ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Η ελληνική πινακίδα που έγινε viral και λίγοι γνωρίζουν -Τι είναι η «ιρλανδική διάβαση»
VIRAL

Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο είναι γεμάτο από ιρλανδικές διαβάσεις που παρότι αποτελούν μια φθηνή λύση εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους.
Το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι γέφυρες δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι αποτελούν τις κατεξοχήν υποδομες μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ζεύξη δύο σημείων πάνω από τα οποία μπορεί να υπάρχει νερό, χαράδρα κ.ο.κ.
Στην Ελλάδα, η ιστορία των γεφυρών κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια, διευκολύνοντας σε θεαματικό βαθμό τις μετακινήσεις των πολιτών. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα σημεία, όπου, λόγω κόστους, η κατασκευή γεφυρών αποδείχθηκε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.
Ως μεσοβέζικη λύση, σε πολλές περιπτώσεις – και δη στο επαρχιακό δίκτυο - προτάθηκαν οι λεγόμενες «ιρλανδικές διαβάσεις», δηλαδή τσιμεντένιες διαβάσεις που δημιουργήθηκαν σε πρόχειρο τρόπο για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών σε χειμάρρους.
Δηλαδή, για λόγους κόστους, αντί να κατασκευαστεί γέφυρα, προτιμήθηκε η ρίψη ασφάλτου ή τσιμέντου ώστε τα καλοκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν έχει πολλά νερά να διαβαίνουν με στοιχειώδη ασφάλεια αυτοκίνητα και πεζοί.
Στον αντίποδα, η διέλευση από τις συγκεκριμένες διαβάσεις πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία όταν εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, δεδομένου ότι το όχημα μπορεί να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, το νερό ενδέχεται να «κουβάλησε» πέτρες πάνω στην ιρλανδική διαβάση, οι οποίες λόγω της αύξησης στης στάθμης του νερού δεν είναι ορατές από τον οδηγό και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό του.
Οι συγκεκριμένες πρόχειρες διαβάσεις ονομάστηκαν «ιρλανδικές» μιας και στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο, οι Ιρλανδοί δημιουργούσαν τέτοιου τύπου κατασκευές, με σκοπό να... ξεγελάσουν τους Βρετανούς. Αυτό διότι όταν έβρεχε, οι διαβάσεις σκεπάζονταν από νερό και γίνονταν αόρατες, οπότε οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαβούν τον ποταμό.
Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο βρίθει από ιρλανδικές διαβάσεις, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ιτέα Έβρου. Η συγκεκριμένη διάβαση έφερε σημαντικές φθορές και ως εκ τούτου υποβλήθηκε σε ανακατασκευή.
carandmotor.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 22:31
Τα εγκαίνια του νέου ενδοσκοπικού τμήματος της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 19:15
Ατύχημα για τον Αχιλλέα Μπέο, γλίστρησε και έπεσε στο Λιμάνι του Βόλου! - ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2025 | 19:01
Έγκλημα στην Αγία Παρασκευή: Γάζωσαν άνδρα μέρα μεσημέρι -Τον πυροβόλησαν 5 φορές - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 18:56
Αλόννησος -υπόθεση Καραμιχαηλίδη: Αθώοι κατά πλειοψηφία οι δύο κατηγορούμενοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.07.2025 | 18:54
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2025 | 16:23
Κορωπί: Κάηκαν σπίτια – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι, μάχη με τις αναζωπυρώσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 16:16
Δράση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:44
Δροσερός περίπλους των παραλίων της Λάρισας από το δήμο Αγιάς (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 10:23
Σοκ στη Λάρισα με 40χρονο που εντοπίστηκε νεκρός το πρωί στην οικία του - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 19:15
Ατύχημα για τον Αχιλλέα Μπέο, γλίστρησε και έπεσε στο Λιμάνι του Βόλου! - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.07.2025 | 13:21
Χαμός σε χωριό των Τρικάλων- Είχαν στήσει ερωτικό… τρίο στο μπαλκόνι! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 12:33
Τακούδης: Στους 40°-41° Τρίτη, Τετάρτη η Θεσσαλία στους 31°-32° την Πέμπτη!!! (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 11:39
Λάρισα: Απόπειρα διάρρηξης ΙΧ σε πάρκινγκ -Καταδίωξη στην εθνική οδό, μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:15
Λάρισα: Κηδεύεται σήμερα ο αυτοκινητιστής και μπουζουξής Στέφανος Ζαχαριάδης 53 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 22:31
Τα εγκαίνια του νέου ενδοσκοπικού τμήματος της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:44
Δροσερός περίπλους των παραλίων της Λάρισας από το δήμο Αγιάς (ΦΩΤΟ)