ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Νορβηγία θα ανοίξει προστατευόμενους ποταμούς σε υδροηλεκτρικές μονάδες
Σχολιάζει ο Κώστας Γκούμας

Σχολιάζει ο γνωστός γεωοπόνος μέλος της ΕΔΥΘΕ και παλιός πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Ελλάδας Κώστας Γκούμας ότι η Νορβηγία θα ανοίξει προστατευόμενους ποταμούς σε υδροηλεκτρικές μονάδες.
Συγκεκριμένα το νορβηγικό κοινοβούλιο ψήφισε για το άνοιγμα προστατευόμενων ποταμών σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, προκαλώντας μανία από ομάδες προστασίας που φοβούνται για την τύχη των ψαριών και άλλων άγριων ζώων.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερων από 1MW σε προστατευόμενες πλωτές οδούς εάν το κοινωνικό όφελος είναι «σημαντικό» και οι περιβαλλοντικές συνέπειες «αποδεκτές». Ψηφίστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο μέτρων για τη βελτίωση της προστασίας από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
Ο Une Bastholm, βουλευτής των Πρασίνων, χαρακτήρισε την πρόταση ως "ιστορική επίθεση στη νορβηγική φύση" όταν αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι εκστρατείες για το περιβάλλον λένε ότι πιστεύουν ότι η πρόταση θα οδηγήσει σε ένα «ατελείωτο ρεύμα» νέων μαχών για την ανάπτυξη του ποταμού. Επέκριναν την κυβέρνηση, η οποία ανέφεραν ότι την έσπευσε χωρίς κατάλληλη δημόσια διαβούλευση ή εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι πλατφόρμες πετρελαιοπηγής Johan Sverdrup του Equinor στη Βόρεια Θάλασσα
Νορβηγική εταιρεία ασκεί πιέσεις για να ανοίξει το πετρελαιοπηγές της Rosebank στις μισές πράσινες επενδύσεις
Διαβάστε περισσότερα
Ο Truls Gulowsen, επικεφαλής της Νορβηγικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης, δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για κάθε προστατευόμενο υδατορεύμα, για κάθε ποτάμι, κάθε καταρράκτη και κάθε λίμνη. Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτό που κερδίσαμε μέσα από περισσότερα από εκατό χρόνια πάλης υδατορευμάτων εξαιτίας μιας εσφαλμένης και ανεύθυνης βιαστικής απόφασης. ”
Η Νορβηγία, μια σκανδιναβική χώρα γνωστή για τα δραματικά φιόρδ και την παρθένα φύση της, έχει προστατεύσει σχεδόν 400 πλωτές οδούς με σχέδια που τους εμποδίζουν να καταστραφούν από μεγάλα εργοστάσια παραγωγής Τα ποτάμια και τα είδη σε αυτά απειλούνται ξεχωριστά από την εντατική γεωργία και την κλιματική κρίση.
Οι εκστρατείες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το νορβηγικό κοινοβούλιο την Τρίτη και παρουσίασαν αναφορά κατά της ανάπτυξης υδροηλεκτρικής ενέργειας σε προστατευόμενες πλωτές οδούς, η οποία ανέφεραν ότι συγκέντρωσε 25.000 υπογραφές.
Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι οι επικριτές έχουν «υψηλώσει» τους κινδύνους για τη φύση. Τα κριτήρια έγκρισης παραμένουν αμετάβλητα και οι εταιρείες που επιθυμούν να κατασκευάσουν υδροηλεκτρικά φράγματα θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν αυστηρές εκτιμήσεις πριν τους χορηγηθεί άδεια.
Την πρόταση υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από το Συντηρητικό κόμμα, το κόμμα Πρόοδος, το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα του Κέντρου. Οι Χριστιανοδημοκράτες απέσυραν την υποστήριξή τους, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα για τη διατύπωση.
Ο P ål Mugaas, εκπρόσωπος Τύπου της Norske Lakseelver (Ποταμοί Νορβηγίας Σολωμού), δήλωσε: «Είναι μια θλιβερή μέρα για τον άγριο σολομό και όλα τα άλλα είδη σε αυτά που υποτίθεται ότι ήταν μόνιμα προστατευόμενα ποτάμια. ”
Οι διαφορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν συγκλονίσει τη νορβηγική πολιτική τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση κατέρρευσε στα τέλη Ιανουαρίου στη σειρά για την υιοθέτηση του τελευταίου πακέτου καθαρής ενέργειας της ΕΕ.
