ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουν στις παραβιάσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Προκαλούν με κορβέτα στην Κρήτη
Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων η Τουρκία στο Αιγαίο

Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων η Τουρκία στο Αιγαίο, που μετά τα «ήρεμα νερά» του 2024, έχει μπει δυναμικά με αναβαθμισμένο το επίπεδο των προκλήσεων το 2025. Πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) ενώ επιμένει στις προκλήσεις βόρεια της Κρήτης, όπου παραμένει η κορβέτα, παρεμποδίζοντας τις έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Η Τουρκία ανεβάζει μέρα με την ημέρα ακόμη περισσότερο το επίπεδο των προκλήσεων, προχωρώντας όλο και πιο συχνά σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας με κατασκοπευτικά αεροσκάφη και την Πολεμική Αεροπορία να επεμβαίνει με αναχαιτίσεις.
Την Παρασκευή, η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στην αναχαίτιση ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους ATR-72 της Τουρκίας, το οποίο νωρίτερα πραγματοποίησε 3 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ προχώρησε σε 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών.
Οι παραβιάσεις του ΕΕΧ ήρθαν να προστεθούν στην πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων, να στείλουν πολεμικό πλοίο βόρεια του Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπου πραγματοποιούν εργασίες δύο ιταλικά ερευνητικά πλοία για λογαριασμό της Ελλάδας, για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Το ερευνητικό παραμένει βόρεια του Αγίου Νικολάου, 7 ναυτικά μίλια από τις ακτές, ενώ σε απόσταση 10 – 15 ναυτικών μιλίων βρίσκεται μία τουρκική κορβέτα. Ανάμεσα στο ερευνητικό NG WORKER και την τουρκική κορβέτα βρίσκεται μία φρεγάτα “S” του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με την NAVTEX του υδρογραφικού Σταθμού Ηρακλείου, το NG WORKER θα συνεχίσει και σήμερα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, τις έρευνές του ενώ αναμένεται να εκδοθεί νέα NAVTEX αύριο, Δευτέρα.
Για να γίνει αντιληπτό το επίπεδο αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, ολόκληρο το 2024 δεν σημειώθηκε ούτε μία παραβίαση του ΕΕΧ από τουρκικά αεροσκάφη ή drones. Από 1η Ιανουαρίου 2025 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 22 παραβιάσεις.
Συνολικά, το 2025 τα τουρκικά αεροσκάφη – κυρίως uav – drones ANKA και κατασκοπευτικά CN-235 με ATR-72 έχουν πραγματοποιήσει 307 παραβάσεις των ΚΕΚ εκ των οποίων οι 249 από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα άρχισε τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ.
Enikos.gr/Του Χρήστου Μαζανίτη
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.06.2025 | 22:16
Τελεσίγραφο Βρούτση σε Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Αν δεν έρθουν ως τις 15:00, θα διακοπεί το πρωτάθλημα μπάσκετ - ΥΓΕΙΑ | 02.06.2025 | 22:11
ΕΟΔΥ: Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και από τον ιό του Δυτικού Νείλου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.06.2025 | 19:03
Καυτά ερωτήματα της ΑΕΛ για το AEL FC ARENA - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2025 | 18:52
Με ομιλία Κουρέτα η έναρξη τςη εβδομάδας εκδηλώσεων για τους αποφοίτους της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2025 | 18:39
Φίδι ξεπρόβαλε από παρμπρίζ εν κινήσει ΙΧ στο Βόλο –τρόμος για την οδηγό (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2025 | 18:33
Εκδήλωση για μια κλιματικά ουδέτερη Περιφέρεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2025 | 18:30
Αγοραστός προς Κουρέτα: «Η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, δεν είναι κομματικό παράρτημα» - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2025 | 18:28
Νέο κρούσμα ευλογιάς στη Μαγνησία – Αλλα πέντε ύποπτα
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2025 | 15:31
Θανατηφόρο τροχαίο στη Λάρισα: Νεκρή η 52χρονη Βασιλική Στεφανή-- Η τραγική οικογενειακή ιστορία - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2025 | 09:37
Νεκρή 52χρονη μετά από το τροχαίο στη Λάρισα – Μάχη για τη ζωή του δίνει και ο 42χρονος οδηγός - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2025 | 09:29
Θερμικός θόλος με 39άρια στη Λάρισα και παρατεταμένη ζέστη, στα ύψη ο υδράργυρος την προσεχή Κυριακή - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2025 | 18:39
Φίδι ξεπρόβαλε από παρμπρίζ εν κινήσει ΙΧ στο Βόλο –τρόμος για την οδηγό (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2025 | 12:31
Επενδύσεις «μαμούθ» στην καρδιά της αμυντικής βιομηχανίας έρχεται να ελέγξει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πέμπτη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.06.2025 | 13:06
Αναβλήθηκε ο τρίτος τελικός του μπάσκετ του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2025 | 10:33
Η ληστεία που «έχτισε» τον μύθο των αδελφών Παλαιοκώστα: «Καλοφάγωτα» - ΔΙΕΘΝΗ | 02.06.2025 | 18:02
Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία: Σύννεφα τέφρας στον ουρανό, τουρίστες έτρεχαν να σωθούν [βίντεο]