ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πάνω - κάτω το βαμβάκι νευρικότητα που προδίδει κάποιο ανοδικό ξέσπασμα
Εβδοµάδα σηµαντικών αναταράξεων η περασµένη για την αγορά βάµβακος

Εβδοµάδα σηµαντικών αναταράξεων η περασµένη για την αγορά βάµβακος µετά τις ανακοινώσεις Τραµπ περί νέου κύµατος δασµών στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθµόν 1 καταναλωτή βάµβακος παγκοσµίως.
Τα νέα της ∆ευτέρας έφεραν µέσα σε ένα 24ωρο τις τιµές άµεσης παράδοσης ακόµη και κάτω από τα 60 σεντς και τα συµβόλαια Μαΐου στα 62 σεντς, επίπεδο που είχε να βιώσει η αγορά από την Covid-19. Να σηµειωθεί πως πλέον το ενεργό συµβόλαιο είναι ο Μάιος, καθώς ο Μάρτιος λήγει και δεν υπάρχουν πολλές ενεργές θέσεις. Ευτυχώς, η αντίδραση ήταν άµεση και ήρθε την Τετάρτη.
Η απότοµη υποχώρηση των συµβολαίων έδωσε την ευκαιρία στη φυσική αγορά να κινηθεί και αυτό υποστήριξε άµεσα τις τιµές, επαναφέροντας στο ταµπλό τα 65 µε 66 σεντς. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως µόλις 10 µέρες πριν, τα ίδια ακριβώς συµβόλαια Μαΐου και Ιουλίου έπαιζαν στα 69,5 µε 70,5 σεντς. Το εύρος της αρνητικής µεταβολής είναι σηµαντικό και επαληθεύει πως η αγορά εισέρχεται σε µια ιδιαίτερα «νευρική» περίοδο.
Λίγες βδοµάδες για τις προπωλήσεις
Σε περίπου ένα µήνα θα ανοίξει η αυλαία στην Ελλάδα για τις προπωλήσεις. Μέσα σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον και µε την απειλή του εµπορικού πολέµου να πλανάται στην ατµόσφαιρα, η κάθε πρόβλεψη για τις τιµές αρχές Απριλίου µοιάζει µε εις άτοπο απαγωγή. Επίσης, όσο πιο χαµηλά παίζουν τα συµβόλαια αυτές τις εβδοµάδες, τόσο περισσότερο αποθαρρύνεται µερίδα κόσµου από το να εµπιστευτεί ξανά το βαµβάκι το 2025 και έτσι, όµως περισσότερο «διευκολύνει» το ισοζύγιο της επόµενης χρονιάς. Ήδη οι Αµερικανοί προβλέπουν µείωση 15% στις καλλιεργήσιµες εκτάσεις και σχεδόν 10% σε παγκόσµιο επίπεδο. Στις 31 Μαρτίου θα δηµοσιευτεί το επίσηµο NASS Report που θα αποτελέσει σηµείο αναφοράς για τις µετέπειτα εξελίξεις.
Για µερίδα αναλυτών, η τρέχουσα περίοδος αποτελεί το βαθύ σκοτάδι πριν την ανατολή. Η δραστική µείωση στις εκτάσεις του 2025 και η σε εξέλιξη επανεκκίνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος µπορεί εύκολα να φέρει καλύτερες τιµές και µάλιστα σχετικά άµεσα. Χώρια που, µία τυχόν εξοµάλυνση του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ – Κίνας το επόµενο διάστηµα θα µπορούσε µε τη σειρά της να φέρει ένα ράλι εντός της άνοιξης προς τα 75 – 80 σεντς, που θα ευνοούσε προπωλήσεις. Όλα είναι θέµα ισοζυγίου και χρηµατιστηρίου.
Καλή... διασκέδαση εύχεται µέσω Χ ο Ντόναλντ Τραµπ
«Προς τους σπουδαίους αγρότες των Ηνωµένων Πολιτειών: ετοιµαστείτε να αρχίσετε να παράγετε πολλά αγροτικά προϊόντα που θα πωλούνται εντός των Ηνωµένων Πολιτειών. Οι δασµοί θα ισχύουν για τα εισαγόµενα προϊόντα στις 2 Απριλίου. Καλή διασκέδαση!». Με αυτό το λιτό µήνυµα των τριών γραµµών και 35 λέξεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε απώλειες στα αµερικανικά χρηµατιστήρια:
- 15% στο βαµβάκι
- 10% στο σιτάρι
- 10% στη σόγια
- 8% στο καλαµπόκι.
Θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ αδιαφορεί πλήρως για την ηρεµία στην αγορά. Λίγα 24ωρα µετά τις δηλώσεις αυτές, και τα τέσσερα αυτά βασικά αγροτικά εµπορεύµατα έχουν µερικώς ανακτήσει την προηγούµενη δυναµική τους.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2025 | 11:03
Η γυναίκα – μυστήριο και το διπλό θρίλερ σε Λάρισα, Τύρναβο - ΔΙΕΘΝΗ | 26.04.2025 | 10:58
Τσερνομπίλ: 39 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία, ο φόβος είναι ακόμη εκεί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.04.2025 | 10:08
«Ανοίγουν» 2.182 θέσεις εργασίας σε Δήμους της Θεσσαλίας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 26.04.2025 | 10:05
«Νικολούλη θα χαθείς πριν την ώρα σου»: Το μήνυμα που πάγωσε το πλατό στο «Φως στο Τούνελ» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 26.04.2025 | 10:04
Πέθανε η δημοσιογράφος Σούζυ Καζαντζίδου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.04.2025 | 10:02
Πέθανε ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο μεγαλύτερος αδερφός του Βασίλη - ΔΙΕΘΝΗ | 26.04.2025 | 10:00
Ρέκβιεμ για τον Πάπα Φραγκίσκο - Τελευταίος αποχαιρετισμός - ΒΟΛΟΣ | 26.04.2025 | 00:02
Στο ΚΑΤ ο 56χρονος από τους Κωφούς που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση με χορτοκοπτικό
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2025 | 07:44
Ανησυχία για το μέλλον του βαμβακιού λόγω της νέας ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2025 | 21:41
Θλίψη στην Καρδίτσα για τον θάνατο 26χρονης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2025 | 07:40
Λουλούδια και κεριά στο Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας στη μνήμη της 26χρονης - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2025 | 09:48
Κώστας Καραμανλής: Εξόρμηση στα Ιωάννινα με την σύζυγό του Νατάσα και την Όλγα Κεφαλογιάννη - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2025 | 21:01
Θλίψη στη Νέα Ιωνία Βόλου: Έφυγε από την ζωή 51χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2025 | 07:37
Πρόταση για νομοθετική θέσπιση του ακατάσχετου για πάσης φύσης γεωργικές ενισχύσεις κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2025 | 19:55
Θλίψη στον Βόλο- Έφυγε από την ζωή γνωστός επιχειρηματίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2025 | 07:28
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στην Ανατολική Θεσσαλία σήμερα