισα: Τρομακτικό τροχαίο λίγο πριν το Χριστός Ανέστη -σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ με έναν τραυματία - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 14:08
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Τραυματιοφορέας πέθανε ενώ μετέφερε ασθενή στα Επείγοντα