Το νορβηγικό ηλεκτρικό δίκτυο είναι μεταξύ των καθαρότερων στον πλανήτη – αποτέλεσμα των υδροηλεκτρικών φράξεων του – και η χώρα είναι ένας καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος που απολαμβάνει εδώ και καιρό φθηνούς λογαριασμούς.
Η Merethe Dotterud Leiren, πολιτικός επιστήμονας στο Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας Cicero, δήλωσε: «Αυτή η κατάσταση καθιστά πολιτικά δυσκολότερη την υπεράσπιση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ”
Οι συγκρούσεις καθαρής ενέργειας της Νορβηγίας έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στις ανεμογεννήτριες. Η άρνηση διάλυσης αιολικού πάρκου που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τα δικαιώματα των αυτόχθονων κτηνοτρόφων ταράνδων Sámi το 2021 έχει προσελκύσει την υποστήριξη των εκστρατειών για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδής ακτιβίστριας Greta Thunberg.
Ο Leiren είπε: «Γενικά, οι Νορβηγοί είναι πιο θετικοί στην υδροηλεκτρική ενέργεια παρά στην αιολική ενέργεια. Ωστόσο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν μέρη για να κατασκευάσουμε μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς να χτίσουμε προστατευμένη φύση. ”
Ο Fornybar Norge, ο νορβηγικός όμιλος λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε την πρόταση για χαλάρωση της προστασίας των ποταμών.
Έλεγε: «Αυτό, μεταξύ άλλων, θα είναι σχετικό για έργα που έχουν σημαντική μείωση των πλημμύρων. Παράλληλα καλό είναι ότι η απόφαση δεν αποτελεί ελεύθερο πέρασμα για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε προστατευόμενα υδατορεύματα. ”
Η Νορβηγική Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Ενέργειας (NVE) έχει δηλώσει προηγουμένως ότι υπάρχει μικρή δύναμη να κερδίσουμε από την εκμετάλλευση ποταμών χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις στη φύση.
Ο Kjetil Lund, διευθυντής της NVE, δήλωσε στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NRK την Τρίτη: "Δεν υπάρχει σχεδόν καμία μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης σε προστατευόμενες πλωτές οδούς, εκτός αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε την πιο όμορφη, πιο πολύτιμη φύση που έχουμε. ”
Kαι o Κώστας Γκούμας καταλήγει: "εμείς ακόμα τίποτα τόσα χρόνια… ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο"
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2025 | 21:41
Θλίψη στην Καρδίτσα για τον θάνατο 26χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2025 | 21:09
Ε. Λιακούλη: «Οι διψασμένες ψυχές μας, ξεδιψούν στην αστείρευτη Ζωοδόχο Πηγή» - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2025 | 21:01
Θλίψη στη Νέα Ιωνία Βόλου: Έφυγε από την ζωή 51χρονος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.04.2025 | 20:53
Βαμβάκι: Σε λίγες μέρες προπωλήσεις, έως 6 λεπτά πάνω η τιμή για χαμηλή υγρασία και ξένη ύλη - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2025 | 20:38
Φάρσαλα: Αυτοκίνητο «τούμπαρε» στους Χαλκιάδες - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2025 | 20:27
Ασθενής πήρε φωτιά στη διάρκεια χειρουργείου στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» - Διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.04.2025 | 20:04
Το συγκινητικό αντίο του Νίκου Μίχη στον συμμαθητή του Ευθύμιο Μπατάλα - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2025 | 19:55
Θλίψη στον Βόλο- Έφυγε από την ζωή γνωστός επιχειρηματίας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2025 | 07:44
Ανησυχία για το μέλλον του βαμβακιού λόγω της νέας ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2025 | 21:56
Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε o γνωστός πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής Eυθύμιος Μπατάλας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2025 | 18:05
Tραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρή 26χρονη που έπεσε στο κενό από το Εμπορικό Κέντρο (φωτο - βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2025 | 17:40
Δυνατή μπόρα στη Λάρισα και έντονες βροχές στη Δυτική Θεσσαλία με κεραυνούς (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2025 | 07:40
Λουλούδια και κεριά στο Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας στη μνήμη της 26χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2025 | 08:02
Σήμερα κηδεύεται στα Φάρσαλα ο Δόκιμος Πυροσβέστης Ζήσης Καντούνης - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2025 | 07:50
Τροχαίο δυστύχημα στο Βόλο: 41χρονος πατέρας νεκρός μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ (video) - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2025 | 09:53
Άγριο ξύλο μεταξύ ανηλίκων στον Πτελεό -Στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα 16χρονος, συνελήφθη 14χρονος