ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ ζητούν οι παραγωγοί ρίγανης της Θεσσαλίας, το θέμα πήγε στην Βουλή
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές ρίγανης της Θεσσαλίας.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές ρίγανης της Θεσσαλίας.
Με κοινή επιστολή τους, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ και ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ζητούν να γίνουν αναγγελίες της ζημιάς από τους δήμους και να προβεί ο ΕΛΓΑ σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν.
Όπως αναφέρουν οι συνεταιρισμοί, στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί επένδυσαν και στήριξαν την καλλιέργεια της ρίγανης, με τα συνολικά στρέμματα να ξεπερνάνε σήμερα τα 25.000. Πρόκειται για μια πολυετή, ξερική καλλιέργεια που δεν απαιτεί μεγάλες εισροές και παρουσιάζει μεγάλη εδαφική προσαρμοστικότητα.
Η ρίγανη έχει κύκλο ζωής τουλάχιστον 6 έτη, αποτελεί προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη αξία και έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Κάθε χρόνο, το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα φυτά της ρίγανης βγαίνουν από το λήθαργο. Το τελευταίο διάστημα, οι καλλιεργητές- παραγωγοί ρίγανης διαπιστώνουν ότι σε καλλιέργειες που φυτεύτηκαν από το έτος 2021 έως το 2023 τα φυτά έχουν «νεκρώσει». Αντίθετα, καλλιέργειες που φυτεύτηκαν από τον Οκτώβριο του 2024 και μετά αναπτύσσονται φυσιολογικά και δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το πρόβλημα στις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν έως το 2023 οφείλεται αποκλειστικά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έντονη ξηρασία) που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, κυρίως στο διάστημα από Ιούνιο μέχρι Νοέμβριο.
Οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με:
- Την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για τη χρονιά που διανύουμε
- Την καταστροφή φυτικού κεφαλαίου
- Την απώλεια εισοδήματος των επόμενων ετών, ανάλογα με το έτος φύτευσης κάθε αγροτεμαχίου
Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο στους παραγωγούς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς των παραπάνω περιοχών, αλλά και στις τοπικές βιομηχανίες, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε: α) να γίνουν αναγγελίες της ζημιάς από τους Δήμους, β) να προβεί ο ΕΛΓΑ σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και γ) να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν.
Αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση σας στο αίτημά μας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών η ζημιά αναμένεται να είναι μεγάλη.
Ερώτηση στην Βουλή
Λύσεις για τα προβλήματα που αφορούν τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ και του Γεωργικού Συνεταιρισμού Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
Ο βουλευτής ζητά «άμεση παρέμβαση ώστε: α) να γίνουν αναγγελίες της ζημιάς από τους Δήμους, β) να προβεί ο ΕΛΓΑ σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και γ) να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν».
agrotypos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2025 | 22:05
«Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης»-εκδήλωση στη Λάρισα με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Π.Θ Καίτη Χούστη - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2025 | 21:55
Συναντήσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2025 | 21:52
Στη Λάρισα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 21:51
Τι λέει γιαγιά της 4χρονης που κάηκε από καυτό νερό σε παιδικό σταθμό στον Βόλο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2025 | 21:39
Παρέμβαση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς στη Βουλή για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2025 | 21:06
Ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών – Στα 600 εκ. με υπερδέσμευση και ιδιωτική συμμετοχή - ΔΙΕΘΝΗ | 08.05.2025 | 20:48
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ - Πήρε το όνομα Λέων 14ος - Γιατί είναι έκπληξη η εκλογή του - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.05.2025 | 20:15
Σενάριο βάζει φωτιά στο ΝΒΑ: Μετά το φιάσκο στα πλέι οφ, οι Λέικερς ονειρεύονται τριάδα Λεμπρόν, Ντόντσιτς και Αντετοκούμπο
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.05.2025 | 13:35
Πάμε ολοταχώς για γεωργία franchise στο θεσσαλικό κάμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.05.2025 | 12:15
Καιρός – Τσατραφύλλιας: Πολικός «αεροχείμαρρος» θα διώξει την σκόνη και θα ρίξει την θερμοκρασία πάνω από 10 βαθμούς - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 11:57
Η Ελλάδα θα κατασκευάζει στρατιωτικά φορτηγά -Στον Βόλο θα φτιάχνονται τα νέα «θηρία» του στρατού - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 09:52
Άγρια οπαδική συμπλοκή 40 ατόμων αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Ιωνία Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2025 | 12:19
Έξι Λαρισαίες έφυγαν από την ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.05.2025 | 10:04
Θεσσαλία: Απάτη... μαμούθ - Λογιστής εξαπάτησε 4.000 Ρομά με επιδόματα - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 20:11
Βόλος: Μαχαίρωσε τον πρώην σύντροφό της γιατί πίστευε ότι την απατούσε - ΥΓΕΙΑ | 08.05.2025 | 10:52
Δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία: Ξεκινά η αποστολή SMS στους ασθενείς – Πώς θα κλείσετε ραντεβού