ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Έρευνα: Η διατροφή των νέων σήμερα είναι χάλια
Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να διερευνήση τη σχέση ανάμεσα στα γονίδια, τον εγκέφαλο και τη διατροφή

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στα γονίδια, τον εγκέφαλο και τη διατροφή. Και τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.
Περισσότεροι από τους μισούς 23χρονους σε ευρωπαϊκή μελέτη παρουσιάζουν περιοριστικές, συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου. Οι δομικές διαφορές του εγκεφάλου φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των διατροφικών συνηθειών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, διερευνά την σύνδεση μεταξύ των γονιδίων, της δομής του εγκεφάλου και της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς σε νέους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία της «ωρίμανσης του εγκεφάλου», σύμφωνα με την οποία ο όγκος και το πάχος του φλοιού (το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου) μειώνεται κατά την εφηβεία, αποτελεί παράγοντα για το αν οι έφηβοι αναπτύσσουν περιοριστικές ή συναισθηματικές/ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Οι περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν τον σκόπιμο περιορισμό της πρόσληψης τροφής για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και του σχήματος. Αντίθετα, οι συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η αδηφαγία, χαρακτηρίζονται από επεισόδια κατανάλωσης τροφής ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα.
Τι έδειξε η έρευνα για την διατροφή των νέων
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 996 εφήβους από την μελέτη IMAGEN στην Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες παρείχαν γενετικά δεδομένα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ευημερία τους και τη διατροφική τους συμπεριφορά και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στις ηλικίες 14 και 23 ετών.
Στην ηλικία των 23 ετών, οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις τύπους διατροφικής συμπεριφοράς: εκείνοι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή (42%), εκείνοι που ακολουθούσαν περιοριστικές δίαιτες (33%) και εκείνοι με συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές (25%).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τρεις ομάδες είχαν διαφορετικά πρότυπα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου.
Οι νέοι με ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά (περιοριστική και συναισθηματική/ανεξέλεγκτη) στην ηλικία των 23 ετών είχαν υψηλότερα επίπεδα τόσο εσωτερικών προβλημάτων (για παράδειγμα, άγχος ή κατάθλιψη) όσο και εξωτερικών προβλημάτων (για παράδειγμα, υπερκινητικότητα, απροσεξία ή προβλήματα συμπεριφοράς) στην ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.
Τα εσωτερικά προβλήματα αυξήθηκαν μεταξύ 14 και 23 ετών μεταξύ των εφήβων με ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Αν και τα εξωτερικά προβλήματα μειώθηκαν με την ηλικία σε όλες τις ομάδες, τα συνολικά επίπεδα ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων με συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι συμμετέχοντες με περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές έκαναν δίαιτα περισσότερο κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές συνδέθηκαν με την παχυσαρκία και τον αυξημένο γενετικό κίνδυνο για υψηλό ΔΜΣ.
Ποιες οι εγκεφαλικές διαφορές
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας (MRI) στα 14 και 23 έτη για να διερευνήσουν την ωρίμανση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου και πόσο είχε μειωθεί ο όγκος και το πάχος του φλοιού.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ωρίμανση του εγκεφάλου καθυστερούσε και ήταν λιγότερο έντονη σε όσους είχαν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Φάνηκε επίσης να παίζει ρόλο στη σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ηλικία των 14 ετών και στην εμφάνιση ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών στην ηλικία των 23 ετών.
* Πηγή: Vita
- ΔΙΕΘΝΗ | 13.06.2026 | 23:22
Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν τη «χαμένη Ατλαντίδα» της Ευρώπης έπειτα από 8.500 χρόνια - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.06.2026 | 23:11
Κλάδος τροφίμων: Γιατί παραμένει ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών – Τι αποκαλύπτουν τα πρόσφατα deals - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 13.06.2026 | 23:06
SOS για την υπερθέρμανση του πλανήτη: Το 2030 ξεπερνάμε το όριο +1,5ο C της Συμφωνίας του Παρισιού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.06.2026 | 22:56
Τεράστια επιτυχία: Πανευρωπαϊκός έπαινος για το Μουσείο Τσιτσάνη - ΕΛΛΑΔΑ | 13.06.2026 | 21:37
Θρίλερ στα Εξάρχεια: Νεκρός άνδρας από πυροβολισμούς στη μέση του δρόμου - ΔΙΕΘΝΗ | 13.06.2026 | 20:04
Τραμπ για Ιράν: Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει αύριο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.06.2026 | 19:40
Αίγιο: Στη φυλακή ο 65χρονος Ιταλός για το διπλό φονικό – «Δεν τους σκότωσα εγώ», επιμένει - ΕΛΛΑΔΑ | 13.06.2026 | 19:27
Σάλος στα Πετράλωνα: Ποιος είναι ο Μητροπολίτης που επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα στους περαστικούς
- ΒΟΛΟΣ | 13.06.2026 | 14:56
Θρήνος στο Βόλο για τον Απόστολο Κουκουβίνο: «Εφυγε» από τη ζωή στα 54 χρόνια του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.06.2026 | 17:29
Η Τουρκία ανακοίνωσε τις τιμές αγοράς και πώλησης σκληρού, μαλακού και κριθαριού για το 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 13.06.2026 | 12:26
Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι στα Φάρσαλα- έπεσε η γέφυρα στο Δίλοφο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.06.2026 | 12:39
Πέντε Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.06.2026 | 13:16
Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες από το χθεσινό χαλάζι σε Ολυμπιάδα, Σπαρμό και Φλάμπουρο Ελασσόνας (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.06.2026 | 14:10
Κουρέτας: Η χθεσινή κακοκαιρία είχε ραγδαιότητα δέκα φορές αυτής του Ντάνιελ αλλά... κράτησε λίγο - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 13.06.2026 | 09:43
Οι «Γοργόνες και Μάγκες» ζωντανεύουν από τη θεατρική ομάδα του 12ου ΓΕΛ Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.06.2026 | 14:26
Δήμος Λαρισαίων: Καμία νομιμοποίηση στη βία και τις καταστροφές, καμία ανοχή στον βανδαλισμό περιουσίας των πολιτών (video)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed