ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανακτούν τα 8,00 ευρώ μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές στο αρνί ξανά 8,50 ευρώ το κατσικάκι
Κοντά στα περσινά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν τελικώς οι τιμές για το αιγοπρόβειο κρέας στις γιορτές
Κοντά στα περσινά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν τελικώς οι τιμές για το αιγοπρόβειο κρέας στις γιορτές, καθώς οι παράμετροι που καθορίζουν τη ζήτηση είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι, ενώ η προσφορά παραμένει ελλειμματική. Από την άλλη, κανείς κτηνοτρόφος δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για την επανένταξη των αμνοεριφίων στο χριστουγεννιάτικο καλάθι, που αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς. Επίσης, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το κόστος εκτροφής λόγω μαζεμένων συγκυριών, το οποίο για τις σταβλισμένες εκμεταλλεύσεις καθιστά ζημιογόνες τις πωλήσεις σε επίπεδα τιμών κάτω από 8,00 ευρώ το κιλό.
το ντόπιο κατσίκι και λίγο πιο κάτω στα 7,00 με 7,50 ευρώ για το 10κιλο αρνί. Μέσα στο Νοέμβριο βέβαια, οι τιμές ευκαιριακά διαμορφώνονταν ανά περιοχή λίγο πιο ψηλά. «Όσοι είχαν πρώιμες γέννες επωφελήθηκαν με καλύτερη τιμολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου όταν οι τιμές έπαιζαν έως 8,5 ευρώ χονδρική για το αρνί, ενώ άγγιξε τα 9,0 ευρώ για το κατσίκι», εξηγεί έμπειρος κτηνοτρόφος από την Φθιώτιδα στην Agrenda.
Άνθρωποι της αγοράς περιμένουν οι τιμές για το ντόπιο κρέας να επανέλθουν στα περσινά επίπεδα τελευταία στιγμή πριν τις γιορτές, κερδίζοντας 50 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, ειδικά για όσα ζώα πάνε για εξαγωγή σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Οι αγορές αυτές έχουν μάθει το ελληνικό κρέας, ειδικά για τα μικρά 4κιλα ζώα, και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν καλά, διευκολύνοντας έσοδο παραγωγού κοντά στα 8,00 ευρώ για το αρνάκι και 8,50 με 9,00 ευρώ για το κατσικάκι.
Στην εγχώρια αγορά, από τη μια η δεύτερη διαδοχική μείωση σε απόλυτους όρους του ζωικού κεφαλαίου και απ΄την άλλη η αδυναμία μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού να πληρώσει καλύτερα τα μικρά ζώα, συγκρατούν για την ώρα τις μεγάλες διακυμάνσεις ανά βάρος σφαγίου. Η δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου τελειώνει με τις τιμές χονδρικής στα μικρά και 10κιλα αρνιά σε όμοια επίπεδα γύρω στα 7,00 με 7,50 ευρώ και στα 7,50 με 8,00 ευρώ για τα κατσίκια. Τις επόμενες μέρες όμως (15-20 Δεκεμβρίου) αναμένονται κάποιες αυξήσεις της τελευταίας στιγμής καθώς θα διαφανούν καλύτερα οι ελλείψεις σε ζωικό κεφάλαιο.
Η χαρά της προβατίνας
Από την άλλη, αρχίζει να αποκτά πραγματικά ενδιαφέρον η κατάσταση με τα μεγαλύτερα σε κιλά ζώα. «Η προβατίνα κάνει το καλύτερο παϊδάκι και τα τελευταία χρόνια κερδίζει μερίδιο στο γιορτινό τραπέζι», εξηγεί κτηνοτρόφος και…καταναλωτής από τη Λάρισα, ο οποίος επισημαίνει ότι την τελευταία 3ετία «αθόρυβα» οι τιμές στην άτυπη κατηγορία των 14-17 κιλών ακολουθούν σαφώς ανοδική πορεία. Πριν μερικά χρόνια η προβατίνα μέσα στη χρονιά έπαιζε ακόμη και κάτω από 4 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος και πέρυσι ξεπέρασε σε μέσους όρους τα 5,00 ευρώ και βρίσκεται το Δεκέμβριο πιο κοντά στα 5,50 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει εν μέρη και τους κτηνοτρόφους που δεν έσφαξαν όταν έπρεπε λόγω εγκλεισμού, ώστε να μειωθεί η «χασούρα».
Όσον αφορά τις εισαγωγές, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως η κατάσταση με τις επιζωοτίες έχει σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει την αλόγιστη είσοδο ρουμάνικου αρνιού στην αγορά, κάτι που θα επιδράσει θετικά στις εγχώριες τιμές παραγωγού.
agronews.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.01.2025 | 21:12
Χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και γεωργία– Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.01.2025 | 21:03
TikTok: Ετοιμάζεται για… λουκέτο την Κυριακή στις ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2025 | 20:16
Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 20:10
Πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει ο Χρήστος Κέλλας την Κυριακή – Στην εκδήλωση Βορίδης, Τσιάρας και Αυτιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 20:04
ΟΠΕΚΕΠΕ: Και τα έτη ενίσχυσης 2020 και 2021 στις πληρωμές εκκρεμοτήτων – Πότε θα εξοφληθούν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 19:39
Γιατί δεν πέφτει η τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι παραγωγοί πωλούν φτηνά; - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 19:32
Η αντίδραση της οικογένειας του 39χρονου αγνοούμενου στις φήμες που ακούγονται - ΔΙΕΘΝΗ | 15.01.2025 | 19:27
Ισραήλ - Χαμάς: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από 15 μήνες, λένε πηγές των ΗΠΑ
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 15:34
Με την κατασκευή κυκλικού κόμβου συνεχίζονται οι εργασίες στη συμβολή των οδών Βόλου-Ηρ.Πολυτεχνείου-23ης Οκτωβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 12:43
Κατέβηκε χαμηλά το χιόνι στον Κίσσαβο λίγο πάνω από το Συκούριο- σφοδρή χιονόπτωση (ΦΩΤΟ +video) - ΥΓΕΙΑ | 15.01.2025 | 10:23
Και τον γιατρό από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι με τα νέα ηλεκτρονικά ραντεβού - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 15:44
Ενισχύσεις de minimis 8,74 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Αγιάς για μήλα και κάστανα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.01.2025 | 01:04
Σε Κίσαβο, Πήλιο και δυτική Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις την Τρίτη (χάρτες) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.01.2025 | 21:31
Για παγετό το επόμενο τριήμερο προειδοποιεί ο Γιώργος Τσατραφύλλιας – Ηλιόλουστος ο καιρός το Σαββατοκύριακο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 11:42 | video
Στους 70 πόντους το χιόνι στη Σπηλιά Κισάβου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 20:33
Οι βυθιζόμενες μπάρες που ακύρωσε ο επίτροπος έβαλαν φωτιά στο δημοτ. συμβούλιο (ΦΩΤΟ+video)